fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Minden a görögszénáról – tudományos kutatások alapján

Minden a görögszénáról – tudományos kutatások alapjánA görögszéna (Trigonella foenum-graecum) egy Nyugat-Ázsiában, Dél-Európában és a Földközi-tenger vidékén őshonos növény. Virágai sárgásfehérek, termése pedig magokat tartalmazó hüvely. A történelem során a görögszéna magjait sütéshez, főzéshez, ételek ízesítéséhez, valamint gyógyításra is használták. Napjainkban legfőképpen étrend-kiegészítőként, kivonat formájában és gyógyteaként találkozhatunk vele. A görögszéna egészségre gyakorolt pozitív hatásairól egyre több tudományos bizonyíték is rendelkezésre áll – ezekből egy rendkívül sokoldalú gyógynövény képe rajzolódik ki.

A következőkben röviden bemutatjuk, hogy évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt milyen célokra használták a görögszénát, majd rátérünk a legfontosabb, tudományosan is vizsgált pozitív hatásaira. Nemcsak a mindenki egészségére nézve előnyös, hanem a kifejezetten női, illetve férfi egészséget támogató tulajdonságairól is szót ejtünk.

Mi mindenre használták régen a görögszénát?

A görögszéna használata legalább hatezer évre nyúlik vissza. Archeológusok Irakban bukkantak rá a görögszéna magjainak maradványaira, és megállapították, hogy ezek Kr. e. 4000-ből valók.

Az ősi Egyiptomban égési sérülések gyógyítására, a szülés beindítására, valamint balzsamozáshoz és füstölőkhöz alkalmazták. Hippokratész, az ókor leghíresebb görög orvosa is értékesnek tartotta nyugtató hatása miatt. Az ókori rómaiak láz, légúti- és bélrendszeri megbetegedések kezelésében, illetve szintén sebgyógyításban vették hasznát.

A görögszéna Indiában és Kínában is ősidők óta népszerű a tradicionális gyógyászatban. Többek között gyengeség, ödémás láb kezelésére, tejtermelés és étvágy serkentésére, valamint emésztési zavarok, kopaszodás és láz gyógyírjaként is használták.

Mit mondanak a kutatások a görögszénáról?

Segíthet a vércukorszint csökkentésében

Segíthet a vércukorszint csökkentésébenÁllatkísérletes és emberi vizsgálatok is alátámasztják, hogy a görögszéna javíthatja a vércukorszint kontrollját diabéteszes betegeknél és segíthet megelőzni a prediabétesz 2-es típusú cukorbetegséggé fejlődését. A pontos hatásmechanizmusa még nem ismert, de egyes feltételezések szerint az inzulin működésére lehet hatással és/vagy lassíthatja a szénhidrátok emésztését és felszívódását.

Egy kutatásban 1-es típusú cukorbetegek 50 gramm görögszénamag-port fogyasztottak ebédhez és vacsorához, amitől 10 nap alatt jelentős mértékben csökkent az éhgyomri vércukorszintjük és jobb eredményeket mutattak a glükóz intolerancia teszten is.

Egy másik kutatásban 2-es típusú cukorbetegeknek adtak 8 héten át napi 10 gramm, meleg vízben áztatott görögszénamagot. Ettől az éhgyomri vércukorszintjük 25%-kal, a triglicerid-szintjük 30%-kal, a rossz koleszterinnek is nevezett LDL-szintjük pedig 31%-kal csökkent.

Egy 2016-os összefoglaló tanulmány 10 emberi klinikai vizsgálat eredményeiből arra jutott, hogy a görögszéna jelentős pozitív hatással lehet az éhgyomri vércukorszintre, a hosszú távú vércukorra (HbA1c), és a teljes koleszterinszintre is. Emellett egy 2015-ös kutatás 3 éves időszakában 10 gramm görögszénapor (tabletta formájában) képes volt megelőzni a prediabétesz 2-es típusú cukorbetegségbe történő átmenetét.

Segíthet a koleszterinszint csökkentésében

Világszerte egyre többen fogyasztják a görögszénát a koleszterinszintre gyakorolt jótékony hatásai miatt. Egy 2020-ban publikált összefoglaló tanulmány 15 korábbi klinikai vizsgálat eredményeiből arra a következtetésre jutott, hogy a görögszéna valóban hatással lehet a teljes koleszterinre, az LDL („rossz”) koleszterinre és a HDL („jó”) koleszterinre is.

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a görögszénával történő étrend-kiegészítés jelentős mértékben csökkentheti a teljes és az LDL koleszterin szintjét, miközben növeli a HDL koleszterin szintjét. Kiemelték ugyanakkor, hogy a koleszterinszintre gyakorolt hatás jelentősebbnek bizonyul cukorbetegségben szenvedő embereknél.

Az LDL- és HDL-koleszterinszint megfelelő arányának fenntartása fontos szerepet játszik az érelmeszesedés, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Egészséges életmód mellett fogyasztva a görögszéna hozzájárulhat a szívproblémák kockázatának csökkentéséhez és a szív egészségének javításához.

Serkentheti az anyatej termelését

Serkentheti az anyatej termelésétAz anyatej a babák fejlődéséhez elengedhetetlenül fontos tápanyagforrás. Sajnos a tejtermelés nem minden kismamánál bizonyul elégségesnek – serkentésére általában gyógyszereket használnak, de kutatások szerint a görögszéna biztonságos és természetes alternatívája lehet ezeknek.

Egy 14 napos, 77 kismama részvételével végzett vizsgálatban a görögszénamag tea növelte az anyatejtermelést, ami segítette a babák súlygyarapodását. Egy másik kutatás a kismamákat három csoportba osztotta be: egyik görögszéna teát kapott, másik hatóanyagmentes placebót, a harmadik semmit. A pumpált anyatej mennyisége a görögszéna teát fogyasztó csoportban 73 ml volt, a másik kettőben viszont csak 34 ml.

Fokozhatja a tesztoszteron termelését

A tesztoszteron a legfontosabb férfi nemi hormon, amelynek rendkívül fontos szerepe van a fizikai, szellemi és szexuális teljesítményben is. Kutatások alapján a görögszénában különleges növényi vegyületek, úgynevezett furosztanol szteroid szaponinok találhatóak, amelyek hozzájárulhatnak a tesztoszteron-termelés növeléséhez, így pozitív hatással lehetnek a nemi vágyra és az izomerőre is.

Egy 12 hetes vizsgálatban 50 férfi szedett napi 500 mg görögszénamag-kivonatot, amitől az alanyok 90 százalékánál akár 46%-kal emelkedett a tesztoszteronszint. A jó hírek azonban itt még nem értek véget: többségüknél javulás volt tapasztalható a hangulat, energiaszint, libidó és spermaszám tekintetében is.

Egy másik, nagyon jó minőségű (kettős vak, randomizált és placebo-kontrollos) vizsgálatban 120 43-70 év közötti egészséges férfi vett részt. Őket két csoportra osztották fel: az egyik napi 600 mg görögszénamag-kivonatot, a másik hatóanyagmentes placebo kapszulákat kapott. A vizsgálat 12 hétig tartott, aminek végére a görögszénamag-kivonatot szedő férfiaknál a tesztoszteronszint és a nemi vágy is javult a placebót szedő férfiakhoz képest.

2010-ben kutatók a görögszéna erőszintre és testösszetételre gyakorolt hatását is megvizsgálták. Fizikailag edzett férfiak egy csoportja 500 mg görögszéna-kivonatot, másik pedig hatóanyagot nem tartalmazó kapszulát szedett. 8 hét ellenállásos edzés után a görögszénamag-kivonatot szedő csoport tesztoszteronszintje, felső- és alsótesti ereje és testzsírszázaléka is javult a placebo csoporthoz képest.

Hogyan fogyaszd a görögszénát?

A görögszéna elérhető mag, kapszula és tea formájában.A görögszéna elérhető mag, kapszula és tea formájában. Mivel a magok keserűek (hőkezelés hatására válnak édessé), ezért a legjobb megoldás az étrend-kiegészítő kapszula vagy a tea fogyasztása. Étrend-kiegészítők használata előtt mindenképpen konzultálj az orvosoddal, különösen krónikus betegség, gyógyszeres kezelés, terhesség és szoptatás esetén.

Mivel ez a gyógynövény a vércukorszint-kontrollt is segíti, érdemes lehet a legtöbb szénhidrátot tartalmazó étkezéssel együtt fogyasztani.


A Netamin kínálatában 2 olyan komplex termék található, amelyben görögszénamag-kivonatot is találsz:
– Netamin Glükovitál kapszula – részletek ide kattintva
– PoteVitál potenciakapszula – részlete ide kattintva

Felhasznált irodalom

journals.lww.com/nutritiontodayonline/fulltext/2017/03000/fenugreek__overview_of_potential_health_benefits.10.aspx
myspicer.com/history-of-fenugreek/
nccih.nih.gov/health/fenugreek
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2194788/
econtent.hogrefe.com/doi/10.1024/0300-9831.79.1.34
onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.6690
verywellhealth.com/benefits-of-fenugreek-88686
springer.com/article/10.1007/s11655-016-2259-x
healthline.com/nutrition/fenugreek#breastmilk
healthline.com/nutrition/fenugreek-for-testosterone

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.