fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Nem csak egy egyszerű vízinövény: a hínár

Hínár

A hínárt a sós vizű élőhelyeken találhatjuk meg. Az algák egyik típusa, így fő jellemzője, hogy sok napfényre van szüksége a növekedéshez. Bizonyos fajtáit Kelet-Ázsiában, különösen Japánban, Kínában és Koreában szívesen fogyasztják, míg Európában nem annyira elterjedt. Vörös, barna és zöld hínártípusok léteznek, melyeket hidegen ételként, salátaként vagy levesként, raguként fogyasztanak el. Kereskedelmi forgalomban szárított termékként kapható.

Értékét a tengerből felszívott ásványi anyagoknak köszönheti, melyek közül kiemelkedően fontos a kalcium, foszfor, kálium és a vas. Nyolc grammnyi adag szárított kombu (hínár) sokkal több kalciumot biztosít, mint egy pohár tej, és egy adag tengeri zöldség több vasat tartalmaz, mint 100 gramm steak (bár nem szívódik fel olyan jól). A hínár nagy mennyiségű jódot is tartalmaz, mely a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen, segíthet normalizálni a működését.

Az omega-3 zsírsavakat a halak is a növények fogyasztásából nyerik, tehát ajánlják a hínár fogyasztását, mely jó forrása az omega-3 és 6 zsírsavaknak. A hínárok gazdagok vízben oldható rostokban, melyek elfogyasztva telítettségérzetet adnak. A-, C- és E-vitamint, valamint B2 és B12 vitamint is tartalmazhatnak. Egyes fajtái gazdag aminosavforrások, melyek a fehérjék építőkövei, tehát a szervezet fel tudja építeni belőlük a sejtjeinket alkotó fehérjéket. E tekintetben a vegetáriánusok egyik fehérjeforrásaként is szolgálhat.

A tengeri hínárban található nátrium-alginátnak, jótékony hatást tulajdonítanak a sugárkárosodás és nehézfém mérgezés esetén. Néhány állatkísérlet arra enged következtetni, hogy a tengeri hínár koleszterinszintet és a vérnyomást csökkentő hatással is bírhat, így szívbetegségek esetén is szerepet kaphat. Ugyanakkor a növény nátriumtartalma is magas, ami miatt a magas vérnyomásúak ezt kevésbé vagy nem fogyaszthatják.

A tengeri hínárok előnyös hatásait a szépségipar is kihasználja jó bőrhidratáló tulajdonsága miatt. A legújabb kutatás szerint (Newcastle Egyetem) egy hínárból kivont enzimmel sokkal alaposabban tisztíthatók a fogak mint a hagyományos fogkrémekkel. Az Egyetem tudósainak kutatásai és megfigyelései e téren még folynak.

Felhasznált irodalom

Hínár – a tápanyagának felfedezése: FOOD TODAY 10/2008 www.eufic.org
Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo Kiadó, 2004, 136-137
Dr E. Mindell: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 225-226
Tengeri hínár: www.balintcseppek.hu
A hínár leveri a csodafogkrémeket? Nők Lapja Cafe 2012.07.09.
Utálja a halat? Akkor próbálja ki a füvet! www.inforadio.hu 2008.03.22.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.