fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Étrend és gyógyszerek is okozhatnak B12-hiányt!

A B12 vitamint nem sűrűn emlegetik a reklámokban, nem látunk róla plakátokat sem az orvosi váróban, így akár azt is gondolhatjuk, nem is olyan nélkülözhetetlen. Pedig a szervezetünk létfontosságú feladataihoz elengedhetetlen, ráadásul a B12 szintjét az orvosok sem sűrűn ellenőrzik, épp ezért nem is mindig tudjuk, hogy baj van.

A B12 kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és a központi idegrendszer működésében, valamint a vérképzés folyamatában. A természetben az állati szervezetekben, a májban, húsban, tojásban és tejben található meg.
Bár, mint az alábbi pár sorból is kiderül majd, a B12-hiányt nagyon könnyű elkerülni, ha keveset kap belőle a szervezünk, az nagyon komoly problémákhoz vezethet: okozhat vérszegénységet, idegkárosodást és memóriazavart is.

Egy átlagos felnőtt számára 2,5 mikrogramm az ajánlott napi beviteli érték, azonban vannak, akiknél ennyi nem elegendő. A terhes nőknél például már 2.6 mikrogramm a minimális mennyiség, szoptatás alatt pedig már 2.8.

Akiknek különösen oda kell még figyelniük az az 50 év feletti korosztály. Ebben a korban ugyanis már nehezebben dolgozza fel a vitaminokat a szervezet, így nagyobb mennyiségre van szükség a megfelelő eredményhez.

Szintén veszélyben vannak a vegán életmódot folytatók, mivel – ahogy azt már említettük – a B12-vitamin kizárólag az állati eredetű termékekben található meg a természetben. Nekik mindenképp kell gondoskodni a megfelelő pótlásról!

Ezen kívül bizonyos gyógyszerek szedése mellett is megnőhet a szervezet B12-igénye, mivel egyes hatóanyagok csökkentik a vitamin szintjét a szervezetben. Néhány – messze nem teljes lista – azokról a gyógyszer-hatóanyagokról, amelyek hosszú távú szedése B12-vitamin hiányt okozhat:

  • Cimetidin – gyomorsav termelődést csökkentő hatóanyag
  • Klofibrát – vérzsírszintet csökkentő hatóanyag
  • Kolchicin – erős gyulladáscsökkentő, köszvény esetén is alkalmazzák
  • Lanzoprazol – gyomorsav termelést csökkentő hatóanyag
  • Metformin – 2-es típusú cukorbetegség és PCOS esetén felírt gyógyszer (pl. Merckformin) hatóanyaga
  • Metildopa (methyldopa) – pl. Dopegyt, vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatóanyaga
  • Fogamzásgátló tabletták -magas ösztrogéntartalmú, szájon át szedett fogamzásgátlók

Amennyiben ezek közül szeded valamelyiket, érdemes már most elkezdened a B12-vitamin extra pótlását. A szervezet B12-vitamin szintje egyébként egy egyszerű vérvétellel is megállapítható.

Figyeljünk a hétköznapi apróságokra, a szervezetünk ugyanis jelzi, ha nem kap eleget a vitaminból. A tünet lehet fáradtság, gyengeség, étvágytalanság, fogyás, székrekedés, valamint zsibbadás a karban vagy a lábakban.

Ne aggódjunk amiatt, hogy túl lelkesek vagyunk, bajt szerencsére nem tudunk csinálni, mivel egészen 1000 mikrogramm napi bevitelig semmi egészségügyi problémát nem okozhat a B12-vitamin szedése.

Felhasznált irodalom

http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/are-you-getting-enough-b12 https://www.linkedin.com/pulse/b12-deficiency-list-25-rx-drugs-deplete-your-melissa-g-honeybee Mitchell Bebel Stargrove, Jonathan Treasure, Dwight L. McKee: Herb, Nutrient, and Drug Interactions: Clinical Implications and Therapeutic Strategies, Elsevier Health Sciences, 2008 Abbey B. Berenson* and Mahbubur Rahman: Effect of hormonal contraceptives on vitamin B12 level and the association of the latter with bone mineral density, Contraception. 2012 Nov; 86(5): 481–487. Bell DS: Metformin-induced vitamin B12 deficiency presenting as a peripheral neuropathy., South Med J. 2010 Mar;103(3):265-7.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.