fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Hialuronsav az ízületek olajozott működéséhez

A hialuronsav egy olyan anyag, ami az ízületekben és az ízületi porcban természetesen jelen van. Nagyon fontos szerepe van az ízületek egészségének megőrzésében, és a fájdalommentes mozgásban. Kutatások úgy találták, hogy a hialuronsav hatékonyan alkalmazható az ízületi fájdalmak, különösen a könyök és a térd esetében.

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav, vagy más néven hialuronán, egy az emberi szervezetben jelenlévő természetes vegyület. Jelen van minden kötőszövetben és szervben, de különösen nagy mennyiségben a bőrben, a szemekben és az ízületekben található meg. Fontos alkotóeleme az ízületi folyadéknak, ahol kenőanyagként szolgál – itt található meg egyébként a legmagasabb koncentrációban, 3-4 mg/mL mennyiségben. A hialuronsav a porcokban is megtalálható, ahol körbeveszi az összes sejtet.

Egy átlagos ember szervezetében nagyjából 15 gramm hialuronsav van, melynek körülbelül egyharmada minden nap lebomlik és szintetizálódik.

Hogyan segíthet a hialuronsav az ízületi egészség védelmében?

Több lehetséges hatásmechanizmus is van, amelynek révén a hialuronsav segítheti ízületeink egészségét:

• A gyulladás mérséklése. A hialuronsavnak meghatározó szerepe van a gyulladásos folyamatokban, szabályozza és mérsékli azokat. Emiatt segíthet az ízületi fájdalom és duzzanat csökkentésében.
• Az ízületi porcok kenése és kipárnázása. A hialuronsav a porcsejteket köpenyként burkolja körül, a porcfelszínek között kenőanyagként működik, így megakadályozza, hogy a porcfelszínek egymáshoz dörzsölődjenek, megkopjanak. Emellett nagy vízmegkötő képességgel bír és fokozza a porcszövet összenyomással szembeni ellenálló képességét.
• A porclebomlás megelőzése. A hialuronsav képes lehet visszafogni az ízületi porcok lebomlását. Három különböző folyamatot is azonosítottak, amely révén védelmet nyújthat a porcoknak: meggátolja a porcbomlásért felelős enzimek kiválasztását, csökkenti a sejtbomlást kiváltó vegyületek jelenlétét, megállítja a falósejtek porcsejt-pusztító tevékenységét.

A hialuronsav termelése az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken: 50 éves korra nagyjából feleannyi hialuronsav termelődik a szervezetben, mint fiatalkorban. Ez minden bizonnyal jelentős mértékben hozzájárul az ízületi panaszok kialakulásához.

Milyen kutatások igazolják a hialuronsav hatékonyságát?

Több száz klinikai vizsgálatot végeztek már a hialuronsav ízületi egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, elsősorban az ízületi fájdalom és merevség enyhítésére, valamint az ízületi mozgékonyság javítására fókuszálva. A vizsgálatok eredményei rendkívül biztatóak.

A Nutrition Journal című szaklapban 2016-ban jelent meg egy áttekintés a szájon át szedett hialuronsav térdfájdalomra gyakorolt hatásáról. A szerzők szerint a hialuronsav egy biztonságos kiegészítő, aminek nincsenek ismert mellékhatásai, és számos klinikai kísérlet igazolta, hogy képes enyhíteni a térdízületi fájdalmakat.

Habár a tudósok korábban még azt feltételezték, hogy a hialuronsavat csak injekció formájában érdemes használni, az utóbbi évek bizonyítékai azt mutatják, hogy szájon át szedve is kiválóan felszívódik és ugyanúgy képes kifejteni a hatását. Összességében elmondható, hogy a hialuronsav nagyon hasznos hatóanyag lehet porckopás (osteoarthritis) esetén, és sokat segíthet az ízületek, porcok egészségének megőrzésében.

Felhasznált irodalom

https://draxe.com/hyaluronic-acid/ https://hu.wikipedia.org/wiki/Porcerősítő_hatóanyagok https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/ https://supplementsinreview.com/joints/hyaluronic-acid-joints/ http://www.life-enhancement.com/magazine/article/1901-hyaluronic-acid-reduces-joint-friction

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.