Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

6 étel ami segít megvédeni a bőröd a leégéstől

Mindenki untig hallotta már, hogy naptej nélkül semmiképp ne tartózkodjon a nyári napon – de van még egy nagyon fontos dolog, ami a napfény károsító hatása ellen segítheti a bőröd védekezőképességét: egy jól összeállított reggeli! Cikkünkben összeszedtük, mit és mikor érdemes enned, ha a bőröd védelme a cél!

Miért fontos az időzítés?

Kiderült, hogy a bőrünknek is van “biológiai órája”, mondja Joseph S. Takahashi, PhD, (idegtudományok elnöke, University of Texas Southwestern Medical Center’s Peter O’Donnell Jr. Brain Institute.). 2017-es tanulmányában1 Takahashi és csapata rájött, hogy az enzim, mely a bőr UV károsodásának kijavításáért felelős, napi ciklus szerint termelődik , melyet étkezéssel befolyásolhatunk.

“Úgy tűnik, ha rendes étkezési ritmus szerint táplálkozik valaki, jobb UV védelmet biztosít magának nap közben. Ha abnormális időbeosztás szerint étkezünk, azzal viszont elállíthatjuk a bőr biológiai óráját” – mondta Takahashi.

Éjszakai nassolás helyett tehát iktassuk be ezeket az alapanyagokat a napközbeni étkezésekbe, reggeli smoothie-ban például..

Áfonya

Az áfonyáról már sokszor írtunk – tele van antioxidánsokkal, melyek a szabadgyökök elleni harcban játszanak fontos szerepet – így a bőrvédelemben is. Ha vadon élő fajtát tudsz szerezni, az még hatékonyabb. Az áfonyának ezen kívül magas a C-vitamin tartalma, mely segít megelőzni a bőr napozás miatti ráncosodását. Így nem csak az íze miatt nagy kedvencünk, de bőrünk nyári védelme miatt is!

Gyors reggeli: készíts müzlit vagy kását magokkal, növényi tejjel vagy akár krémes natúr görögjoghurttal és szórd meg egy marék áfonyával!

Görögdinnye

Igen, már róla is írtunk cikket korábban, mert számtalan egészségvédő hatása van a görögdinnyének is – nézzük most a napfényvédelem szempontjából, miért érdemes fogyasztani.

A paradicsom híres a piros színét okozó likopinről, mely szintén antioxidánsként működik. Viszont ebből az anyagból a görögdinnye sokkal többet tartalmaz! Ez az anyag elnyeli az UVA és UVB sugarakat – bár a bőrnek eltarthat pár hétig, mire érvényesülni tud a fényvédő hatása rendszeres fogyasztása mellett is, egy 2012-es tanulmány szerint.2

Néhány héttel azután, hogy elkezdted napi szinten fogyasztani a lédús görögdinnyét (ami valljuk be, nem nehéz feladat a kánikulában), a likopin természetes fényvédőként tud működni a szervezetben. Természetesen a dinnyeevés nem helyettesíti a napvédő krémek vagy ruha használatát, de a napnak kitett bőr öregedését nagyon kedvezően befolyásolhatja.

Kattint ide extra görögdinnyés receptekért >>

Magvak, diófélék

Dió, kendermag, chiamag és a lenmag jó növényi Omega-3 forrás. Állati alapanyagok közül a hal és a tojás tartalmaz még jelentős mennyiségben Omega-3-mat, mely szintén fontos és előnyös tápanyag a bőr számára. Segít a bőr épségét fenntartani, valamint gyulladás ellenes hatása is van.

Mivel a testünk nem képes előállítani, ezért fontos bevinni étkezéssel, vagy akár étrendkiegészítő formájában.

Répa és levélzöldségek

A testünk a béta karotint A-vitaminná alakítja, mely nagyon fontos a bőr számára. Egy 2007-es metaanalízis3 során kiderült, hogy 10 hét rendszeres fogyasztás után a béta karotin természetes napvédőként működött.

Ezért érdemes nassolásként répát ropogtatni két étkezés között, és a reggeli smoothie-kat vagy a salátádat felturbózni spenóttal, fodros kellel. Ezek másik előnye, hogy luteinben és zeaxanthinban gazdagok, melyek szintén antioxidánsok. Többek között védelmet nyújthatnak a ráncosodás, nap káros hatása és akár a bőrrák ellen is.

Zöld tea

Egy 2010-es tanulmányban4 kimutatták, hogy a zöld tea fogyasztása csökkentette az UV fény által okozott tumorok kialakulását egereknél. Ez a tea EGCG tartalma miatt van, melyről már szintén írtunk korábbi, fogyással kapcsolatos cikkünkben.

Egy másik zöld teával kapcsolatos állatkísérletben pedig az lett az eredmény, hogy a zöld tea mérsékli az UVA fény hatására jelentkező kollagén csökkenést. A kollagén a testben legnagyobb arányban előforduló fehérje, mely a bőrnek erőt és rugalmasságot biztosít – itt olvashatsz róla bővebben >>

Készíts jeges teát zöld teából – ha mentalevelet is teszel bele, garantáltan felfrissít a kánikulában!

Karfiol

Ha friss zöldség vagy gyümölcs vásárlásról van szó, egyik alapelv, hogy a minél élénkebb színűt válaszd, minél változatosabb színű alapanyagokat kombinálj – mivel ezeknek magasabb az antioxidáns tartalma.

A karfiol halvány színe ellenére nagyon hasznos növény – a keresztesvirágúak minden előnyével. A benne található erős antioxidánsok hatásosak az oxidatív sztressz ellen. Napvédő tulajdonsága viszont a benne található hisztidinnek köszönhető, mely stimulálja az urocanic sav termelődését, mely elnyeli az UV sugárzást.

Próbáld ki ezt a spárgás karfiolos receptet, mielőtt véget érne a spárga szezon!>>

 

Használd ki a friss zöldségek és gyümölcsök gyógyító hatását, élvezd az ízüket – a szezonális kínálat nem véletlen a legjobb választás, nyáron pedig különösen gazdag a kínálat!


Hivatkozások:
1 cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(17)30988-9
2 academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1179S/4577133
3 onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1751-1097.2007.00253.x
4 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/
5 karger.com/Article/Abstract/56329

Felhasznált irodalom

healthline.com/health/food-nutrition/foods-reverse-sun-damage-skin-protection

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek