fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Folsav / Folát: egy életfontosságú vitamin

Folsav

A folátok a hasonló biológiai hatású és szerkezetű természetes pteridin-származékok gyűjtőneve. Képzéséhez cianokobalaminra és piridoxinra van szükség. A folsav redukált formában koenzimként vesz részt a porfirinek, a tiroxin és néhány aminosav (adenin és thymin) anyagcseréjében. A DNS-nek és az RNS-nek a szintéziséhez, helyrehozásához, működéséhez, valamint a vörösvérsejtek előállításához és a vérszegénység megelőzéséhez is szükséges. A természetben előforduló folát mesterségesen előállított formája a folsav.

A sejtek örökítő anyaga, a DNS károsodhat a szabad gyökök támadása folytán. A sejt védelmére az antioxidánsok bevitele mellett fontos a folsav megfelelő szinten tartása is.

Hogyan juthatsz elegendő folsavhoz?

Folátforrás a narancslé, sötétzöld leveles zöldségek, a földimogyoró, babfélék, hüvelyesek, leveles zöldségek (paraj), gyümölcsök, sütőélesztő, sörélesztő, zöldbab, a spenót és a kel, de a főzés során a folsav java része sajnos elvész. A táplálékból a folsav 85%-a, a folátok 50-90%-a szívódik fel. Az étrendből felhasználható folsav csekély mennyiségre miatt a kutatók a folsav napi szedését javasolják étrendkiegészítő formájában, B12- és a B6-vitamin mellett. A folsav ajánlott mennyisége (RDA) felnőtteknek 0,4 mg/nap, terheseknek 0,6 mg. A B12 ajánlott adagja 0,5-1 mg/nap, míg a B6-vitaminé napi 10-250 mg. A folsav és a B12- valamint B6-vitamin szedése nem kerül sokba, egészségünk szempontjából mégis megéri, mivel a homociszteinszint ezek segítségével könnyen csökkenthető. Arra azonban ügyelni kell, főleg vegetáriánus táplálkozás esetén, hogy a jó folátellátottság elfedheti a B12 vitamin-hiány tüneteit, mely az idegrendszer károsodását vonja maga után. Túlzott folátbevitel csökkentheti a cinkfelszívódást. Az ajánlott folátbevitelt a legtöbb országban, így hazánkban sem lehet teljesíteni, így javasolható a vitamin rendszeres vagy időszakos szedése, főleg gyermekek, idősek és kismamák esetében.

Miért fontos várandósság alatt folsavat szedni?

A terhes anyáknak adott folsavval megelőzhető csecsemőik idegcsatorna-defektusa, így már a terhesség tervezése előtt el ajánlott elkezdeni a folsavkészítmény szedését.

Gyermekeknél a leukémia a leggyakoribb rákfajta a fejlett országokban. Kutatások szerint azoknak az anyáknak a gyerekei, akik a terhesség alatt vasat vagy folsavat szedtek, háromszor (0,37-es arány) alacsonyabb kockázattal betegedtek meg leukémiában, mint azokéi, akik nem kaptak a terhesség alatt ilyen táplálék-kiegészítőket.

Mihez fontos még a szervezetnek a folsav?

A folsav a metionin szervezetben történő átalakulásában is segédkezik. A húsban található metionin homociszteinné alakul át, s ha ez a szint magas a vérben, az igen káros, sőt független (primer) kockázati tényezője lehet a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek és a stroke-nak.

A folátbevitel mérsékelt csökkentése is növeli a szérum homocisztein szintjét, a vérben lévő folsavszint és a homocisztein szint fordítottan arányosak egymással. A felnőttek átlagos homocisztein szintje a vérben 10 mikromol/l. Egy amerikai kutatás szerint a 15 mikromol/l-nél magasabb szint a férfiaknál 60 százalékkal, a nőknél 80 százalékkal növeli meg a szívbetegség kockázatát. E kockázat a végső stádiumban lévő vesebetegeknél igen nagy, tehát nekik is elengedhetetlen a folsav, a B12-vitamin, és a B6-vitamin szedése. Egyes kutatók legalább 0,4 mg folsavat és 1 mg B12 vitamin bevitelt javasolnak naponta.

Emellett a folsav védi az agyat, depresszió esetén is segíthet a bevitele. Kutatások szerint a depresszióban szenvedő felnőtt betegek 15-38 százalékánál alacsony folsavszintet mértek, csakúgy mint az Alzheimer-kóros betegeknél, akiknél a B12 vitamin szint alacsony, a káros homocisztein szint magas volt. A depressziós betegeknek az antidepresszáns gyógyszer hatásának erősítésére jó megoldás lehet a folsavbevitel növelése. Az Alzheimer-kór progressziója sokkal gyorsabb volt azoknál, akiknek a kezdeti homociszteinszintjük is magas volt. A magas homociszteinszint a szívbetegségeken túl tehát fontos rizikófaktora az előbb említett betegségnek is, ugyanakkor ez a kockázat megfelelő mennyiségű folsav és B12-vitamin bevitelével jelentős mértékben csökkenthető. Idősebbeknél ezen kívül jellemző az összefüggés a folsavbevitel és az apátia, depresszió, demencia, visszahúzódás, a motiváltság hiánya között.

E jellemzők és a folsav, valamint a B12 hiány, illetve a magas homocisztein szint között tehát szoros összefüggés tapasztalható. Egy vizsgálat neuropszichológiai tesztsor segítségével keresett kapcsolatot a kognitív funkciók (emlékezés, nyelv, végrehajtó funkciók, információ-feldolgozási képesség, vizuális motoros teljesítmény változása) valamint a magas homociszteinszint között. A B12-vitamin szintje nem mutatott összefüggést egyik kognitív funkcióval sem. A szerzők szerint azonban az „emelkedett homocisztein szintek a konstrukciós képességgel és a feladatok végrehajtásának sebességével, míg a folsav szintje az epizodikus memóriával és a nyelvi teljesítőképességgel függtek össze”. Tehát a folsavbevitel javít a kognitív funkciókon is, és javíthatja az idősek hallását is, mivel egy tanulmány arra enged következtetni, hogy a folsav alacsony szérumszintje összefüggésben lehet a halláscsökkenéssel.

Mivel a folát segíti megelőzni a DNS-ben okozott károkat, néhány bizonyíték alátámasztja egyes rákfajták, elsősorban a vastagbélrák, megelőzésében játszott szerepét. Amerikai és kínai kutatók azt találták, hogy a folsav nagyon hatékonyan előzi meg a mellrák kialakulását mind a menopauza előtt, mind utána. A folsav védő hatása még kifejezettebb volt azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt (napi egy ital vagy ennél több). Akik sok B6- és B12-vitamint, illetve metionint is fogyasztottak még nagyobb volt a folsav védő hatása. A metionin ugyanis egy limitáló aminosav, melyre a szervezetnek nagy szüksége van a immunrendszer megfelelő működése szempontjából. A sok húst fogyasztóknál azonban a túlzott bevitele káros, mivel a szervezetben homociszteinné alakul át, melyről már szóltunk. Szigorú, egyoldalú vegetáriánus étkezés esetén azonban előfordulhat, hogy még a szükséges mennyiség sem kerül bevitelre (ha például kevés kölest és tökmagot fogyasztanak.)

Mi köze a folsavnak a hazánkban sajnos rendkívül gyakori vastag- és végbélrákhoz?

Európai viszonylatban hazánk a szomorú első helyen szerepel a vastag- és végbélrákos megbetegedések tekintetében. Kutatások kimutatták, hogy a nagy mennyiségű hús és kevés gyümölcs, valamint zöldség fogyasztása lényegesen növeli a colorectalis rák kialakulásának kockázatát. Vizsgálatok szerint azoknál a nőknél, akiknek a legmagasabb homocisztein-szintjük volt, (több mint 12 mikromol/l), 70 százalékkal növekedett a rák kialakulásának kockázata, összehasonlítva azokkal, akiknél ez a szint 8 mikromol/l alatt volt. A legmagasabb folsav szérumszintnél viszont (több mint 31 nanomol/l), mintegy fele akkora volt a colorectalis rák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiknél ez a szint 12 nanomol/l alatt maradt.

Tehát a folsavbevitel kiegészítők formájában is nagy védelmet jelenthet a vezető halálokok tekintetében.

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia 1985, 126-130 Dr Bíró Gy.-Dr Lindner K.: Tápanyagtáblázat 1995, 50-51 Dr Rodler I.: Új tápanyagtáblázat 2005, 66-67 Kürti G.: Vitamin abc 2004, 70-71 Larsen, H.R.: Ne hagyjuk ki a folsavat! IHN magyar kiadás 1998;8(7) International Health News 2002-07-17 Larsen, H.R.: Folsav a mellrák megelőzésében IHN magyar kiadás 2001; 10(12) International Health News 2002-09-26 A folsav és a depresszió: Reynolds, E.H. Folic acid, ageing, depression, and dementia. British Medical Journal, Vol. 324, June 22, 2002, pp. 1512-15 Amit a folátról tudni kell: FOOD TODAY 01/2006 www.eufic.org Alzheimer-kór és folsav: Archives of Neurology, Vol. 55, Nov 1998, pp. 1449- 55 A folsav és a vastagbélrák kapcsolata: British Journal of Cancer, Vol. 79. No. 11/12. April 1999, pp. 1917-21 A folsav fontos a vesebetegeknek: Circulation, Vol. 94, No. 11, Dec 1, 1996, pp. 2743-48 A folsav véd a leukémia ellen: Thompson, Judith R., et al. Maternal folate supplementation in pregnancy and protection against acute lymphoblastic leukemia in childhood: a case-control study. The Lancet, Vol. 358, December 8, 2001, pp. 1935-40 A folsav segít a szívkoszorúér megbetegedés megelőzésében: Journal of the American Medical Association, Vol. 274, No. 13, October 4, 1995, pp. 1049-57 A homocisztein- és folsav-szintek összefüggnek a kognitív teljesítménnyel: Homocysteine, Folate Levels Linked to Cognitive Performance Am J Clin Nutr 2006;84:1506-1512. A folsav és a B-vitaminok elősegítik az emlőrák megelőzését: Plasma folate, vitamin B6, vitamin B12, homocysteine, and risk of breast cancer Journal of the National Cancer Institute, Vol. 95, March 5, 2003, pp. 373-80. Folsav és depresszió: Pro Patiente Hírek 2001; 2(14) Medincorp 2002-07-12 Halláscsökkenést okozhat a folsav alacsony szérumszintje Forrás: Medipress

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.