fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?

Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?Az emberek általában egyszerre szokták beszedni a különböző tablettáikat és kapszuláikat, a vitaminokat együtt a gyógyszerekkel, hiszen ez a legkényelmesebb megoldás. De tudtad-e, hogy bizonyos gyógyszerek és bizonyos vitaminok között kölcsönhatás léphet fel? Így van ez például a pajzsmirigy-gyógyszerekkel is, tehát még az is lehet, hogy egy rosszul időzített vitaminbevitel miatt nem javul a pajzsmirigyed egészsége! Ne aggódj: ebben a cikkben összeszedtük azokat a vitamin- és ásványi anyag összetevőket, melyekre mindenképpen oda kell figyelned, ha pajzsmirigy problémádra gyógyszert szedsz.

Habár a vitaminjaid és a pajzsmirigy-gyógyszered egy időben történő beszedése praktikus módszernek tűnik, ám ennek akár nem kívánt hatása is lehet a szervezetedre. Olvass tovább, hogy megtudd, milyen lehetséges kölcsönhatások léphetnek fel.

1. Vas

A vas szinte minden multivitaminban megtalálható, esszenciális ásványi anyag. A vörösvérsejtekben található hemoglobin alkotóeleme: ez az anyag szállítja az oxigént a tüdőtől a test különböző részeihez. Mindemellett nagyon fontos tudni, hogy a vas befolyásolhatja a pajzsmirigy-gyógyszer felszívódását.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad vasat szedned. Elég, ha odafigyelsz arra, hogy a vasat tartalmazó étrend-kiegészítőd és a pajzsmirigy-gyógyszered beszedése között mindig legalább 2 óra teljen el.

2. Magnézium

Sok savlekötő (antacid) tartalmaz magnéziumot és alumíniumot, illetve multivitaminokban is előfordulhatnak ezek az összetevők. A magnézium kölcsönhatásba lép a levotiroxin nevű pajzsmirigy-gyógyszerrel, csökkentve annak a hatékonyságát.

A magnézium tartalmú vitamin-készítményeket és étrend-kiegészítőket 2 órával a pajzsmirigy-gyógyszer előtt vagy után ajánlott beszedni. Ha magnéziumot tartalmazó savlekötőt szedsz egyedüli gyógyszerként, akkor érdemes teljesen elkerülnöd a levotiroxin nevű pajzsmirigy-gyógyszer szedését, nehogy veszélybe kerüljön a pajzsmirigyed egészsége (de erről orvosoddal tudsz egyeztetni).

3. Kalcium

A kalcium a csontépítéshez és a csontok egészségének fenntartásához elengedhetetlen ásványi anyag, ami a véralvadásban is segít. Sajnos a kalcium is olyan multivitamin összetevő, ami akadályozza a pajzsmirigy-gyógyszer felszívódását, éppen ezért a vashoz és a magnéziumhoz hasonlóan nem szabad a kettőt egyszerre beszedni. A kalciumot a pajzsmirigy-gyógyszer beszedése előtt 2-4 órával vidd be.

4. B1-vitamin

A B1-vitamin, más néven tiamin azon vitaminok egyike, melyek hasznosnak is bizonyulhatnak pajzsmirigy-gyógyszer szedése esetén. A tiamin vízben oldódik, ezért könnyen felszívódik. Más vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellentétben a B1-vitamin nem okoz emésztőrendszeri panaszokat, ellenkezőleg, segíthet az ilyen jellegű problémák kezelésében.

Vitaminok és pajzsmirigy-gyógyszerek: szedheted-e együtt őket?5. Cink

Kutatások kimutatták, hogy a pajzsmirigy-alulműködésben és a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők gyakran cinkhiányban szenvednek, ami hajhullást is okozhat. A cink segíti az immunrendszer működését, vagyis lényegében a pajzsmirigy-gyógyszerrel kéz a kézben dolgozik együtt. Emellett a cink támogatja a pajzsmirigyhormonok előállítását és a T4 hormon T3 hormonná történő átalakítását is.

6. A-vitamin

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők nehezebben tudják az A-vitamin előanyagát, a karotint hasznosítható A-vitaminná átalakítani, hacsak nem társul mellé fehérje is, amitől könnyebben felszívódik a szervezetben. Az A-vitamin a T4 hormon T3 hormonná történő átalakítását is segíti. A legjobb megoldás az, ha az A-vitamint mindig fehérjében gazdag ételekkel együtt viszed be, ezzel támogatva a vitamin felszívódását.

7. B12-vitamin

A pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők szervezete nem igazán képes megfelelően felszívni a B12-vitamint. A B12 ugyanakkor egyértelműen nélkülözhetetlen, hiánya akár mentális betegségeket és egyéb idegrendszeri problémákat is okozhat. Az orvosok a pajzsmirigy-gyógyszert szedők számára az ajánlott 2,4 mcg-os napi adagnál jóval magasabb B12-bevitelt javasolnak, jellemzően 1000-2000 mcg-ot naponta, valamilyen biológiailag aktív formában (pl. metilkobalamin).

8. Biotin

A biotin (más néven B7-vitamin) nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást, abban az esetben, ha legalább 1 órával a pajzsmirigy-hormon után szeded be. Ugyanakkor nem árt tudni, hogy a pajzsmirigy vizsgálatot megzavarhatja és rendellenes vizsgálati eredményeket okozhat. A biotin önmagában is megvásárolható, de komplex készítményekben is rendkívül gyakori összetevő.

Ha nem vagy biztos abban, hogy egy adott multivitamin vagy étrend-kiegészítő és a pajzsmirigy problémára felírt gyógyszered együttes szedése problémát jelenthet-e, inkább kérdezd meg az orvosodat!

Felhasznált irodalom

thyroidsymptoms.com/vitamins-thyroid-medication/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.