Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Ha szőrös, ha kopasz, mindig körberajongják: az őszibarack

fresh and sweet peachRemek szomjoltó, lédús a húsa és édes. Az őszibarackkal még a gyerekeket is bevezethetjük az általuk került „gyümölcsök világába”. Eredetét máig homály fedi, de egy biztos: mindenki magáénak akarja.

Az őszibarackfa (Prunus Persica) eredete mindmáig tisztázatlan, múltja sötét foltokkal van tele. Ahány kutatást indítottak a témában, annyiféle választ találtak ugyanarra a kérdésre. A két legvalószínűbb opció, hogy vagy Perzsából származott (görög-latin eredetű neve is erre utal), vagy Kínából. A kínai irodalomban ugyanis már i.e. 2000 évvel említik. A kínaiak a mai napig a halhatatlanság szimbólumaként tartják számon. Egy nem régen folytatott kutatás is az utóbbit tartja igaznak, eszerint az őszibarack Kína középső és északi részein volt őshonos, majd a “selyemúton” juttatták el végül Perzsába. Minden esetre nem egyszerű megtalálni az árva gyerek szüleit, bezavarnak a képbe például olyan tények, hogy a rómaiak csak “perzsa gyümölcsként” emlegették.

Az őszibarackot viszont nem igazán érdeklik a felmenői, hiszen olyan rokonokkal van körülvéve, mint a mandula, a szilva és a sárgabarack. Magyarországon a 16. században kezdték el termeszteni, akkoriban még csak simán baracknak hívták, ám idővel meg akarták különböztetni a sárgabaracktól, így megtoldották egy “őszi” jelzővel. Népszerűségét és beágyazódását a magyar nép étkezési kultúrájába annak köszönheti, hogy a filoxéra által elpusztult szőlőtermő vidékekre a barackfákat kezdtek ültetni, mivel meleg- és talajigénye hasonló a szőlőéhez. Bár ezt nem sokan tudják, de a nektarin gyakorlatilag ugyanúgy őszibarack, csak a nemesítés során változott át a külseje egy sima, “szöszmentes” bevonatra.

A világ minden táján ismert gasztronómiai különlegesség, a Pêche melba alapeleme. A Pêche melba egy XIX. században feltalált desszert, amelyet Auguste Escoffier (francia cukrász, mester szakács, aki felfrissítette a tradicionális francia főzési eljárásokat) talált ki és nevezte el kedvenc ausztrál operaénekesnőjéről, Nellie Melbaról. Érdemes megkóstolni, hűsítő nyári édesség vaníliafagylalttal, barackkal és málnapürével. Sokan a Bellini-koktélban rajonganak érte, amelyet először 1934-ben, Bellini emlékére rendezett kiállításon szolgáltak fel, Velencében. A koktél hozzávalói pezsgő, cukorszirup és őszibaracklé, püré vagy egész gyümölcs.

A dinnye mellett a másik tökéletes folyadék és vitaminpótló gyümölcs nyár végén, ősz elején. 85-90%-os víztartalma miatt szomjoltásra is alkalmas, amellett, hogy nagyon alacsony a kalóriatartalma (38 kcal/100 gr). Magas kálium-tartalma rendkívül fontos az izomműködéshez és a sejtek energiaellátásához. A benne található foszfor pedig fontos szerepet játszik a fehérje-, zsír- és szénhidrát anyagcserében, valamint az energia tárolásában. Ezen kívül tartalmaz még A-, B1-, B2- és C-vitamint, de kalciumot és magnéziumot is. A B-vitamin és biotin-tartalma miatt kiváló haj- és bőrszépítő, a benne található niacinok megóvhatják a szívet és érrendszert, az antioxidáns-tartalma pedig segíthet megakadályozni a rákos sejtek kialakulását.

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek