Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Homoktövis: hogyan hat a májra és az emésztőrendszerre?

Homoktövis: hogyan hat a májra és az emésztőrendszerre?A homoktövist évezredek óta fogyasztják az emberek világszerte, jótékony egészségügyi hatásainak köszönhetően régóta állandó helye van számos kultúra étrendjében és gyógyító módszereiben. Tibetben olyan ősi gyógyászati szövegeket találtak, melyekben a homoktövist például köhögés, emésztési problémák, bőrproblémák, sebek és égési sérülések, és bizonyos esetekben akár rák kezelésére is ajánlották. Napjainkra a tudományos kutatások egyre több biztató eredménnyel szolgálnak a homoktövis előnyeiről: cikkünkben ezúttal a májra, illetve emésztőrendszerre gyakorolt hatásait mutatjuk be részletesebben.

A homoktövis a tápanyagok gazdag tárháza

A növény sárga bogyós termése 8-féle vitamint, 24-féle ásványi anyagot és 18-féle aminosavat tartalmaz, továbbá telítetlen (omega-3-6-7-9) és telített zsírsavak, szerves savak, karotinoidok (pl. béta-karotin, likopin, zeaxantin) és flavonoidok is találhatóak benne. 10 dkg friss bogyóban akár 1500 mg C-vitamin is lehet, de többek között E-vitaminban és folsavban is gazdag a homoktövis.

A homoktövis kutatások alapján jelentős antioxidáns tulajdonsággal bír, legfőképpen flavonoid- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően. Ezek a természetes antioxidáns vegyületek hozzájárulnak a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, ezzel erősítik az immunrendszert és védelmet nyújthatnak az öregedés és olyan krónikus betegségek ellen, mint a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, és a 2-es típusú cukorbetegség.

A homoktövis segítheti a máj megfelelő működését

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős.A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, mely többek között a méregtelenítésért felelős. Egészségének megőrzése kulcsfontosságú, különösen napjainkban, amikor rengeteg méreganyaggal kell megküzdenünk és általában étrendünk, életmódunk is hagy kivetnivalót maga után.

A nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) a fejlett országokban a leggyakoribb krónikus májbetegség, melyet legfőképpen a hasi elhízás miatti inzulinrezisztencia okoz. Habár korai szakaszában a legtöbb esetben jóindulatú, az esetek 40-50 százalékában májfibrózis kialakulásához vezet, 15-20 százalékában pedig májzsugor vagy akár végstádiumú májbetegség is lehet belőle.

Tudományos vizsgálatok szerint a homoktövisnek a nem alkoholos zsírmáj kezelésében és megelőzésében is szerepe lehet, a helyes táplálkozás és életmód kiegészítéseként. Két kutatás is kimutatta, hogy a napi 1-3 alkalommal fogyasztott 0,5 vagy 1,5 gramm homoktövis jelentősen nagyobb mértékben javítja a vér koleszterin-, triglicerid-, és májenzimszintjét, mint a hatóanyagmentes placebo.

A homoktövis májvédő hatása minden bizonnyal a benne található egészséges zsírokra, E-vitaminra és karotinoidokra vezethető vissza – ezek mind olyan tápanyagok, melyek hozzájárulhatnak a májsejtek károsodásának megelőzéséhez. Egy 2003-as tanulmányban májzsugorban szenvedő embereknek adtak 15 gramm homoktövis kivonatot napi háromszor, hat hónapon át, aminek hatására jelentősen javultak a májműködést mutató vérvizsgálati eredményeik.

Emellett a homoktövis olajáról laboratóriumi kísérletekben azt is kimutatták, hogy segíthet megvédeni a májat a mérgező vegyi anyagok által kiváltott károsodással szemben.

A homoktövis segítheti az emésztőrendszer egészséges működését

A homoktövisben több olyan összetevő is található, amely hozzájárulhat különböző emésztőrendszeri problémák gyógyulási folyamatához. Ilyenek például a flavonoidok, illetve az omega-7 zsírsav. Az omega-7 az emberi szervezetben található nyálkahártyák legjobb barátja. Ezek a nyálkahártyák mindenhol megtalálhatóak a testben, beborítják az emésztőrendszer belső felszínét, a légzőszerveket, a húgyhólyagot, és még a szem belső részét is.

A homoktövis táplálja, regenerálja a nyálkahártyákat, ezért is bizonyulhat hasznosnak emésztőrendszeri problémák esetén. Az irritált vagy gyulladt nyálkahártyák olyan betegségek kialakulásához vezethetnek, mint az irritábilis bél szindróma (IBS), fekélyes vastagbélgyulladás, áteresztő bél szindróma, Crohn betegség, és a reflux. Szerencsére a homoktövisben található omega-7 zsírsav segíthet ezek megelőzésében, illetve hozzájárulhat a problémák kezeléséhez, felgyorsítva a nyálkahártyák gyógyulását.

Egy klinikai vizsgálatban a homoktövis kivonat javította az étvágyat, a gyomorürítést és az emésztőrendszer működését olyan gyermekeknél, akik emésztési zavarban (funkcionális diszpepszia) szenvedtek. Ráadásul ezen a téren hatékonyabbnak bizonyult, mint a gyomor- és bélmozgást elősegítő domperidon nevű gyógyszer.

A homoktövis az eddig végzett kutatások alapján védhet a fekélyek kialakulása ellen is, valamint csökkentheti a fekély okozta károsodás méretét és súlyosságát, felgyorsíthatja a gyomornyálkahártya gyógyulását, újraépülését.

Hogyan fogyasztható a homoktövis?

A homoktövis bogyók nyersen, szárítva vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatók. Készíthető belőle ivólé, dzsem, olaj, zselé, liszt. A legjobb megoldás ugyanakkor az, ha étrend-kiegészítő formájában visszük be, napi szinten. Ezzel ugyanis garantálható a megfelelő adagolás, a hatóanyagok koncentráltabb formában juthatnak a szervezetbe, illetve maga a bevitel is sokkal gyorsabb és egyszerűbb.

Felhasznált irodalom

itmonline.org/arts/seabuckthorn.htm
lambertsusa.com/en/art-dsp/el-espino-amarillo/
mdcurrent.in/patients/powers-sea-buckthorn-plant-promoting-skin-digestive-health/
content.selfdecode.com/sea-buckthorn-benefits/
healthline.com/nutrition/sea-buckthorn-oil

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek