fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Öregedésgátlás gránátalmával? Ezt mondja a tudomány!

Gránátalma mint öregedésgátló: itt a tudományos bizonyítékAz öregedés megállítása, vagy akár visszafordítása: ez a gyógyászat „Szent Grálja”, amit évezredek óta keres az emberiség. Tény, hogy a gránátalmát az ősi rómaiak az örök fiatalság és halhatatlanság szimbólumának tartották. De volt ennek az elismerésnek igazságalapja? Tényleg segíthet a gránátalma örökké élni? Nos, tudósok szerint ha nem is örökké, de sokáig megőrizhető a fiatalság egy különleges hatóanyaggal, ami a gránátalmában található.

Miért öregszünk?

Az életkor előrehaladtával egy nagyon fontos folyamat a szervezetben, amely révén a sejtek energiához jutnak, lelassul és elkezd nem megfelelően működni. A lelassuló folyamat neve mitofágia: ennek eredeti célja a károsodott mitokondriumok (a sejtek apró energiatermelő szervecskéi) újrahasznosítása.

Ha az elhasználódott mitokondriumok nem hasznosulnak újra, akkor a lebomló alkotórészeikkel együtt felhalmozódnak a sejtek belsejében, ami aztán problémákat okoz számos szövetben – például az izmokban is, melyek fokozatosan elgyengülnek.

Tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy a sérült vagy elhasználódott mitokondriumok szerepet játszanak olyan, öregedéssel kapcsolatos betegségekben is, mint a Parkinson-kór. Tudósok szerint a Parkinson-kór kialakulásához hozzájáruló gén mutációja a mitofágia folyamatát megzavarja.

Minek köszönheti a gránátalma öregedésgátló erejét?

A gránátalmát már az ókorban is nagy tisztelet övezte: az „istenek gyümölcsének” nevezték. A modern kor hangzatos marketing üzenetei azonban szkeptikussá tették a tudósokat. A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) műszaki egyetem kutatói úgy döntöttek, hogy megvizsgálják, valójában mire is képes ez a gyümölcs.

Amikor gránátalmát eszünk (vagy akár étrend-kiegészítő formájában beszedjük), a szervezet egy urolitin A nevű vegyületet termel. Az urolitin A-t a bélflóra állítja elő, méghozzá a gránátalmában lévő ellagitanninok anyagcsere termékeként.

A svájci kutatók eredményei alapján a gránátalma 3 fő módon képes visszafordítani az idő kerekét:
1. Az izomsejteket regenerálja.
2. Eltávolítja a sejtek már működésképtelen részeit (ezek általában a már említett mitokondriumok).
3. Hasznosítja, munkára fogja a sejtek még működőképes részeit.

Amikor ezt a különleges vegyületet beadták egereknek, az állatok 42 százalékkal(!) hosszabb ideig bírtak futni, mint korábban.

A hatás egyedülállónak számít

Ezidáig még nem tudunk egyetlen más molekuláról sem, ami képes lenne a mitofágiát helyreállítani. Az EPFL kutatói azonban bizonyították, hogy az urolitin A újraindítja ezt a rendkívül fontos folyamatot.

Egy teljesen természetes anyagról van szó, aminek a hatása erőteljes és mérhető.” – magyarázta Patrick Aebischer, a kutatás társszerzője.

Az emberek bevonásával végzett kísérletek még tartanak, de a tudósok nagyon bizakodóak, hiszen a mitofágia egy olyan sejtfolyamat, ami nélkülözhetetlen minden élőlényben. Az urolitin A eddig minden élő szervezetben ugyanolyan pozitív hatást váltott ki. A gránátalma tehát kulcsszerepet játszhat az öregedés lassításában, a negatív következmények megállításában, sőt visszafordításában is.

Felhasznált irodalom

http://bigthink.com/philip-perry/a-certain-fruit-may-hold-the-secret-to-anti-aging-medicine http://www.medicalnewstoday.com/articles/311572.php http://nutritionandhealing.com/2017/07/27/pomegranate-can-reverse-aging/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.