fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Hőség okozta fejfájás: ezért alakul ki és így tehetsz ellene

Hőség okozta fejfájás: ezért alakul ki és így tehetsz elleneAkik nem hajlamosak a fejfájásra, még azok is tapasztalhatják a nyári forróságban, hogy akár már a reggeli ébredésnél azt érzi, szó szerint szétrobban a feje, pedig tulajdonképpen semmit sem csinált. A meleg miatt jelentkező fejfájások mondjuk úgy, nem tipikusak, és nem feltétlenül előzhetőek meg, vagy kezelhetőek úgy, mint az átlagos fejfájások.

Vannak, akik jobban hajlamosak a fejfájásra, és akár migrénes fájdalmak is jelentkeznek náluk rendszeresen, és vannak, akik hónapokat élnek úgy, hogy egyszer sem fáj a fejük.
A nyár során azonban szinte mindannyian eljutunk előbb-utóbb arra a pontra, mikor egy sötét szobában, a fejünket fogva próbáljuk átvészelni a fájdalmakat.

Miért fáj a fejünk többet nyáron?

A nyári fejfájást rengeteg dolog kiválthatja: ilyen például az általános forróság, a hőingadozás, az erős napsütés, a magas páratartalom, a légnyomás változásai, vagy a kiszáradás.

A leggyakoribb kiváltó ok ezek közül az utolsó, a kiszáradás. A hőmérséklet emelkedésével ugyanis a szervezetünknek egyenes arányosan több vízre van szüksége, hogy megfelelően tudjon működni.

Ennek egyik legfőbb oka az izzadás, hiszen azzal is vizet párologtatunk el a testünkből, amit pótolni kell.

Milyen előjelei vannak egy komoly fejfájás „érkezésének”?

Mikor lüktet a homlokunk, akkor már korlátozottak a lehetőségeink a fájdalom csillapításával, ám ha időben észrevesszük a tüneteket, korai szakaszában megállítható a fejfájás, így garantáltan nem csap át migrénbe.

Az előjel lehet szédülés, izomgörcs, enyhe hányinger, olthatatlan szomjúság, erős fáradtság vagy fényérzékenység. Ilyenkor fontos lehetőség szerint azonnal hűvös, sötét helyre visszavonulni és hideg vizet inni, vagy fokozott izzadás esetén akár valamilyen izotóniás italt.

Hőség okozta fejfájás: ezért alakul ki és így tehetsz elleneHogyan csillapítsuk a fejfájást?

Bármilyen egyszerűen is hangzik, a legegyszerűbb „orvosság” a megelőzés. A hőség miatti fejfájás ugyanis akár el is kerülhető, ha elég figyelmesek vagyunk.

A legfontosabb, hogy nagyon sok vizet igyunk, ne tartózkodjunk hosszú ideig a tűző napon, vagy ha mégis muszáj, védjük magunkat napszemüveggel, sapkával, napernyővel.

Segíthet az is, ha ilyenkor fokozottan ügyelünk az ásványi anyagok pótlására, különösen tekintettel a magnéziumra.

Ha pedig már megtörtént a baj, az erős gyógyszerekkel való próbálkozás előtt érdemes kipróbálni néhány házi praktikát.

Az erős fejfájásra is megoldást nyújthat például a borsmentaolaj (párologtatása, bedörzsölése) a jeges, hideg vizes borogatás, jeges gyógytea (pl. kakukkfű, borsmenta, pásztortáska) lassú elkortyolgatása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A legtöbb esetben a fejfájások egy-három óra alatt elmúlnak, ez teljesen normálisnak számít, ám vannak olyan helyzetek, mikor már érdemes szakorvost felkeresni.

Ilyen például, ha a fejfájás mellé hányás, magas láz, zavarodottság, sápadtság vagy étvágytalanság is párosul.

Szintén érdemes felkeresni a rendelőt, ha a fejfájások ugyan nem társulnak a fenti tünetekkel, de a fájdalom hetente többször, állandó rendszerességgel jelentkezik, vagy ha a fejfájás hét óránál tovább tart.

Felhasznált irodalom

healthline.com/health/heat-headache

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.