fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A méregtelenítés koronázatlan királynője: a zsurló

Zsurló

Napjainkban egyre népszerűbbek azok a módszerek, ahol a népi gyógyászat értékes kincseit aknázzák ki. Tisztítókúrák tartása minden évben legalább kétszer javasolt, hogy egészségünk hosszan megmaradjon. A vértisztító, méregtelenítő kúrák egyik ajánlott gyógynövénye. A zsurlónak két fajtája van, az Equisetum arvenese a mezőkön él és gyógyhatású, míg a mocsarakban, nedves réteken tenyésző mocsári zsurló mérgező, a szarvasmarhának bélgyulladását okozó veszélyes legelőgyom.

A mezei zsurló a harasztok törzsén belül a zsurlófélék (Equisetaceae) családjába tartozik. Vizes, nyirkos erdők, rétek, árokpartok virágtalan, spórás növénye. Jellegzetes, örvös elágazású levelei érdesek, 5-10 cm hosszúak. Szára üreges. Fiatal, ún. meddő hajtását június-augusztus folyamán érdemes gyűjteni. A gyógynövény flavonoidokat, hosszú szénláncú zsírsavakat, ásványi anyagokat, kovasavat, káliumsót, csekély arányban alkaloidokat (palusztrin, nikotin) és kávésav-észtert tartalmaz. A mezei zsurló ivartalanul szaporodik, és igen elterjedt. Több ásványt tartalmaz mint a legtöbb növény. Igen gazdag szilíciumban, azaz kovasavban, melyre a szervezetünknek nagy szüksége van a csontjaink, porcok, körmök, és a haj felépítéséhez. A kovasav a bőr számára is lényeges, és sebgyógyításban is használható. A zsurlóból készült termékeket hajunk egészségének a fenntartását szolgálják, mivel erősítik a hajat.

Milyen problémák esetén alkalmazható?

Krónikus mozgásszervi problémák – mint a reuma, köszvény, ízületi gyulladás – esetén is ajánlott zsurlót használni, mivel veseserkentő hatású. Vizelethajtó, kálium és kalcium tartalma révén, ödémás lábaknál is segíthet, de előrehaladott szív- és vesebetegség esetében kevésbé szabad használni. Vérkeringési zavaroknál jól alkalmazható. Gyógyteaként a mezei zsurlón kívül, a gyermekláncfű, a csalán és az aranyvessző javasolható. A vesék gyulladása, vesehomok esetén is fogyasztható a zsurlótea. Emellett gyógyteáit húgyhólyag-, emésztőrendszeri és prosztatabetegségek kezelésére használják. A kötőszövetek, polipok és vérzések kezelésére is alkalmazzák, erős havivérzések és orrvérzések esetén. Ülőfürdőként, valamint a sebgyógyításban borogatásként is hatásosnak bizonyulhat.

Alkalmazása asszonyoknak görcsoldóként is javasolható, a cickafark, a kamilla, a pásztortáska, és az édeskömény mellett. Fertőzések, húgyúti, kismedencei, nőgyógyászati jellegű gyulladások esetében orvosi vizsgálatra is szükség van, de fehér árvacsalán, zsálya, zsurló, kamilla is hasznos lehet ülőfürdőként alkalmazva.

A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták, valószínű, hogy a kovasav a szervezet védekezési mechanizmusait stimulálja. Fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargalizátuma hatékonyan segít.

Felhasznált irodalom

Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája, Microtrade Kiadó, 1989, 71-72, 227-228
Mocsári zsurló www.wikipedia.hu
Márkus J.: Növényi hajvédők Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft. 2002.07.25
Kiss É.: Hogyan szabadulhatunk meg az ízületi fájdalomtól? www.hazipatika.com 2011.09.20.
Kiss É.: Gyógynövények az intim gondokra www.hazipatika.com 2012.03.25.
Balogh Zs.: Hajápoló alapanyagok a konyhából www.izekeserzesek.hu 2012.05.30.
Zsurló, mezei Gyógynövénytár www.hazipatika.com
Zsurló, mezei www.gyogynovenyhatarozo.hu 2012.07.16.
Ehardt A.: Gyógynövények - a mezei zsurló 2011.10.24.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.