fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Tudta, hogy a földimogyoró kiváló fehérjeforrás?

Peanuts on white backgroundNem véletlenül hívják a földimogyorót amerikai mogyorónak is, hiszen a Dél-Amerikában őshonos, hüvelyes növény például az Egyesült Államokban szinte minden háztartásban alapvető hozzávaló. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, valamint remek fehérjepótló lehet vegetáriánusok számára is.

A földimogyoróról röviden…

A földimogyoró meglepő módon a hüvelyesek közé tartozik, Amerikában kezdték el termeszteni, de manapság már a legtöbbet Kínában és Indiában termelik. A földimogyoró egyik előnye, hogy szinte minden részét fel lehet használni. Itthon a legáltalánosabb felhasználási formája, mikor ovális alakú magját akár sózva vagy pörkölve fogyasztjuk. A 40-60% étkezési olajat tartalmazó magokból készült, hidegen préselt olaj viszont az olívaolajhoz hasonló, fontos étkezési alapanyag. A világ második legfontosabb olajnövénye. Sok helyen „pucolatlanul” főzik meg sós vízben, akár órákon át, hogy megpuhulva fogyasszák, sok süteménybe pedig használhatunk mogyorólisztet. A laktózérzékenyek alternatívaként tejszerű mogyoróitalt is készíthetnek belőle. Egyébként a megmaradt lombokat és „préspogácsát” takarmányként használják fel.

Milyen tápanyagok találhatók a földimogyoróban?

A mogyoró rengeteg növényi fehérjét tartalmaz, ami pótolhatja a vegetáriánusoknál kiesett éllati eredetű fehérjéket. Magas B1(tiamin) tartalma hozzásegítheti a jobb közérzethez és szellemi teljesítőképességhez, a benne található B3 immunerősítő és egészségmegóvó, valamint a B5 vitamin segít a jobb és mélyebb alvásban. Tíz deka amerikai mogyoróban annyi magnézium és foszfor található, ami a napi javasolt mennyiség felét fedezi. Filoszterol tartalma miatt gyulladáscsökkentő hatása is van, ami miatt a gyógyszeriparban és szépségiparban is felhasználják. Utóbbiban főleg a száraz bőr, illetve az ekcéma kezelésére. Az olajos halak és spenót mellett pedig remek forrása a Q10 koenzimnek is.

Kinek nem ajánlott a fogyasztása?

Az amerikai gyerekek sokszor mogyoróvajas-lekváros szendviccsel indulnak a suliba, már ahova szabad. A mogyoró ugyanis egy nagyon allergén összetevő, sok amerikai iskolában ki is tiltják a földimogyorót tartalmazó ételeket egész létesítményekből. Egyébként óvatosan csipegessük, a fogyókúrázóknak erősen javasolt tartózkodni ettől az olajos magtól, ugyanis nagyon magas a kalóriatartalma (100 g = 570 kcal).

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.