fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Digitális szembetegségek: mik ezek, hogyan kerülheted el őket?

Digitális szembetegségek: mik ezek, hogyan kerülheted el őket?Tudtad, hogy egy magyar felnőtt átlagosan 10,4 órát tölt el a képernyő előtt naponta? Elképesztően hangzik, hogy ébren töltött időnk kétharmadában képernyőket nézünk, pedig nagy valószínűséggel ez az arány csak tovább fog nőni a jövőben. Nemcsak a munkavégzés során, hanem szabadidőnk jelentős részében is monitorokra, kijelzőkre, tévéképernyőkre szegeződik a tekintetünk – szemeink azonban kicsit sem hálásak érte. Milyen látás- és szemproblémák okozhat a digitális világ, és mit tehetsz a megelőzésük érdekében? Cikkünkből kiderül!

Digitális szembetegségek: modern korunk legújabb problémái

A digitális eszközök mindennapi életünk nélkülözhetetlen részévé váltak: a munka, a tanulás, a művelődés, a szórakozás és lényegében minden egyéb területen jelen vannak, használjuk őket. Előnyei mellett azonban a digitális kornak hátrányai is vannak, ilyenek például az úgynevezett „digitális szembetegségek” is.

A tartós képernyőhasználat, a különböző kijelzők által kibocsátott kék fény akár maradandóan is károsíthatja a szemet és számos látásproblémához vezethet. A helyzet olyannyira komoly, hogy egyes szakértők már járványszerű jelenségről beszélnek – és ezt a statisztikák is igazolni látszanak.

2015-ben készített amerikai felmérések szerint a felnőtteknek 58 százaléka, az ezredfordulós vagy más néven Y generációnak pedig 68 százaléka szenved valamilyen „digitális szembetegségben”.

Számítógépes látás szindróma, avagy digitális szemfáradtság

Számítógépes látás szindróma, avagy digitális szemfáradtságA képernyők okozta különféle látás- és szempanaszok olyannyira gyakoriak, hogy a tüneteknek már összefoglaló elnevezésük is van: számítógépes látás szindróma (computer vision snyndrome – CVS). A tünetegyüttest emellett digitális szemfáradtságnak (digital eye strain) is szokták nevezni.

A számítógépes látás szindróma tünetei jellemzően akkor lépnek fel, amikor egy kartávolságra vagy közelebb lévő képernyőt nézünk. Leggyakrabban az alábbi panaszok utalnak rá:

  • Szemfáradtság.
  • Fejfájás.
  • Homályos látás.
  • Szemszárazság.
  • Nyak- és vállfájdalom.

Amikor tartósan, hosszú órákon át számítógép-monitor vagy okostelefon-kijelző előtt ülsz, annyira elmélyülsz, hogy elfelejtesz pislogni. Tudnod kell, hogy percenként átlagosan 15-20-szor pislogunk, de képernyőt bámulva ez a szám 5-7-re is lecsökkenhet.

Pislogással egyrészt könnyet oszlatunk el a szemgolyón, ami védi és visszanedvesíti a szemet, másrészt az esetleges szennyeződéseket is eltávolítjuk a szemből. Ha a képernyőhasználat miatt nem pislogunk eleget, szemünk szárazzá válik, ami homályos látást és kellemetlen érzést okoz.

A másik fő probléma a szemfáradtság. A digitális képernyőkön megjelenő betűk körvonalai nem olyan élesek, mint a papírra nyomtatott szövegé, a betűk és a háttér közötti kontraszt is kisebb, valamint a képernyő fényereje, csillogása és tükröződése is nehezítheti az olvasást.
A monitorok nézési távolsága és szöge is más, mint amit egyéb olvasási, írási tevékenységek során szoktunk használni. Az állandó közelre fókuszálás fárasztó izommunka a szemnek, különösen akkor, ha korrigálatlan vagy nem megfelelően korrigált fénytörési hibákkal is társul.

A kék fény hatása a szemre

A kék fény hatása a szemreA számítógépek, tabletek, okostelefonok és egyéb digitális eszközök képernyői jelentős mennyiségű kék fényt bocsátanak ki.

Az emberi szem szaruhártyája és lencséje nagyon hatékonyan képes kiszűrni az UV-sugárzást – a Napból érkező UV-sugaraknak mindössze 1%-a éri el a retinát. Ezzel szemben a látható kék fénynek gyakorlatilag 100%-a átjut a szaruhártyán és lencsén és eléri a retinát.

Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy túl sok kék fénynek való kitettség károsíthatja a retina fényérzékeny sejtjeit. Ez a makuladegenerációhoz más néven sárgafoltsorvadáshoz hasonló változásokat idéz elő, ami maradandó látásvesztéshez vezethet.

Habár meggyőző erejű bizonyíték még nincs rá, egyes szakértők aggódnak, hogy a túl sok kék fény növelheti a makuladegeneráció kockázatát az élet későbbi szakaszában.

5 tipp a digitális szembetegségek ellen

1. Tarts óránként legalább három szünetet! Kövesd a 20-20-20 szabályt: 20 percenként 20 másodpercig fókuszálj egy 20 lábnyira (kb. 6 méterre) lévő tárgyra! A szünetek segítenek a szemfáradtság, szemszárazság és izomfájdalmak megelőzésében. A szünet alatt sétálj egyet, igyál egy korty vizet, és nyújtóztasd a végtagjaidat, hogy beinduljon a vérkeringésed!

2. Pislogj gyakran! A szemszárazság rendkívül kellemetlen probléma, amely felmérések szerint a képernyős eszközöket napi szinten használó emberek 90%-ánál jelentkezik. A szemeid felfrissítése és nedvesítése érdekében tudatosan figyelj oda a gyakori, lassú pislogásra!

3. Tartsd az ideális nézési távolságot és szöget! A szemeid és a számítógép-monitor közötti ideális távolság kb. 50-70 cm. A betűméretet is ennek a távolságnak megfelelően érdemes beállítanod. A betekintési szögnek kb. 15-20 foknak kell lennie, vagyis a képernyő közepe a szemmagasságtól 10-15 cm-rel lejjebb legyen.

4. Csökkentsd a kék fénynek való kitettséget! Manapság a legtöbb eszközön van kék fény szűrő funkció, általában a kijelző beállításaiban található night mode vagyis éjszakai mód néven. Ha még sincs ilyen a készülékeden, alkalmazás formájában is letöltheted, illetve szaküzletekben kék fény szűrő fóliát és monitorszemüveget is beszerezhetsz.

A Netamin Szemkomplex tabletta többek között luteint és zeaxantint is tartalmaz5. Fogyassz szemvédő tápanyagokat! Tudományos vizsgálatokban a C- és E-vitamin, cink, réz, lutein, zeaxanthin, fekete áfonya és szőlőmag-kivonat olyan szembarát tápanyagoknak bizonyultak, amelyek segíthetnek a szemfáradtság, a retina sejtjeit károsító oxidatív stressz és bizonyos szembetegségek kockázatának csökkentésében.

Felhasznált irodalom

aoa.org/healthy-eyes/eye-and-vision-conditions/computer-vision-syndrome
yoursightmatters.com/5-ways-relieve-digital-eye-strain-work/
yoursightmatters.com/digital-eye-strain-milleninal-generation/
allaboutvision.com/cvs/blue-light.htm
health.harvard.edu/diseases-and-conditions/electronic-screen-alert-avoid-this-vision-risk

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.