fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mi köze a krómnak a cukorbetegséghez?

A cukorbetegség kezelésében nagy szerepe lehet a krómnakA cukorbetegség korunk népbetegsége. Az IDF adatai szerint a cukorbetegség világszerte mintegy 400 millió embert érint, a becslések szerint 2035-re ez a szám akár a 600 milliót is elérheti. Leginkább a 40-59 év közötti korosztályt veszélyezteti a betegség kialakulása, de a statisztikák aggasztó adatai alapján egyre több a fiatal cukorbeteg is. Mi áll a cukorbetegség hátterében? Miként lehet természetes úton kezelni? Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Cikkünk ezeket a kérdéseket taglalja.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség (diabétesz) a vércukrot alkotó szőlőcukor, a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka inzulinhiány vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia). A jelenleg érvényes meghatározás szerint cukorbetegség akkor áll fenn, ha az éhgyomri vércukorérték ismételten 7,0 mmol/l vagy magasabb, és/vagy a cukorterhelés során a 120 perccel későbbi érték 11,1 mmol/l vagy magasabb.

A cukorbetegség két fő típusa és a kiváltó okok

A cukorbetegségnek két fő típusa ismert: az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség.

1-es típusú diabétesz esetén a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtjei károsodtak, ezért nincs, vagy nem elég az inzulin a szervezetben, emiatt az 1-es típusú cukorbetegek kezdettől inzulinra szorulnak. Az 1-es típusú cukorbetegség pontos okát nem tudjuk, kialakulását örökölt hajlamhoz és környezeti tényezőkhöz (pl. étrend, vírusfertőzés) kapcsolják.

A 2-es típusú diabétesz esetén van ugyan inzulin, de az nem tudja feladatát ellátni, mert a szövetek úgynevezett inzulinrezisztens állapotban vannak. Ilyenkor eleinte tablettás kezeléssel igyekeznek a saját inzulintermelést, illetve az inzulinra való érzékenységet fokozni, de inzulinkezelés is szükségessé válhat. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása szoros összefüggést mutat az elhízással. Az örökletes tulajdonságok jóval nagyobb szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegségnél.

Az 1-es típusú cukorbetegség inkább gyermekkorban, míg a 2-es típusú leggyakrabban felnőttként alakul ki emberekben.

A cukorbetegség tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség tünetei gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt fejlődhetnek ki. A cukorbetegség ezen típusának jellegzetes tünetei: sok vizelet, fogyás, szomjúság. Ezzel szemben a 2-es típusú cukorbetegség általában tünetszegényen zajlik. Éveken, sőt  akár 15-20 éven keresztül is fennállhat anélkül, hogy diagnosztizálnák. A 2-es típusú cukorbetegség gyakori szövődményei a baktériumok által okozott bőrfertőzések, a magas vérnyomás, érszűkület, látásromlás, veseműködési zavarok és vérkeringési zavarok.

A króm szerepe a cukorbetegség kezelésében

A króm egy esszenciális (nélkülözhetetlen) ásványi anyag, ami hozzájárul a normál vércukorszint fenntartásához. A króm fontosságára tulajdonképpen véletlenül jöttek rá – a kórházban fekvő, infúziós terápiát kapó embereknél sorra cukorbetegség kezdett kialakulni. Amikor az intravénás táplálékhoz krómot adtak, az sikeresen megelőzte ezt a problémát.

Ezt követően az orvosok elkezdték behatóbban kutatni a króm hatását és mostanra számos kutatás igazolta már, hogy valóban rendkívül hatékony eszköz a cukorbetegség kezelésében. A króm ugyanis befolyásolja az inzulin hormon működését, ami a vércukorszint szabályozásáért felelős és elősegíti a glükózfelvételt. A króm így segít a vércukorszint normalizálásában, ezzel csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, illetve a már meglévő betegség kezelését.

Egy holland kísérletben a kutatók napi 500 illetve 1000 mikrogramm krómot adtak 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknek. A 6 hónapos kúrát követően az alanyok úgynevezett glikált hemoglobin (HbA1c) értéke, ami a cukoranyagcsere állapotát jelzi, statisztikailag szignifikáns módon javult. És ez még nem minden: a betegek koleszterinszintje és vérnyomása is jelentősen csökkent.

A króm, mivel hatással van a glükóz- és zsíranyagcserére, szerepet játszik a testsúlycsökkentés elősegítésében és a testösszetétel javításában is, valamint képes az éhséget, a cukorfogyasztás iránti vágyat csökkenteni. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének egyik legfontosabb eleme az egészséges testsúly elérése és fenntartása, ezért ez ismét a króm pozitív hatását igazolja.

A szükséges napi mennyiség egy felnőtt szervezet számára minimum (!) napi 50 mikrogramm. A króm megtalálható: földimogyoró, zöldborsó, sörélesztő, csonthéjas magvak, tojás, teljes kiőrlésű gabonák, burgonya.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.