fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
A spárga finom és egészséges

Spárga: a zöldségek királya

Szívbetegeknek, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak is ajánlott a spárga. Sokan meg sem kóstolják külseje miatt, pedig egészséges és változatosan elkészíthető. Infók, receptek a cikkben!

A spárga finom és egészséges A spárgát az emberiség évezredek óta ismeri és fogyasztja. Könnyű és zamatos íze miatt már az ősi időkben is igazi csemegeként tartották számon. De tudtad-e, hogy ez a tavaszi zöldség nem csak finom, hanem rendkívül egészséges is? Tele van vitaminnal, ezért számos jótékony hatása van a szervezetünkre. A cikkünkből kiderül minden, amit a spárgáról tudnod kell, többek között az is, hogy miért érdemes sokat enned belőle!

A spárga története

A spárga valószínűleg a Földközi-tenger medencéjéből származik. Már az ókori Egyiptomban és Görögországban is ismerték. Első írásos nyoma Hippokrátesz munkájában lelhető föl az i.e. 460-370 körüli időből. A kezdetekben inkább gyógynövényként használták, majd ételalapanyagként a rómaiak kezdték használni, elsősorban a gazdagok előételeként.

Európában a spárga a XVI. és XVII. századtól kezdve jelent meg mint termesztett kerti növény. Igazi luxus ínyencségnek számított. XIV. Lajos francia király a spárgát a „zöldségek királyának” nevezte és még üvegházakat is építtetett, hogy egész évben hozzájuthasson. Üzemi méretű termesztése és exportálása a 20. században kezdődött. Magyarországon április közepétől június végéig kapható két fajtája: a zöld és a fehér.

A spárga jótékony hatásai

Védi a szív egészségét

sparga_szivbetegeknek_is_ajanlottA spárga több okból is jót tesz a szív egészségének. Nagyon gazdag K-vitaminban, ami fontos szerepet tölt be a véralvadás folyamatában. Magas B-vitamin tartalma segít a homocisztein nevű aminosav szabályozásában – ha sok homocisztein van a vérben, az fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A spárgában emellett sok rost is található, ami bizonyítottan hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, így segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Végezetül a spárga gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is védi a szívet a megbetegedésektől.

Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát

A British Journal of Nutrition szakfolyóiratban 2011-ben megjelent kutatás szerint a spárga kontrollálja a vércukorszintet, és serkenti a glükóz felszívódását segítő hormon, az inzulin termelődését. Rendszeres fogyasztása így igen hasznos fegyvernek bizonyulhat a cukorbetegség elleni harcban.

spargaSegíti az emésztést

A spárga nagy mennyiségű rostot és fehérjét tartalmaz, melyek segítik a táplálék áthaladását a bélrendszeren, így stabilizálják az emésztőrendszert. Az Ohiói Állami Egyetem kutatása szerint a spárga inulin-tartalmának köszönhetően is javítja az emésztést. Az inulin egy prebiotikum, ami támogatja és aktivizálja a bélflóra egészséges baktériumait, melyek javítják a tápanyagok felszívódását.

Lassítja az öregedést

A spárgában lévő glutation nevű antioxidáns kutatások alapján lassítja az öregedés folyamatát. A spárga által biztosított folát pedig a B12-vel együttműködve segíthet az öregedéssel járó mentális hanyatlás megelőzésében.

Megvédhet a rák ellen

A krónikus oxidatív stressz és gyulladásos folyamatok fontos tényezők a rákos megbetegedések kialakulásában. Mindkettő elkerülhető az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagok megfelelő bevitelével – ezekben a spárga igen gazdag, ezért több tudományos vizsgálat is foglalkozott már rákellenes hatásával.

friss spárga kiválasztásaA friss spárga kiválasztása

Zöld spárga esetében csak olyat vegyél meg, aminek a színe élénkzöld, lehetőleg egészen az aljáig. A fehér spárgánál az egyenletesen vajszínűt keresd. A barna foltoktól mindig óvakodj! Mindkettő esetében normális a lilás elszíneződés a spárga végén. Figyelj arra is, hogy a spárga ne legyen ráncos, löttyedt, ez arra utal, hogy a növény nem friss, kiszáradt.

A spárga tárolása

A spárgának kicsit nyesd vissza a szárát, állítsd ujjnyi-kétujjnyi vízbe és tedd a hűtőbe egy fóliával letakarva. A másik megoldás, hogy nedves papírtörlőbe bugyolálod és úgy teszed a hűtőbe. Így legalább 2-3 napot, de akár egy hetet is nyerhetsz.

A spárga tisztítása

Fogd meg a spárga szárát és az alsó harmadánál próbáld meg eltörni. Ahol eltörik magától, ott lesz jó. A zöld spárgát nem kell tisztítani, a fehéret egy zöldséghámozóval vagy késsel tisztítsd meg a feje alatt pár cm-rel.

A spárgából sokféle ételt készíthetsz

A spárga lábasban kb. 20 perc alatt megfő, kuktában 10 perc alatt. A zöld spárgát öt perccel kevesebb ideig kell csak főzni. Az egyenletes főzés érdekében állítva, csúcsával felfelé elhelyezve kell főzni, mindenképp el kell kerülni a spárga fektetését. Főzés után a spárgát száraz konyharuhán lecsepegtetjük, majd ezután tálaljuk.

A spárga egy nagyon változatosan elkészíthető zöldség növény: párolva vagy grillezve kiváló előételnek, valamilyen szósz társaságában, de készíthetsz belőle levest, rakott spárgát, használhatod hús-, halételek mellé köretként vagy saláta formájában.

Próbáld ki a ezeket a recepteket:

Mentás-spárgás-zöldborsós tészta és krém

Spárga magvas-mandulás-metélőhagymás bundában

Tavaszi töltött tök spárgával

Spárga-karfiol krémleves szárzellerrel és dióval

Felhasznált irodalom
https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga
http://www.livescience.com/45295-asparagus-health.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=12
Ezt láttad már?
Ezért egyél lilát - tények a padlizsánról!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér