fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Taurin hatásai: mi az igazság? Válaszok a leggyakoribb kérdésekre!

Taurin hatásai: mi az igazság? Válaszok a leggyakoribb kérdésekre!A taurin egy kéntartalmú aminosav, amely az emberi test 0,1%-át alkotja. Feltételesen esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes előállítani, azonban bizonyos esetekben lecsökken a szintje – például intenzív edzés és egyéb stresszhatások hatására, szívbetegség, cukorbetegség, vesebetegség, májbetegség esetén. A taurin a retinában és a szívben legnagyobb koncentrációban jelenlevő aminosav, az agyban és a vázizomzatban pedig második e tekintetben. Pozitív hatásait ma már megannyi kutatási eredmény bizonyítja, a legtöbben mégis csak hallomásból ismerik, ráadásul számos tévhit is övezi – ezért most kicsit tisztábbá tesszük a képet.

Milyen pozitív hatásai lehetnek a taurin fogyasztásának?

A taurint egyes tudósok „csodamolekulának” is nevezik, az emberi szervezetre gyakorolt pozitív hatásai ugyanis elképesztően sokoldalúak és jelentősek. Egy könyvet könnyedén meg lehetne tölteni azokkal a tudományos kutatási eredményekkel, amelyek azt mutatják, hogy a megfelelő taurinszint elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

Jelenlegi ismereteink szerint a taurin többek között a szív- és érrendszer, az agy, az idegrendszer, a szem és az immunrendszer működésében, a cukor- és zsíranyagcserében, az emésztésben, a máj, a vese és az epehólyag működésében, a méregtelenítésben és az izomműködésben is fontos szerepet játszik. Kutatások alapján erős antioxidáns, illetve gyulladáscsökkentő hatása is van.

A taurinszint az életkor előrehaladtával csökken, de taurinhiány figyelhető meg cukorbetegség, inzulinrezisztencia, elhízottság, időskori látási problémák, idegrendszeri betegségek, máj-, vese- vagy szívelégtelenség, illetve egyes rákos betegségek esetén is. Kutatások szerint a taurin segíthet a sportteljesítmény javításában, a fáradtság csökkentésében és izomregeneráció gyorsításában.

A taurin kizárólag állati eredetű fehérjékben található meg, húsokban, halakban, tejtermékekben. Emiatt a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők szervezetében jelentősen kevesebb a taurin.

Szükséges-e a taurin a sportolókon kívül másoknak is?

Ahogy az előző kérdésre adott válaszból is látható, a válasz egyértelműen igen! A taurin nemcsak profi sportolóknak vagy intenzíven sportoló amatőröknek hasznos, hanem nemtől és életkortól függetlenül mindenkinek. A kutatási eredmények tükrében igen fontos szerepe lehet a krónikus betegségek megelőzésében, kezelésében, és a hosszú, egészséges élet elérésében. Érdemes tehát mindenkinek figyelmet fordítania a taurinban gazdag ételek fogyasztására, a taurin pótlására.

Mennyi a taurin ideális napi adagja?

A tudományos kutatásokban napi 500 mg és 6 gramm közötti dózisokat alkalmaztak, nagyobb mennyiség esetén elosztva napi 2-3 adagra. A sportteljesítményben jelentős növekedést érhető el már akár 1 gramm taurin fogyasztásával is.

A taurin-kiegészítést érdemes egyéni adottságokhoz, élethelyzethez, egészségügyi állapothoz igazítani, de általánosságban elmondható, hogy napi 1-3 gramm taurin fogyasztása legtöbb esetben elég az egészség támogatásához. (Egy átlagos étrend naponta 40-400 mg taurint képes biztosítani.)

Hozzásegíthet-e a taurin a hosszabb élethez?

A japánok közismerten hosszú ideig élnek – Okinava szigetén a világon a legmagasabb a 100 év feletti lakosok aránya. Kétség sem férhet hozzá, hogy a japánok hosszú, egészséges élete nem csak egyetlen tényezőnek köszönhető, de kutatások alapján egyvalami biztosan közös bennük: nagyon sok taurin található az étrendjükben.

A japánok táplálkozásában fontos szerepet töltenek be a tengeri ételek, amelyek gazdag forrásai a taurinnak. A Japánra, illetve általában véve az ázsiai országokra jellemző magasabb taurinbevitel fordított összefüggést mutat a koszorúér-betegségek előfordulásával is.

Az szinte biztos, hogy a taurin önmagában még nem a hosszú élet titka, de nagy valószínűséggel érdemes odafigyelni a pótlására – és persze közben nem megfeledkezni a rendszeres testmozgásról, sok zöldség és gyümölcs fogyasztásáról és az egészséges élet további alapszabályairól sem.

Van-e a koffeinhez hasonló serkentő hatása a taurinnak?

Netamin 100% Taurin porElőször is fontos leszögezni: a taurin és a koffein két teljesen eltérő vegyület, mind szerkezetükben, mind hatásukban eltérnek egymástól. Természetesen a taurin önmagában nem tartalmaz koffeint.

A taurint az emberek többsége az energiaitalokból, esetleg az edzés előtti „pörgető” formulákból ismeri, így könnyedén arra a következtetésre lehet jutni, hogy ez valami káros, serkentő hatású anyag. Valójában energiaitalokba az idegrendszer-stimuláló koffein kellemetlen mellékhatásainak enyhítése, illetve az agyműködés támogatása miatt teszik, edzés előtti formulákba pedig az izomműködésre, izomregenerációra gyakorolt pozitív hatása miatt.

A taurin ugyanis nem „pörget”, hanem a koffeinnel éppen ellentétes hatást vált ki! Az agy és az idegrendszer működését védelmezi, támogatja, emellett növeli a gamma-amino-vajsav (GABA) nevű ingerületátvivő anyag szintjét és csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét, így nyugtatja is az idegrendszert. Számos kutatási eredmény utal arra, hogy a taurinnak szerepe lehet a stressz, szorongás és depresszió elleni küzdelemben, illetve segíthet az alvászavarok enyhítésében is.

Tényleg betiltották a taurint Magyarországon?

Az energiaitalok káros hatásait ugyan érdemben egyetlen tudományos kutatás sem tudta összekötni a termékekben található taurinnal (a koffeinnel viszont nagyon is), ez kicsit sem akadályozta meg a döntéshozókat abban, hogy a taurint démonizálják. Ez sajnos nemcsak Magyarországon, hanem Európa-, sőt világszerte fellelhető jelenség.

Teljes betiltást egyetlen uniós ország sem eszközölt, így Magyarország sem. Hazánkban a taurinra népegészségügyi termékadót (NETA) vetettek ki, erre az energiaital-gyártók többsége úgy reagált, hogy kivette ezt az összetevőt a termékeiből, az extra adó miatt ugyanis már nem érné meg forgalmazni az italokat. Egyes gyártók egy másik aminosavval, argininnel helyettesítették.

A döntéshozók természetesen sokkal inkább bevételt akarnak, semmint valóban egészséget védeni. Először a magas koffeintartalmat adóztatták, ám erre reagálva a gyártók csökkentették a termékeik koffeinszintjét. Ezután jött a taurin adóztatása, de erre a gyártók kivették a taurint a termékeikből. Végül a törvény harmadjára is módosult, így koffeintartalom alapján vetettek ki különadót minden energiaitalra. A taurin-adó mögött tehát tisztán anyagi és nem szakmai-egészségügyi okok állnak.

Lehetnek-e káros egészségügyi hatásai a taurinnak?

A taurin egy rendkívül biztonságos tápanyag, amelyet széles körben vizsgáltak. Több évtizednyi kutatási eredmény áll rendelkezésre róla és a legjobb tudományos bizonyítékok alapján semmilyen negatív egészségügyi hatása nincs az ajánlott (napi 1-3 gramm) mennyiség fogyasztásának.

Számos kutatásban alkalmaztak ennél magasabb, akár napi 6 grammos dózisokat is rövidebb ideig. Habár mellékhatások még ez esetben sem mutatkoztak, napi 1-3 grammnál nincs szükség többre a pozitív hatás eléréséhez.

Túladagolható-e a taurin?

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) 1000 mg/testsúlykilogramm/nap bevitelben határozta meg a biztonságos felső határt, vagyis még ennél is több taurint kéne fogyasztani ahhoz, hogy kimutatható negatív hatás jelentkezzen. Ez egyébként jóval magasabb szint annál, mint amit a kutatásokban jellemzően alkalmaztak.

A pozitív hatásokat alátámasztó tudományos kutatásokban napi 500-6000 mg közötti dózisokat alkalmaztak, és a kutatók ilyen esetekben semmilyen mellékhatást nem mutattak ki. A kívánt előnyök eléréséhez ugyanakkor nem is szükséges napi 3000 mg-nál többet fogyasztani.

Amit a kutatási eredmények alapján nagy magabiztossággal állíthatunk: napi 1-3 gramm taurin hosszú távú fogyasztása teljesen biztonságos, mellékhatásoktól mentes. Emellett jó hír, hogy még ha véletlenül ennél többet is fogyasztanál, akkor sem kell aggódnod túladagolás miatt.

Felhasznált irodalom

pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Taurine
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8915403/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2274856/
caffeineinformer.com/energy-drink-side-effects
lifeextension.com/magazine/2013/6/the-forgotten-longevity-benefits-of-taurine
healthline.com/nutrition/what-is-taurine
index.hu/belfold/2013/06/05/matolcsy_gyorgy_kiuzi_a_taurint_az_orszagbol/
https://coaches.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/782/Ten_Benefits_of_Taurine.aspx
https://draxe.com/nutrition/what-is-taurine/
https://www.efsa.europa.eu/en/news/efsa-adopts-opinion-two-ingredients-commonly-used-some-energy-drinks

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.