fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

12 tény a B12-vitaminról, amit mindenképp tudnod kell!

Fontos, hogy tudd, mit okoz a B12-vitamin hiányA B12 vitamin vagy más néven kobalamin a B-vitamin csoport egyik tagja. Felfedezése a vészes vérszegénység (anaemia perniciosa) gyógyítására tett kísérletek során történt, a 20. század elején. A B12 az egyik legfontosabb vitamin a szervezet számára. Életkortól és nemtől függetlenül mindenkinek oda kéne figyelnie a megfelelő bevitelre, mégis felmérések szerint az emberek 40%-ánál a B12 szint a normál tartomány alsó részébe esik. De mit érdemes tudni erről a vitaminról? Íme a 12 legfontosabb tény a B12-ről!

1. A B12 az élethez nélkülözhetetlen:

Részt vesz a nukleinsavak (DNS, RNS) szintézisében, kulcsfontosságú szerepet játszik az agy és az immunrendszer működésében, valamint testünk valamennyi sejtjének anyagcseréjében.

2. 50 éves kor felett több B12-re van szükségünk:

Idősebb korban a gyomorsavtermelés csökken. Mivel a B12 felszívódását a gyomorsav segíti, ezért az 50 év feletti nők és férfiak esetében kiemelten ügyelni kell a megfelelő B12 bevitelre.

3. Az alacsony B12 szint demenciaszerű tüneteket okozhat:

A B12 vitamin hiánya olyan extrém idegrendszeri tüneteket okozhat, melyek könnyen összetéveszthetők a demencia jeleivel.

4. Az emésztőrendszeri betegségekben szenvedőknél gyakori a B12 hiány:

Az olyan gyomor és vékonybél betegségekben szenvedő személyek, mint például a coeliakia és a Crohn-betegség, valószínűleg nem képesek elegendő, a táplálékból származó B12-vitamint lebontani, hogy fenntartsák az egészséges, szervezeti tartalékokat.

5. A B12 csakis állati eredetű ételekben található meg:

A B12 legjobb forrásai a máj, a sertéshús, a tőkehal, a kacsahús és a tojás. Nincs ismert növényi forrása, ezért a vegán vagy vegetáriánus életmódot folytatóknak figyelniük kell a pótlására étrend-kiegészítőkkel.

6. A B12 hiánynak külső jelei is vannak:

Sápadtság, gyulladt nyelv, száraz bőr, törékeny haj. Ezek mind a B12 hiányára utalhatnak.

7. A B12 túladagolás gyakorlatilag nem lehetséges:

Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, ezért a túladagolás igen nehéz, és még nem is írtak le ilyen tüneteket.

8. A B12 hiány maradandó károsodást is okozhat:

A krónikus B12 hiány visszafordíthatatlan idegrendszeri elváltozásokat okozhat. Memóriazavarok, szédülés, a koncentráció csökkenése, krónikus álmatlanság, inkontinencia, potenciazavarok.

9. A fáradtság, ingerlékenység lehet a B12 hiány tünete is:

A B12 vitamin szükséges a megfelelő vörösvérsejt-képződéshez. Éppen ezért hiányának első jelei a levertség, a fizikai és mentális gyengeség. Ha úgy érzed, hogy egyre nehezebben megy a koncentrálás, rossz a közérzeted, akkor könnyen lehet, hogy B12-re van szükséged.

10. Nőknél a B12 hiány hamisan pozitív eredményt adhat méhnyakrák szűréskor:

Az alacsony B12 szint megváltoztathatja a méhnyak bizonyos sejtjeinek kinézetét, ami miatt a méhnyakrák szűrésekor végzett úgynevezett Pap-teszt tévesen pozitív eredményt mutathat.

11. A B12 hiányt nagyon nehéz felismerni:

Mivel a szervezet több évig (egyes források szerint 3-5 évig is) képes tárolni a B12 vitamint, a hiánytünetek csak lassan, fokozatosan jelennek meg. Először fáradékonyság, gyengeség, majd később komolyabb tünetek következnek, mint például depresszió, paranoia, sőt akár hallucinációk.

12. A B12 növeli a férfi termékenységet:

Tanulmányok szerint a B12 a termékenység fenntartásához nélkülözhetetlen, növeli a spermaszámot és a spermiumok mozgékonyabbá válnak tőle.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.