fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Klinikai eredmény a galagonya szívre gyakorolt hatásáról

Galagonya a szív erősítője„A szív kenyere” – így jellemzi a galagonyát a népi gyógyászat, és ha kicsit körülnézünk a tudományos szakirodalomban, rögtön látható, hogy méltán érdemelte ki ezt a nevet. A galagonya számos okból fontos a szívnek: most egy olyan klinikai vizsgálatról lesz szó, ami megállapította, hogy szívelégtelenség esetén is nagy segítséget nyújthat.

A galagonya hosszú idők óta ismert szívgyógyító

Az első feljegyzés arról, hogy a galagonya jót tesz a szív egészségének az 1. századból származik, méghozzá a görög katonaorvos, Dioszkoridész tollából. Később a svájci származású orvostudós, Paracelsus (1493-1541) hasonló megfigyeléseket rögzített. A növény a 19. század végén vált népszerűvé Európa-szerte, amikor is széles körben használták a különböző szívbetegségek gyógyítására.

Galagonya szerepe a szívelégtelenség kezelésében

A pangásos szívelégtelenség (krónikus szívelégtelenség), azt jelenti, hogy a szív nem képes a szervezet tápanyag és oxigén igényét kielégítő mennyiségű vért pumpálni. Az elnevezés arra utal, hogy a szív elégtelen pumpáló tevékenysége miatt a vér főleg az alsó végtagokban, a májban, a hasban, valamint a tüdőben „pang” – így nem tud visszaáramlani a szívbe.

1994-ben került publikálásra egy tanulmány a Münchener Medizinische Wochenschrift című német orvosi szaklapban, ami a galagonya pangásos szívelégtelenségre gyakorolt hatását vizsgálta meg. A kísérletben 132, közepesen súlyos pangásos szívelégtelenséggel (NYHA II. stádium) küzdő beteg vett részt. Két csoportra osztották őket: egyik felük napi 900 mg galagonya-kivonatot szedett, másik felük egy kaptopril nevű szintetikus hatóanyagot tartalmazó szívgyógyszert.1

A kísérlet kettős vak volt, ilyenkor sem a kezelőorvos, sem a beteg nem tudja, hogy melyik csoportba tartozik. Emellett multicentrikus is volt, ami azt jelenti, hogy több, egymástól független centrumban is végzik a vizsgálatot, és a kapott eredményeket központilag értékelik ki.

A kutatás 8 hétig tartott, az eredmények pedig azt mutatták, hogy a galagonya-kivonat ugyanannyira hatékony volt a szívelégtelenség tüneteinek javításában, mint az alacsony dózisú kaptropril.

 

Hivatkozás:

1 https://www.researchgate.net/publication/292638817_Effectiveness_of_the_hawthorn_extract_LI_132_compared_with_the_ACE_inhibitor_captopril_Multicentre_double-blind_study_with_132_NYHA_stage_II_heart_failure_patients

Felhasznált irodalom

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/10/24/hawthorn-berry-benefits.aspx https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2754502/ https://www.researchgate.net/publication/292638817_Effectiveness_of_the_hawthorn_extract_LI_132_compared_with_the_ACE_inhibitor_captopril_Multicentre_double-blind_study_with_132_NYHA_stage_II_heart_failure_patients

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.