fbpx
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Szemszárazság ősszel és télen: hogyan kerüld el?

Szemszárazság ősszel - hogyan kerüld el?Ahogy egyre hűvösebbre fordul az idő, gyakrabban fúj a szél, ráadásul a fűtés is beindul, csökken a levegő páratartalma. Ezzel párhuzamosan pedig nő azok száma, akik a szemszárazság kellemetlen tüneteitől szenvednek. 

A szemszárazság akkor alakul ki, ha a szem nem tud elég mennyiségű, vagy elég jó minőségű könnyet termelni. A szárazságra hajlamos szemet a kedvezőtlen időjárás még jobban kiszárítja.

Szemszárazság tünetei

  • Kivörösödött szemek
  • Fényérzékenység
  • Olyan érzés, mintha valami belement volna a szembe
  • Szúró, csípő, viszkető érzés (csak az egyik vagy mindkét szemet érintheti)
  • Kényelmetlenné váló kontaktlencse
  • Homályos látás, fáradt szem

Furcsán hangzik, de a könnyezés, váladékozás is lehet a szemszárazság tünete.

Hogyan lehet elkerülni a szemszárazságot?

Párásíts!
Sokszor a benti levegő a fűtési szezonban sokkal szárazabb, mint a kinti, ez pedig megviseli a szemszárazságra hajlamos szemet. Növeld a levegő páratartalmát, hogy megkönnyebbülhessen a szemed!

Védd a szemed, ha kimész!
Viselj napszemüveget, szemüveget ha a szabadban tartózkodsz, így a szél kevésbé fogja irritálni a szemed. Az UV szűrő pedig télen is véd a nap káros sugaraitól.

Hidratálj!Hidratálj!
A szem szempontjából sem mellékes, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot viszel-e be nap közben a szervezetedbe. Ősszel és télen hajlamosabb vagyunk kevesebbet inni, mert kevésbé érzünk szomjúságot, nem kívánjuk annyira a hideg vizet – de ettől még a szervezetnek szüksége volna rá. Ha nem esik jól a sima, hideg víz ilyenkor, készíts gyógynövényteát és azt fogyaszd helyette!

Rendezd át a szobát!
Ha a kanapé vagy az íróasztal, ahol a legtöbb időt töltöd otthon, túl közel van a radiátorhoz, hősugárzóhoz, a szemed folyamatosan a száraz meleg levegővel fog érintkezni.

Korlátozd a monitor előtt töltött időt!
A nyári szünet és a sétára csábító langyos esték elmúltával az ember hajlamos sokkal több időt tölteni TV-t, monitort vagy kijelzőt bámulva a kötelező munka- és tanulási időn kívül is. Keress olyan szórakozást, amihez nem kell monitor, ha pedig mégis nézed, ne felejts el gyakrabban pislogni!

Hord a szemüveged is, ne csak a kontaktlencséid!
A száraz szemet irritálhatja a kontaktlencse, ellenben a szemüveggel, mely még védi is a szemed a széltől vagy a hősugárzó meleg fuvallatától. Hord gyakrabban a szemüveged, mint nyáron szoktad!

Mosd le jól a sminked!Mosd le jól a sminked!
Ha szoktad festeni a szemed, szempillaspirált használni, jó alaposan távolítsd el a festéket, mielőtt lefekszel! Így nem fogja irritálni a szemed még álmodban is, illetve eltömíteni a könnycsatornád reggelre.

Szokj le, ha dohányzol!
Kerüld a passzív dohányzást is, mert a füst nem csak a tüdőd, de a szemed is irritálja!

Fogyassz kevesebb koffeint!
Vízhajtó tulajdonsága miatt érdemes csökkenteni vagy teljesen elhagyni a koffeines italok (kávé, fekete tea, kóla), de ételek (csokoládé) fogyasztását is. Ugyan ezen okból érdemes az alkoholt is mellőzni!

Ügyelj a vitaminbevitelre!
Fogyassz sok A-,C- és E-vitamint tartalmazó ételt, antioxidánsokban gazdag friss gyümölcsöt és zöldséget!

Fogyassz egészséges zsírokat!
Lehetőleg egyél Omega-3 zsírsavakban gazdag, de Omega-6 zsírsavakban szegény fogásokat!  Az Omega-6 túlzott bevitele kevés Omega-3 fogyasztással karöltve a Meibom mirigy diszfunkciójának kialakulásához vezethet. Ez a mirigy felelős a könnyet befedő zsíros filmréteg képződéséért, ami meggátolja a könny elpárolgását. Működésének megváltozása esetén száraz szembetegség is kialakulhat!

Ne dörzsöld a szemed!
Próbáld megállni, hogy a szemedhez érj, pláne ne dörzsöld. Ez gyulladáshoz vezethet, ráadásul a kézről különféle kórokozók kerülhetnek ilyenkor a szembe.

Járj rendszeresen szemészeti szűrésre! Járj rendszeresen szemészeti szűrésre!
A szemszárazságnak sokféle oka lehet, akár komoly probléma is húzódhat a háttérben. Konzultálj orvossal a tüneteidről, amennyiben tartósan fennállnak hogy pontos diagnózist kaphass! Tőle kérhetsz javaslatot számodra megfelelő szemcseppre is.

Ne feledd, ezek a tippek segíthetnek enyhíteni a tüneteket, de nem alternatívái az orvosi ellátásnak! Ha extrém, krónikus szemszárazsággal küzdesz, éles fájdalmat érzel a szemedben, ne halogasd felkeresni a szemészetet!

Felhasznált irodalom

charlotteoptometry.com/how-to-prevent-winter-dry-eyes/
xanitmedicaltourism.com/how-to-prevent-dry-eye-in-autumn/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.