fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Ginkgo biloba: gyakori kérdések és válaszok

Ginkgo biloba: gyakori kérdések és válaszokA Ginkgo biloba, más nevén páfrányfenyő egy Dél-Kelet Ázsiában őshonos fa. Mintegy 270 millió évvel ezelőtt, a földtörténeti őskorban fejlődhetett ki, és azóta alig változott – Charles Darwin ezért „élő kövületnek” nevezte. A tradicionális kínai orvoslásban a Ginkgo levelét több mint 5000 éve használják, ám napjainkban is a világ egyik legtöbbet használt gyógynövénye, elsősorban a szellemi teljesítményre, a memóriára és a vérkeringésre gyakorolt hatásainak köszönhetően. Cikkünkben a Ginkgo bilobát, mint gyógynövényt, illetve a Netamin Ginkgo Biloba 300 mg tabletta terméket is övező gyakori kérdésekre adunk hiteles, tudományosan megalapozott válaszokat!

Melyek a Ginkgo biloba legfőbb pozitív hatásai?

Tudományos kutatások alapján a Ginkgo biloba gazdag antioxidáns vegyületekben, és úgy tűnik, hogy pozitív egészségügyi hatásai is ezeknek köszönhetőek. Különösen két szerves vegyülettípust érdemes kiemelni, a flavonoidokat és a terpenoidokat. A flavonoidok segítenek védeni a sejteket az oxidatív stresszel szemben, a terpenoidok pedig támogatják a vérkeringést, kitágítják az ereket és gátolják a vérlemezkék összetapadását.

Az eddigi kutatási eredmények alapján a Ginkgo biloba segíthet:

  • a szellemi és fizikai teljesítőképesség megőrzésében
  • a koncentráció és a memória fokozásában
  • az időskori agyműködés megfelelő szinten tartásában
  • a memória és kognitív funkció javításában enyhe demencia esetén
  • a vérkeringés javításában
  • a szorongás, depresszió enyhítésében
  • a normál látás és hallás fenntartásában

Napi 300 mg Ginkgo biloba nem túlzottan sok?

A Netamin Ginkgo Biloba tabletta 300 mg növényi port tartalmaz, amely a Ginkgo biloba leveléből származik. Elkészítéséhez a friss Ginkgo leveleket először alacsony hőmérsékleten szárítják, amitől víztartalmuk elpárolog, de a bennük található értékes hatóanyagok épségben megmaradnak. Ezt követően a szárított leveleket finom porrá őrölik, és ezt a port összepréselik egyforma méretű és súlyú szilárd tablettává.

Az étrend-kiegészítők piacán ugyanakkor másféle Ginkgo készítményekkel is találkozhatsz, melyek első látásra jelentősen kevesebb gyógynövényt tartalmaznak. Érdemes azonban ezeket közelebbről is megvizsgálnod, hiszen a 60, 80, vagy éppen 120 mg-os termékekben jellemzően nem Ginkgo biloba levél por, hanem a levélből készült kivonat található!

Ginkgo biloba levél porNövényi kivonatokban a hatóanyagok koncentráltabb formában vannak jelen, mint a növényi porokban, ezért kevesebb is elég belőlük. Erről bővebben ide kattintva olvashatsz. Röviden: kivonat esetén legfontosabb a felhasznált növény mennyiségét mutató arány – például ha egy 60 mg-os Ginkgo kivonat aránya 5:1, akkor az 300 mg szárított levéllel egyenértékű. Emellett a standardizált kivonatok sem ritkák: ezekben adott koncentrációra állítják be a kivonat hatóanyag-tartalmát – például minden kapszula ugyanannyi flavon glikozidot és terpén laktont tartalmaz.

Hány éves kortól lehet szedni a Ginkgo bilobát?

Szakértők véleménye szerint a 14 évnél fiatalabbak számára nem javasolt a Ginkgo biloba szedése, legfeljebb megfelelő orvosi felügyelet esetén. Habár a Ginkgo legfőképpen úgy ismert, mint az idősebbek gyógynövénye, valójában fiatalabb korban is nagyon hasznos tud lenni. Intenzív szellemi erőfeszítéshez, tanuláshoz, vizsgázáshoz kiváló segítség a Ginkgo biloba, és sokkal jobb választás, mint a koffein vagy egyéb, központi idegrendszert serkentő szerek.

A Netamin Ginkgo Biloba 300 mg tabletta használata iskolai, egyetemi és munkahelyi kihívások esetén is természetes támogatást nyújt a szellemi teljesítőképesség javításához, a tanulási készség és a koncentráció minél hosszabb ideig történő fenntartásához.

Használható a Ginkgo biloba vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett?

A Ginkgo biloba egyes tudományos vizsgálatokban csökkentette a vérnyomást, de ez a hatás nem minden kutatásban igazolódott be. A Ginkgo biloba és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek együttes alkalmazása kezelőorvosi felügyelet, a vérnyomás gondos monitorozása mellett javasolt, mivel megvan az esély arra, hogy a kettő együtt túlzottan alacsony vérnyomáshoz vezet.

Lehetséges kölcsönhatást mutattak ki a Ginkgo biloba és a nifedipin-tartalmú gyógyszerek között, amelyeket magas vérnyomás és szívritmuszavarok kezelésére használnak.

Ez a válasz csupán tájékoztató jellegű, tehát nem minősül orvosi vagy egészségügyi tanácsadásnak. Étrend-kiegészítők használata előtt mindig konzultálj a kezelőorvosoddal!

Kölcsönhatásba léphet-e egyéb gyógyszerekkel a Ginkgo biloba?

A Ginkgo biloba gátolja a vérlemezkék összetapadását és a vérrögök kialakulását. Emiatt fokozhatja a szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszerek (köznyelven „vérhígítók”), például az aspirin, a warfarin, a klopidogrél, a dipiridamol, a heparin vagy a tiklopidin hatását. Nem szabad tehát ilyen típusú gyógyszerekkel egyszerre alkalmazni.

A Ginkgo biloba szelektív szerotonin visszavétel-gátló (SSRI) antidepresszánsokkal együtt szedve úgynevezett szerotonin-szindrómához vezethet, ami akár életveszélyes is lehet. A Ginkgo emellett a monoamino-oxidáz gátló (MAOI) antidepresszánsok pozitív és negatív hatásait is felerősítheti.

Gyógyszeres kezelés esetén általános érvényű tanácsunk, hogy konzultálj a kezelőorvosoddal, mielőtt Ginkgo biloba vagy egyéb étrend-kiegészítő szedésébe kezdenél!

Felhasznált irodalom

ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541024/
examine.com/supplements/ginkgo-biloba/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5727797/
medicalnewstoday.com/articles/263105
ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-european-union-herbal-monograph-ginkgo-biloba-l-folium_en.pdf
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758353/
jprsolutions.info/files/ms-file-5c04efc83592b4.33907495.pdf
monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/06/mono108-03.pdf
mayoclinic.org/drugs-supplements-ginkgo/art-20362032
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16808927/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10890330/
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8741021/
tinnitusjournal.com/articles/ginkgo-biloba-in-the-treatment-of-tinnitus-an-updated-literature-review.html
racgp.org.au/afp/2015/august/your-questions-about-complementary-medicines-answered-gingko-biloba/
stlukes-stl.com/health-content/medicine/33/000902.htm

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.