fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Melyik magnézium való neked? Itt a 10 leggyakoribb forma

Melyik magnézium való neked? Itt a 10 leggyakoribb formaA magnézium rendkívül fontos ásványi anyag, amely szervezetünkben több mint 300 kémiai reakcióban vesz részt. Egészségre gyakorolt pozitív hatásai megkérdőjelezhetetlenek, ennek ellenére Magyarország lakosságának kb. háromnegyede nem visz be naponta eleget belőle táplálkozás útján. Itt jönnek képbe a magnézium tartalmú étrend-kiegészítők. De olyan sok forma létezik, vajon mi a különbség ezek között? Most bemutatjuk a 10 leggyakoribb magnéziumformát, és segítünk neked a választásban!

1. Magnézium-biszglicinát

A magnézium glicin aminosavval alkotott, szerves kötésű sója. Nemcsak az egyik legjobban felszívódó és hasznosuló, de egyúttal a gyomorhoz, emésztőrendszerhez is legkíméletesebb forma.

A glicin nyugtató hatással van az agyra, segít elaludni és javítja az alvásminőséget. A stresszoldó magnéziummal remek párost alkotnak. A magnézium-biszglicinát egyes kutatások szerint támogatja az álmatlanság, szorongás, depresszió és stressz kezelését, csökkenti a nappali fáradtságot és serkenti a memóriát.

2. Magnézium-citrát

A magnézium citromsavval alkotott, szerves kötésű sója. Kutatások szerint a legjobban felszívódó és hasznosuló formák közé tartozik. Magnéziumpótlásra világszerte széles körben használják.

Ideális választás a szervezet magnéziumszintjének növelésére. Emellett természetes hashajtó hatása miatt magasabb dózisokban székrekedés kezelésére is szokták alkalmazni. Egyes kutatások szerint idegrendszeri rendellenességek, pl. depresszió és szorongás esetén is hasznos lehet.

3. Magnézium-klorid

A magnézium klórral alkotott szervetlen vegyülete. A klór egy instabil elem, jól kötődik egyéb elemekhez, pl. nátriumhoz és magnéziumhoz, sókat alkotva velük. A magnézium-klorid biológiai hasznosulása kb. 30%, ezért a sokoldalúan felhasználható formák közé tartozik.

Alacsony magnéziumszint, gyomorégés és székrekedés kezelésére is jó. Kapszulák és tabletták szedésén túl helyileg is szokták alkalmazni, az izmok nyugtatása és lazítása érdekében, a bőrön keresztül történő magnéziumpótlás azonban tudományosan még nem kellően alátámasztott.

4. Magnézium-oxid

Magnézium migrének kezeléséreA magnézium oxigénnel alkotott szervetlen sója, amely fehér színű, porszerű állaggal rendelkezik. Por formájában vagy kapszulázva árusítják, illetve az Amerikában minden drogériában kapható, székrekedés kezelésére ajánlott magnéziatej (milk of magnesia) aktív hatóanyaga.

Magnéziumhiány megelőzésére vagy kezelésére kevésbé alkalmas, mindössze kb. 4%-a hasznosul a szervezetben. Emésztőrendszeri panaszok (pl. gyomorégés, gyomorrontás, székrekedés) rövid távú kezelésére, illetve migrének kezelésére és megelőzésére viszont gyakran használják.

5. Magnézium-laktát

A magnézium tejsavval alkotott szerves sója. Habár előfordul étrend-kiegészítőkben is, legfőképpen élelmiszer-adalékanyagként használják, a savasság szabályozására és ételek, italok dúsítására.

Könnyen felszívódik és egyéb formáknál kíméletesebb lehet az emésztőrendszerhez. Különösen azoknak hasznos, akiknek rendszeresen nagy mennyiségű magnézium bevitelére van szükségük vagy rosszul tolerálnak más formákat. Egyes kutatások szerint segíthet stressz és szorongás esetén.

6. Magnézium-L-treonát

A magnézium treonsavval alkotott szerves sója. A treonsav a C-vitamin vízben oldódó bomlásanyaga. A magnézium-L-treonát felszívódása és hasznosulása kiváló, jól tolerálható, állatkísérletekben pedig ez a forma növelte az agyszövetek magnéziumszintjét a leghatékonyabban.

Az eddigi kutatási eredmények arra utalnak, hogy a magnézium-L-treonát pozitív hatással lehet a kognitív funkciókra és az agy egészségére. Hasznos lehet bizonyos agyi problémák, pl. depresszió vagy korral járó memóriavesztés esetén, de még további kutatások szükségesek ezen a területen.

7. Magnézium-malát

Magnézizm izompanaszok, pl. fibromyalgia és izomgörcsök ellen

Ebben a szerves formában a magnézium almasavhoz kapcsolódik (ami neve ellenére nemcsak almában, számos egyéb gyümölcsben is természetesen előfordul). A magnézium-malát kiválóan felszívódik és egy állatkísérlet szerint a magnézium-citráthoz és -szulfáthoz képest jobban és hosszabb időre növeli a vér magnéziumszintjét.

Az érzékenyebb gyomrúaknak ideális választás. Izompanaszok, pl. fibromyalgia és izomgörcsök, valamint krónikus fáradtság esetén is szokták ajánlani, de ilyen célú alkalmazása tudományosan nem kellően alátámasztott.

8. Magnézium-taurát

Magnézium és a taurin nevű aminosav szerves, jól felszívódó vegyülete. Kutatások alapján ez a kombináció hozzájárulhat az egészséges vércukorszint és vérnyomás fenntartásához.

Egy klinikai vizsgálatban a magnézium-taurátot szedő 2-es típusú cukorbetegek vércukor- és inzulinszintje jelentősen javult a kiegészítést nem kapó betegekhez képest. Egy 34 vizsgálatot összegző elemzés kapcsolatot talált a magnézium-taurát szedése és a vérnyomás csökkenése között.

9. Magnézium-szulfát

Magnézium és kénsav szervetlen sója, közismert neve keserűsó vagy Epsom-só. Fürdővízbe keverve izomláz, izomfájdalmak csillapítására és stressz oldására szokták használni. A magnézium valóban segíthet ilyen problémák esetén, bőrön keresztül történő bevitele azonban tudományosan nem igazolt.

Szájon át szedve segíti a székrekedés kezelését, valamint kórházakban is általában ezt a formát adják intravénásan, a magnéziumszint gyors növelése érdekében.

10. Magnézium-orotát

magnézium-orotát támogathatja a szív- és érrendszer egészségét,Magnézium és orotsav által alkotott szerves só, amely könnyen felszívódik a szervezetben és nincs hashajtó hatása. Az orotsav természetes vegyület, részt vesz az emberi DNS képződésében és a szív- és érszövetek energiatermelésében is.

Kezdeti kutatási eredmények arra utalnak, hogy a magnézium-orotát támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, ezért hasznos lehet szívbetegségben szenvedők és sportolók számára is.


FONTOS: bármelyik formában is szedd a magnéziumot, az izomműködésre, a csontokra és idegrendszerre gyakorolt pozitív hatásai általános érvényűek. A fenti kutatások elsősorban a felszívódásban kerestek különbséget, illetve az egyes formák előnyösebb tulajdonságait vizsgálták.

Felhasznált irodalom

mindbodygreen.com/articles/magnesium-supplement-types
fxmedicine.com.au/blog-post/magnesium-orotate-right-magnesium-cardiovascular-health
healthline.com/nutrition/magnesium-types
getroman.com/health-guide/types-of-magnesium/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.