Nem véletlenül hívják a földimogyorót amerikai mogyorónak is, hiszen a Dél-Amerikában őshonos, hüvelyes növény például az Egyesült Államokban szinte minden háztartásban alapvető hozzávaló. Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz, valamint remek fehérjepótló lehet vegetáriánusok számára is.
A D-vitamin az emberek fejében még mindig nincs dobogón a „szedni kell” vitaminok között, pedig előkelő helyet kéne elfoglalnia. 2012 májusában tizenkét orvosi társaság együttműködésével megszületett a hazai D-vitamin-konszenzus, ami az eddig előírt napi mennyiség többszörösét javasolja nem csak az időseknek, de a csecsemőknek is.
Miben különbözik a barna rizs a fehértől, és miért annyival egészségesebb? Milyen tápanyagok találhatók benne és kiknek ajánlott a fogyasztása? Rövid összefoglalónk a barna rizsről – olvasd el a cikket!
A narancs az egyik legkedveltebb, s egyben legegészségesebb gyümölcsünk, amelyet hazánkban is rengetegen fogyasztanak a téli időszakban. Nem is hiába, hiszen elsősorban a benne található rengeteg C-vitamin miatt kiváló szervezeterősítő.
Így télen különösen fontos a vitaminpótlás, ezért friss szezonális gyümölcsökből, ízletes és színes saláta varázsolható pár perc alatt, amit talán a gyerekek is szívesen fogyasztanak.
A banánról az van a köztudatban, hogy magas a cukortartalma, ezért sokan óvakodnak a fogyasztásától. Pedig gyomorbántalmak esetén kifejezetten hasznos is lehet!
A gumicukor formájában árult multivitamin alapvetően egy dolgot üzen a társadalomnak: a nagy mamutvállalatok szerint az emberek olyan jól idomíthatóak, hogy ezt is meg fogják venni és enni.
Egy nyugati társadalomban az emberek 90%-a nem fogyaszt elegendő E-vitamint. Az emberek fele még a hivatalosan ajánlott napi bevitel (RDA) felét sem fogyasztja, pedig ennek a különösen fontos antioxidánsnak nem csak a szabad gyökök elleni küzdelemben van jelentős szerepe, de az optimális agyműködéshez is nélkülözhetetlen.
Miben játszik szerepet a D-vitamin a szervezetben és milyen széleskörű kutatásokat folytattak vele kapcsolatban? Milyen betegséggel hozzák összefüggésbe a D-vitamin hiányt – ami sajnos jellemző a magyarokra, sajnos még nyáron is? Tudd meg cikkünkből.
A C-vitamin létfontosságú vegyület, fontos az agyalapi mirigy (hipofízis), az agy, a fehérvérsejtek, a szemlencse, a máj és a lép megfelelő működéséhez. Nélkülözhetetlen a kötőszövet kialakításához. Olvas el cikkünket, hogy még többet megtudj róla!
Arról majdnem mindenki hallott már, hogy a várandós nőknek milyen fontos megfelelő folsav mennyiséget bevinnie a szervezetébe – viszont arról kevés szó esik, mi miatt érdemes mindenkinek odafigyelnie az elegendő folsav fogyasztásra. Cikkünkből most ezt tudhatod meg!
Mi is az a B6-vitamin? Miben segíthet a mindennapi életben? Miért kell megelőzni a hiányában kialakuló tüneteket? Milyen alapvető ételekben található? Ezekre mind választ találsz cikkünkben.