fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Természetes segítség megfázás és influenza házi kezeléséhez

gyogytea_megfazas_termeszetes_kezeleseA megfázás vagy meghűlés a leggyakoribb megbetegedés hazánkban. A felnőttek átlagosan évente 2-3-szor kapnak meghűlést, míg a gyermekek körében az átlag 6 és 12 meghűlés évente. Az influenza a megfázáshoz hasonló tüneteket produkáló, de rendszerint súlyosabb vírusfertőzéses megbetegedés, melynek szintén nagyon gyakori az előfordulása. Statisztikák szerint az Európai Unióban évente 25-100 millió embert dönt ágynak az influenza. Habár a megfázást és az influenzát okozó vírusok megjelenése az őszi-téli szezonban elkerülhetetlen, valami mégis változik: a módszer, ahogy felvesszük a harcot ellenük. Felmérések igazolják, hogy egyre többen fordulnak a szintetikus gyógyszerek helyett természetes megoldásokhoz.

A legutóbbi adatok alapján az amerikaiak több mint másfél milliárd dollárt költenek el egy évben a természetes alapanyagú immunerősítő és megfázás/influenza ellen védő készítményekre. A természetes gyógymódok iránti kereslet több mint kétszer olyan gyorsan nő, mint a vény nélkül kapható (OTC) gyógyszerek piaca.

Természetes kiegészítők megfázás és influenza ellen: tényleg működnek?

Először is gyorsan tisztázzunk egy gyakori félreértést: mind a megfázást, mind az influenzát vírusok okozzák (ezért antibiotikus kezelésre nincs szükség), de a kettő nem ugyanaz:
• Az influenza tünetei súlyosabbak; magas láz, erős fejfázás és végtagfájdalom, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül.
• Az influenza életveszélyes is lehet; évente több mint 30 ezer ember hal meg influenza miatt.

natha_megfazas_influenza_hazi_kezelesMivel a megfázás és az influenza tünetei között több hasonló is van, ezért gyakran a kezelési módszereket is egy kalap alá szokás venni.

De vannak-e hatásos természetes megoldások a kellemetlen tünetek enyhítésére és a gyógyulás felgyorsítására? A tudomány jelenlegi állása szerint léteznek ilyenek, bár azt még sok esetben vitatják, hogy milyen mértékű a segítség, amit nyújtani képesek a betegség leküzdésében. Bizonyos vitaminok és gyógynövények valószínűleg 1-2 nappal is képesek lerövidíteni egy megbetegedést. Ez pedig nem rossz eredmény: mind tudjuk, hogy akár 1 nap is milyen sokat számíthat, amikor még fontos személyes és munkahelyi teendőinket se tudjuk elvégezni, annyira legyengít minket a betegség.

Paul M. Coales amerikai orvosprofesszor szerint a nem túl drasztikus pozitív hatás éppen egyik előnye a természetes gyógymódoknak.1 Amikor egy hatóanyagnak jelentős pozitív hatása van, akkor az esetek többségében hasonlóan erős negatív mellékhatásoktól is tartani kell. A természetes megfázás- és influenza ellenszerek egy átlagos ember számára teljesen biztonságosak, és megadhatják azt a pluszt a szervezet természetes védekezőképessége számára, amire a gyorsabb gyógyuláshoz szükség van.

C-vitamin

C-vitaminA C-vitamint régóta szokás használni a megfázás kezelésére, habár hatékonysága ezen a területen valamelyest ellentmondásos. Az már bizonyított, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert, abban pedig minden orvos és szakember egyetért, hogy az erős immunrendszer a kulcsa a fertőzések leküzdésének. Egyes kutatások szerint a magas dózisú C-vitamin (napi 1-3 gramm) szedése segíthet a megfázás megelőzésében azoknál, akik hideg időjárásnak vannak kitéve vagy rendkívül intenzív testmozgást végeznek. Kutatások már azt is bizonyították, hogy a C-vitamin segít a megfázás időtartamát lerövidíteni, akár 24-36 órával is.2 Mindezek alapján mindenképp a rendszeres szedés javasolható, vagyis a folyamatos C-vitamin pótlás, amivel a megelőzést és esetleges fertőzés esetén a kezelést is támogathatjuk.

Cink

Először egy 1984-ben publikált vizsgálatban mutatták ki, hogy a cinktartalmú cukorkák hatására gyorsabban elmúlnak a nátha tünetei. Egy 2011-es kutatás – amiben összesen 15 korábbi vizsgálat 1360 résztvevőjének adatait összesítették – alapján a cinktartalmú szirupok, cukorkák vagy tabletták segíthetnek lerövidíteni a felső légúti fertőzés időtartamát, ha a megfázás tüneteinek megjelenését követő egy napon belük elkezdjük használni őket. 3 A kutatók arra is rámutattak, hogy a cink a megfázás megelőzésében is segít, ha legalább nagyjából 5 hónapon át szedjük. Egyes szakértők szerint ugyanakkor a cinket nem szabad túlzottan sokáig megemelt dózisban szedni, mert ez rézhiányt okozhat a szervezetben.

Kasvirág (Echinacea)

Echinacea virágaAhogy a C-vitamin esetében, a kutatási eredmények itt is vegyesek. Bizonyos kutatások szerint a kasvirág akár 10-30 százalékkal is képes csökkenteni a megfázás hosszát és súlyosságát. Dr. David C. Leopold, a Scripps Integratív Orvostudományi Központ oktatója, úgy gondolja, hogy az egymással szembemenő kutatási eredmények azért születhettek, mert a kutatók a kasvirág eltérő fajtáit használták. A legerősebb bizonyítékok az echinacea purpurea (bíbor kasvirág) nevű gyógynövény mögött állnak, úgyhogy érdemes kifejezetten ezt keresni.4 Elsősorban kezelésre javasolt a szedése.

Fekete bodza

Van néhány ígéretes tudományos bizonyíték arra, hogy a bodza segíthet az influenza kezelésében. A bodza úgy tűnik, hogy serkenti bizonyos immunsejtek termelését és emellett segíthet megakadályozni a vírus további terjedését. Egy kutatásban 4 evőkanál fekete bodza szirupot kaptak a résztvevők 3 napon át és ettől 56%-kal rövidebb ideig tartottak az influenza tünetei. A bodzának lázcsillapító hatása is ismert. A Marylandi Egyetem gyógycentruma szerint: „a bodza gyulladáscsökkentő, vírusellenes, influenza-ellenes tulajdonságokkal bírhat.”5

Fokhagyma

fokhagymaA fokhagyma stimulálja az immunrendszer működését és vírusellenes hatása is lehet. A kezdeti kutatási eredmények szerint a fokhagyma csökkentheti a megfázás kockázatát.6 A legjobb, ha a fokhagymát nyersen fogyasztjuk, összetörve, felaprítva vagy összepréselve. Természetesen kapszula/tabletta formájában is szedhetjük, így elkerülhetjük azt, hogy egész nap fokhagyma-illat lengjen körül minket. A hosszú főzés viszont megsemmisítheti a fokhagymában található fontos gyógyhatású vegyületeket és enzimeket, melyek a kívánt hatáshoz szükségesek!

Ginzeng

Habár általában természetes stimulánsként használják, többek között a memória és a potencia javítására, a ginzeng különböző fajtái az immunrendszert is erősítik, illetve segíthetnek a megfázás és influenza megelőzésében vagy kezelésében. Egyik fajtája, a panax ginseng, valószínűleg az influenza oltás hatékonyságát is képes erősíteni. Egy amerikai kutatás szerint a ginzeng szedésétől enyhülnek a megfázás tünetei és a gyógyulás is gyorsabb.7

Mik a kockázatok?

A természetes nátha- és influenza ellenszerek használata teljesen biztonságos – amennyiben az előírt, normál dózisokban szedik őket, a náthán vagy influenzán kívül egyébként egészséges felnőttek. Pozitívum, hogy legtöbbjüket nem kell hosszú távon át használni, elég csak a betegség ideje alatt.

Bizonyos esetekben fontos, hogy az orvosoddal egyeztess, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt kezdenél szedni. Például:
•    terhesség
•    krónikus betegség
•    gyógyszerek vagy más kiegészítők szedése (melyek kölcsönhatásba léphetnek a növényi hatóanyagokkal)

Hasonlóképpen fontos, hogy ha étrend-kiegészítőt vásárolsz, azt megbízható forrásból tedd. Mindig olyan terméket válassz, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet notifikált és ha a tüneteid nem múlnak, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

 


Források:

1-2-3-4-6-7 http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/colds-flu-immune-system

5 http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry

Felhasznált irodalom

http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/colds-flu-immune-system http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/elderberry

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.