fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A szépségipar következő slágere: cisztein

Cisztein

A cisztein egy α-aminosav, mely nem esszenciális aminosav, tehát az emberi szervezet elő tudja állítani. L-cisztein a metionin nevű aminosavból keletkezik a szervezetünkben B6-vitamin segítségével. A cisztein a magas fehérjetartalmú élelmiszereken túl a pirospaprikában, fokhagymában, vöröshagymában, brokkoliban, zabban, búzacsírában található jelentősebb mennyiségben.

A cisztein aminosav kéntartalmú stabilis formája a cisztin, melyek egymásba át tudnak alakulni. Az emésztőrendszeren és a véráramban cisztin formájában halad át, majd a sejtekhez érve, a sejtbe történő bejutás előtt alakul vissza ciszteinné. A cisztein az emberi szervezetben kulcsszerepet tölt be, mert a lebontó folyamatok során szulfidot szolgáltat, mely a szervezetbe jutott mérgező, káros anyagokat segít kiüríteni.

A szervezetünk az L-ciszteinből glicin és glutaminsav felhasználásával glutationt állít elő. A glutation óvja az izmokat a károsodástól, ezért sportolók sikerrel alkalmazhatják. Vizsgálatok során jó eredményeket értek el a ciszteinnel ízületi gyulladás csökkentésében. A glutation antioxidáns funkcióval bír. A glutationkoncentráció a kor előrehaladtával csökken, ezért fiatalságunk megőrzése érdekében érdemes ciszteint kívülről bevinnünk a szervezetünkbe. A glutaminsav és a glicin a nyugati fajta táplálkozási szokásokkal nagy mennyiségben kerül bevitelre, ezért a glutation előállításának egyetlen korlátja a cisztein bevitelének megfelelő mennyisége. A cisztein segít a bőr regenerációjában, az új bőrszövet képződésében, ezért segíthet szépségünk, fiatalságunk megőrzésében is.

A nyári napsugárzás következtében hajunk kiszáradhat, színe megfakulhat. A kiszáradt hajat már nagyanyáink is tojássárgájával kenték be. Ők még nem tudták, hogy a tojásban található kén ciszteinnel és metioninnal épül be a hajba, ezáltal hajunk visszanyeri egészséges kinézetét, fényét.

A szabad gyökök káros sejtroncsoló hatása ellen is védelmet nyújthat. E gyökök a szervezetbe környezetszennyezés révén is keletkezhetnek, de sokan „mérgezik” szervezetüket a dohányzással és a szeszes ital fogyasztással egyaránt. Éppen ezért erős dohányosoknak, a rendszeres alkohol-fogyasztóknak illetve az alkoholbetegeknek sok C-vitamint, és ciszteint ajánlott bevinni a szervezetükbe 3:1 arányban, nem éhgyomorra fogyasztva. Erősíti a májat és az agyat e káros szokásokkal szemben. A cisztein másnaposság ellen is hatásos lehet, bár pontos hatásmechanizmusa még nem ismert. Az alkohol hatására a szervezetben keletkező acetaldehid mérgező hatásait ellensúlyozza. Elősegíti, hogy ez e vegyület mielőbb lebomoljon ecetsavvá.

Hozzájárulhat a felesleges testzsír lebontásához, az izomtömeg gyarapításához. Az immunrendszerünket is támogatja, a fehérvérsejtek aktivitását növelendő. Előnyös légzőrendszeri betegségek kapcsán, mivel a letapadt váladékot segít feloldani. Cukorbetegek a cisztein, C-vitamin, B1-vitamin kombinációt csak kontroll mellett, vagy ne alkalmazzák, mivel az inzulin hatékonyságát csökkentheti.

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 192-193
Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 144-145
Óvjuk a hajunkat a káros napsugaraktól! www.izekeserzesek.hu 2012.05.23.
Cisztein www.wikipedia.hu

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.