fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mindent a krómról: kinek, miért, mire jó?

Paradicsom: egy természetes króm forrásA króm a szövetekben igen kis koncentrációban fordul elő, és a kor előrehaladtával a mennyisége csökken. Segíti az aminosavak beépülését, gyorsítja a fehérjebeépülést, a fehérjéket a szükséglet helyére szállítja. A szervezet gyorsabban regenerálódik, mivel részt vesz a zsíranyagcserében, a testzsír csökkentését és az izomtömeg növelését támogatja. Legfontosabb feladata, hogy elősegíti az inzulin hatását, mely segít a szénhidrátok sejtekbe jutásában, tehát ez a vegyület a szervezet szénhidrát anyagcseréjében fontos szerepet tölt be. A króm erősíti az inzulinhatást, serkenti a cukoranyagcserét, folyamatosan szabályozza a vércukorszintet. Kutatások szerint a sejtmembránon keresztül történő szállítás elősegítésével támogatja a szervezetet.

Feltételezhető, hogy hiánya szerepet játszik a fiatalkori cukorbetegség kialakulásában. Egy kutatás szerint a diabéteszes és a diabétesszel összefüggő szív- és érrendszeri betegségben szenvedő férfiaknak alacsonyabb a krómszintjük, mint az egészségeseknek. Az elégtelen króm ellátottság a koszorúérbetegségben, érelmeszesedésben is közreműködhet. Vizsgálatok szerint a szívinfarktusban elhaltak aortájában csak harmada-hatoda krómot lehet kimutatni, mint a balesetben elhalálozott kontrollcsoportnál. Napi króm fogyasztása szignifikánsan csökkenti a magas koleszterinszintet, növeli a védőhatást kifejtő jó, HDL-koleszterin szintet. Az öregedéssel párhuzamosan csökken a króm mennyisége szervezetünkben, mely könnyen vezethet vércukorszint-szabályozási problémákhoz, cukorbetegséghez is. Napi 20 mikrogramm krómbevitelnél vagy az alatt már sérül a glükóztolerancia.

Természetes krómforrás a teljes kiőrlésű gabonamag, a zabpehely, a hüvelyesek magja, paradicsom, fejes saláta, gomba, kukoricaolaj, sütő- és sörélesztő. A feldolgozott élelmiszerekből a króm hasznosíthatósága csökkenhet. A fehér cukor, sok szőlő- és gyümölcscukor fogyasztása növeli a szükségletet gátolják a felvételt az élelmiszerekben előforduló adalékanyagok. Felszívódását segítik az aminosavak (glicin, glutaminsav, cisztin), valamint a B3-vitamin (niacin). Szükséglete 50-200 mikrogramm naponta.

Felhasznált irodalom

Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat, Medicina, 1995, 52 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat, Medicina, 2005, 69 Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 132-133 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 59-60 Dr Bíró Gy.: Tápanyag-beviteli referencia-értékek, Medicina, 2004, 238-239 Dr Rigó J.: Dietetika, Medicina, 2007, 72 Króm: MSD Orvosi Kézikönyv 2004 ; Merck 2004.11.30 Larsen, H.R.: A króm és a szívbetegség IHN magyar kiadás 2004; 13(11) International Health News 2004.11.24 Lower toenail chromium in men with diabetes and cardiovascular disease compared with healthy men. Diabetes Care, Vol. 27, September 2004, pp. 2211-16. A króm szerepe étrendünkben: Ízek és Érzések Forrás: Európai Élelmiszer Információs Bizottság 2012.09.04.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.