fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Jó ha tudod, mi a teendő infarktus eseténA szívinfarktus a halál leggyakoribb oka világszerte. Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy ő maga szenvedi el azt. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy tisztában legyünk a betegség legjellemzőbb tüneteivel, illetve a szükséges lépésekkel, hiszen ilyenkor minden elvesztegetett perc az ember életébe kerülhet. Ebből az összefoglaló cikkből minden fontos információt megtudhatsz.

Mi az a szívinfarktus?

Szívinfarktus (vagy más néven miokardiális infarktus) akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Az alacsony oxigénkínálat legfőbb oka a koszorúerek érelmeszesedéses beszűkülése. Az elmeszesedett, beszűkült erekben könnyen jön létre vérrög, vagyis trombózis, ami elzárja a koszorúereket.

A szívinfarktus okai

A szívinfarktushoz vezető legfontosabb okok, illetve rizikófaktorok az alábbiak:
•    Dohányzás
•    Magas vérnyomás
•    Elhízás
•    Stressz
•    Mozgásszegény életmód
•    Örökölt hajlam
•    Nőknél ösztrogénhiány
•    Fokozott fizikai igénybevétel

Mik a szívinfarktus tünetei?

Kevéssé ismert tény, hogy a szívinfarktus tünetei férfiak és nők esetében eltérőek lehetnek. A szívinfarktus nők esetében gyakrabban végződik halállal, mint a férfiaknál. Magyarországon a nők 57 százaléka hal meg szívproblémák miatt, a férfiaknál ez az arány 45 százalék.

A szívinfarktusra utaló tünetek: hirtelen jelentkező tompa, vagy szúró jellegű mellkasi fájdalom, illetve szorító érzés a szegycsont mögötti területen, bal vállba és kézbe sugárzó fájdalom, izgatottság, nyugtalanság, halálfélelem, verejtékes hűvös bőr, szapora pulzus esetleg nehezített légzés. Esetenként hányinger, hányás is társulhat.

Nőknél gyakori, hogy a fájdalom nem a bal karba sugárzik, inkább gyomorpanasz, állkapocs- vagy hátfájás lép fel. Sokszor az infarktust fájdalom helyett általános rosszullét kíséri, ami miatt előfordulhat, hogy a problémát későn diagnosztizálják.

Ezt kell tenned szívinfarktus esetén

A fenti tünetek jelentkezése, illetve a szívinfarktus legkisebb gyanúja esetén is azonnal hívd a mentőket (112)!

Fontos, hogy infarktus esetén ne hagyjuk magára a beteget. Aki egyedül van, semmiképp ne üljön kocsiba. Ha nem tudod elérni a mentőket, kérj meg valakit, hogy vigyen el a legközelebbi kórházba. Ha van nálad az orvos által felírt, nitrát tartalmú gyógyszer, azt az előírás szerint alkalmazd.

Ha nem veled történik, hanem szemtanúja vagy egy ilyen esetnek, a következő a teendő:

A beteg ruháját lazítsd meg, így segítve a könnyebb légzést. A beteget fektesd le úgy, hogy felső testét hagyjd enyhén megemelt állapotban és támaszd alá. Az infarktust szenvedő betegek gyakran kezelés alatt állnak koszorúér elégtelenséggel. Ha a beteg eszméleténél van, mindenképp kérdezzük meg, hogy van-e nála koszorúér tágító gyógyszer.

A szívinfarktus olyan súlyos lehet, hogy hirtelen keringés- és légzésmegálláshoz vezethet. Ilyenkor a beteg eszméletét veszti, a szívműködése leáll (nincs szívhang és tapintható pulzus), a légzése leáll, a pupillái kitágulnak és fényre nem szűkülnek. Ha ezeket a tüneteket észleljük, a beteget azonnal meg kell próbálni újraéleszteni.

Ahelyett, hogy az újraélesztés technikáját megpróbálnánk körülírni, vagy bonyolult ábrákkal szemléltetni, inkább az Országos Mentőszolgálat Alapítvány által készített remek oktatófilmet ajánljuk figyelmedbe. Ebben a rövid, viccesnek tűnő, ám rendkívül hasznos videóban Csuja Imre mutatja be, hogyan kell újraéleszteni valakit, akinek leállt a szíve:

További cikkek a témában:

A legnagyobb ellenség a szívinfarktus I. rész

A legnagyobb ellenség a szívinfarktus II. rész

 

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.