fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Különbség növényi por és kivonat között: vásárolj tudatosan!

mire jó pontosan a gyógynövény kivonatHa szétnézünk a vitaminok és étrend-kiegészítők piacán, egy érdekes jelenséggel találhatjuk szemben magunkat: ugyanabból a hatóanyagból a különböző termékek egészen eltérő mennyiségeket tartalmazhatnak. De miért van ez? A jelentős differencia oka bizony az, hogy egyes termékekben tiszta növényi por, míg másokban növényi kivonat található. De mi a különbség a kettő között és melyik a jobb? Eláruljuk nektek.

A gyógynövényekben több ezer természetes kémiai vegyület található. Ezeket összefoglaló néven fitonutriensnek vagy fitokemikáliának nevezzük. Az étrend-kiegészítők célja, hogy ezeket a jótékony tápanyagokat izolált, azaz elkülönített formában, gyorsan, kényelmesen és nagyobb mennyiségben bevihessük.

A folyamat első lépése a növény megtisztítása, majd a napon vagy alacsony hőmérsékleten történő szárítása. Ezt követően nagyon finom porrá darálják és így kerül kapszulába. Amikor zöld teát, szőlőmagot vagy bármilyen más növényi kiegészítőt veszel – hacsak nincs feltüntetve rajta, hogy kivonat – akkor erről van szó. A porított növény tehát ugyanazokat a természetes tápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket és probiotikumokat) tartalmazza, mint ha magát a növényt fogyasztanánk el. A probléma azonban az, hogy ezekből az aktív hatóanyagokból csak igen kis mennyiséget találhatunk benne.

A kivonat vagy extraktum a sima növényi porral szemben egy speciális technológia segítségével készül, aminek köszönhetően jóval koncentráltabb formában, ezért jelentősen nagyobb mennyiségben tartalmazza az adott növény aktív hatóanyagait. Vegyük például a népszerű fogyókúrás kiegészítőt, a zöld kávét. A megfelelő hatás eléréséhez a porított forma egyszerűen nem elégséges, magasabb koncentráltságú kivonat szükséges hozzá. Márpedig zöld kávé kiegészítőt azért szedünk, hogy a klorogénsav nevű, erős antioxidáns hatással bíró polifenolt a szervezetbe juttassuk, sokkal koncentráltabb formában egy lefőzött kávénál.

Egy növényi kivonat 10-szer, 20-szor, vagy akár 100-szor erősebb is lehet egy pornál. Fogalmazzunk egyszerűen: ha azt olvasod, hogy egy kivonat aránya 20:1, és egy kapszula 500 mg-os, ez azt jelenti, hogy egyetlen kapszulában annyi hatóanyag található, mint 20 db 500 mg-os növényi por-kapszulában.

Előfordulhat még az is, hogy egy adott hatóanyagra standardizált a kivonat: vagyis ilyen esetben a gyógynövény sok hatóanyagából kiemelnek egyet, amely garantáltan minden kapszulában /tablettában azonos mennyiségben lesz jelen.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.