fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A goji bogyó védelmet nyújthat az influenza ellen

goji_bogyo_berry_liciumgyumolcs_igy_nez_kiMivel egyetlen védőoltás, így az influenza elleni sem biztosít 100 százalékos védettséget, ezért a kutatók folyamatosan vizsgálják az alternatív módszereket is. Egy nemrégen publikált tudományos kutatás egereken mutatta ki, hogy a goji bogyó rendszeres fogyasztása extra védelmet biztosíthat az influenza ellen.

A kutatást a bostoni Tufts Egyetemhez tartozó Táplálkozás- és Öregedéskutató Intézet tudósai végezték el és eredményeit 2013 decemberében tették közzé a Journal of Nutrition című szaklapban.

Ahhoz, hogy megvizsgálják a goji bogyó (más néven farkasbogyó) élettani hatását, a kutatók idősebb, 20-22 hónapos hím egerek egy csoportját standard étrenddel, míg másik csoportjukat 5%-ban goji bogyót tartalmazó étrenddel etettek 30 napon keresztül.
A kísérlet időtartama alatt az egereknek két influenza elleni védőoltást adtak be, majd megfertőzték őket az influenza vírussal. A csapat ezután megvizsgálták az egerek vérében lévő antitestek mennyiségét, illetve felmérték a fertőzés tüneteit, köztük a súlyvesztést is.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a goji bogyóval táplált egerek szervezete több antitestet termelt, valamint a súlyveszteség is kevesebb volt, összehasonlítva a kontroll csoporttal, amely csak influenza elleni oltást kapott.
Dr. Simin Nikbin Meydani, a tanulmány vezető szerzője és a Tufts Egyetem Táplálkozás- és Öregedéskutató Intézetének igazgatója, így beszélt a kutatási eredményekben rejlő lehetőségekről:

„Korábbi kutatások igazolták, hogy a goji bogyó támogatja az immunrendszer működését. A mi eredményeink viszont azt is megmutatták, hogy – oltóanyag jelenléte mellett – a goji bogyó képes csökkenteni az influenza vírus életkorhoz köthető kockázatait és súlyosságát.” 1

A goji hatását nem csak egereken tesztelték. Meydani és kollégái izolált dendritikus sejteket (immunsejtek, melyek ún. T-sejteket aktiválnak a fertőzések leküzdéséhez) is kezeltek goji bogyó koncentrátummal, majd 1 hétig hagyták őket inkubálódni.
A goji bogyó koncentrátum „segítette az úgynevezett antigén-bemutató dendritikus sejtek érését és aktiválódását”, ami lényegében erősebb immunreakcióra utal.

Habár a kutatók örömmel fogadták, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a goji bogyó és az influenza védőoltás közötti interakció megértéséhez, megjegyzik, azt még jelenleg pontosan nem tudni, hogy a gojiban található összetevők közül melyek felelősek ezért az interakcióért.
Dr. Dayong Wu társszerző magyarázata:
„A goji bogyó gazdag komplex szénhidrátokban (poliszacharidokban), valamint vitaminokban, karotinoidokban és flavonoidokban. További egérkísérletekre van szükségünk ahhoz, hogy megtudjuk, mely összetevők képesek stimulálni a dendritikus sejteket.”2

A kutatók szerint azt is meg kell még vizsgálniuk a jövőben, hogy a goji bogyó embereken is hasonló hatást tud-e kiváltani. „Az emberek immunrendszere elkerülhetetlenül gyengébbé válik az életkor előrehaladtával, emiatt csökken a védőoltások hatékonysága és nő az influenza-fertőzés kockázata, illetve a szövődmények kialakulásának veszélye”, teszi hozzá Dr. Meydani.3

Az orvos azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy habár az influenza elleni oltás különösen ajánlott 50 évnél idősebb embereknek, ennek a korosztálynak már csak 40%-os védettséget képes biztosítani, ami jelentősen alacsonyabb, mint a fiatal lakosság esetében. „Ezen okból kifolyólag”, mondja Dr. Meydani, „rendkívül fontos a goji bogyóhoz hasonló kiegészítők szerepe, melyek képesek az influenza elleni védettséget erősíteni”.4

 

 

Forrás:

1-2-3-4 http://www.medicalnewstoday.com/articles/270112.php

Felhasznált irodalom

http://www.medicalnewstoday.com/articles/270112.php

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.