fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A spirulina pozitív hatása az agyra

2009-ben tudósok egy csoportja összefogott Dakar városának három Nemzeti Oktatási Osztályával, azzal a céllal, hogy megvizsgálják, miként lehetne javítani a szenegáli iskoláskorú gyerekek táplálkozási helyzetén.
A kutatásban összesen 549 gyermek vett részt, akik 60 napon át napi 2 gramm spirulinát szedtek. Mindössze két hónap elég volt arra, hogy a spirulina kifejtse jótékony hatását és a gyerekek iskolai teljesítménye javuljon tőle. Hogy miért? Mert a spirulina védelmet nyújthat az agy számára a stresszel, a méreganyagokkal és a degeneratív elváltozásokkal szemben.

Spirulina: a természet multivitaminja

spirulina méregtelenítés, agy egészségeA spirulina egy kék-zöld alga, ami édes és sós vízben egyaránt megtalálható. A száraz súlyának nagyjából 62%-a fehérje. Nem csak a benne lévő fehérje mennyisége bámulatos, de az is, hogy a spirulina teljes értékű fehérjeforrás, vagyis az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

A fehérje mellett a spirulina igazi tárháza további, biológiailag aktív molekuláknak, mint például:
•    Többszörösen telítetlen zsírsavak, köztük omega-3 zsírok
•    Poliszacharidok, amelyek stimulálják az immunrendszert
•    Ásványi anyagok, mint szelén, vas, kalcium és kálium
•    Vitaminok, melyek védenek az oxidatív stressz ellen, például E- és B12-vitamin

Széleskörű egészségügyi előnyeinek köszönhetően a spirulina méltán nevezhető szuperételnek. Akár a természet multivitaminjának is hívhatjuk. Ismerve a spirulina tulajdonságait, nem is annyira meglepő, hogy a gyerekek jobb eredményeket értek el dolgozataikon, amikor étrendjüket spirulinával egészítették ki. 2015-ben, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, humanitárius dolgozók szardíniát és spirulinát osztottak szét a szegénységben élő gyerekek között. „Ez az ideális étel az alultáplált gyermekek számára, a szardíniával együtt,” mondta André Freddy Lemonier, a spirulina-készítmények gyártója.

Spirulina és az agy egészsége

Memória fejlesztése egyszerűenÁllatkísérletek során a kutatók azt találták, hogy a spirulina megvédheti az agyat a sérülésektől és degeneratív betegségektől, mint például a Parkinson-kór és Alzheimer-kór. A madridi egyetem kutatói a spirulinát egy „erős antioxidánsnak” nevezték, ami képes volt megakadályozni a szabad gyökök által okozott sejthalált. A kutatók szerint a spirulina-kivonat hasznos lehet bizonyos neurodegeneratív betegségek kezelésében – mivel a spirulina segítette a szervezet legfontosabb antioxidánsa, a glutation szintjét megnövelni.

Más kutatásokban, a spirulina antioxidáns hatása jóval erősebbnek bizonyult egyéb természetes antioxidánsoktól, mint a fekete áfonya vagy a zöld tea. A spirulina kitűnő omega-3 forrás is, aminek rendszeres fogyasztása szintén csökkenti az oxidatív stresszt. Az omega-3 zsírsavak javítják az agyfunkciókat és serkentik a szellemi képességeket is. Egy brit kutatás alapján az alacsony omega-3 szinttel rendelkező gyerekeknél nagyobb a gyenge iskolai teljesítmény és a viselkedési zavarok valószínűsége.

Az Indiában, Delhiben található Defence Institute of Physiology and Allied Sciences kutatói azt találták, hogy a spirulina védelmet biztosíthat az emberi agynak a méreganyagokkal, a stressz negatív hatásaival és a degeneratív elváltozásokkal szemben. További vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a spirulina képes semlegesíteni a veszélyes szabad gyököket, helyreállítja a testben az antioxidáns szintet, valamint megköti és kiüríti a mérgező nehézfémeket a szervezetből.

Mennyit érdemes fogyasztani a spirulinából?

14 év felettiek számára 500-1500 mg spirulina javasolt naponta, míg felnőttek számára napi 750-3000 mg közötti dózis javasolt.

Felhasznált irodalom

http://bodyecology.com/articles/spirulina-and-brain-health-benefits

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.