A gyulladás egy természetes folyamat, mely során a szervezet az immunrendszer sejtjeit, egészen pontosan a fehérvérsejteket, aktivizálja a fertőzések elleni küzdelem és a sérülések gyógyítása céljából. Amikor azonban a test gyulladásos állapotba kerül úgy, hogy nem éri semmilyen külső támadás, akkor a saját sejtjeit kezdi károsítani, ez pedig hosszútávon olyan súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, mint a rák, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás, a szív- és agybetegségek. Szerencsére a gyulladások csökkentésére kitűnően alkalmazhatók bizonyos gyógynövények – cikkünkben ezekből gyűjtöttük össze a legjobbakat.
1. Kurkuma
A kurkuma az indiai curry fűszerkeverék egyik legfontosabb fűszere. Azonban gyógynövényként is népszerű, elsősorban gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt. A kurkuma aktív hatóanyaga a kurkumin, ami bizonyítottan erős antioxidáns és gyulladásgátló hatással bír. Fél teáskanál kurkuma, egy pohár meleg tejben feloldva, rendszeres fogyasztással hatékony házi segítség lehet a gyulladás okozta fájdalom enyhítésére.
2. Gyömbér
A gyömbér szintén fontos része az indiai konyhának, gyulladás csökkentésére pedig több ezer éve használják. Több mint 12-féle antioxidánst tartalmaz, többek között gingerolokat, ezért remek védelmező a sejtkárosodással és a szabad gyökök által okozott betegségekkel szemben. Számos kutatás rámutatott már, hogy a gyömbér meggátolja a gyulladást előidéző vegyületek termelését a szervezetben.
3. Cayenne-bors
Valójában nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. Egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, ami hatékony segítség a gyulladások okozta fájdalom kezelésében. A kapszaicin egyik fő összetevője a fájdalomcsillapító balzsamoknak és kenőcsöknek, mivel megzavarja az agyból érkező fájdalomkeltő anyagok jelátvitelét.
4. Fahéj
Számos kutatás igazolta, hogy a fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bír. A fahéj aktív összetevője – a fahéjaldehid – vizsgálatok alapján gátolja a gyulladásos folyamatokért felelős NF-kB fehérje aktivitását. Ezenkívül a fahéj olyan növekedési faktorokat is blokkol, melyek összefüggésben állnak a rák, a stroke és a cukorbetegség kialakulásával.
5. Szegfűszeg
Az erősen aromás, csípős ízű szegfűszeg fantasztikus gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy eugenol nevű aktív vegyületet tartalmaz, ami gátolja a gyulladást fokozó COX-2 enzimet. A szegfűszegben emellett hatékony antioxidánsok is találhatók, mint a kempferol és a ramnetin, melyek a szabad gyököket semlegesítik.
6. Fokhagyma
A fokhagymát ősidők óta használják a népi gyógyászatban, többek között a gyulladás miatt kialakuló fájdalom és duzzanat csökkentésére. Gazdag szerves kénvegyületekben, egészségre gyakorolt előnyös hatásait elsősorban ezeknek köszönheti. A fokhagyma kiváló természetes gyógyír lehet ízületi panaszokra. Csökkenti a gyulladást fokozó anyagok termelődését, mint pl. nitrogén-monoxid, prosztaglandinok gátlása.
7. Zsálya
A zsálya olyan gyulladásellenes anyagokat tartalmaz, mint a karnozinsav és a karnozol, melyek segítenek megelőzni az agyban végbemenő gyulladásos folyamatokat. Emiatt több kutatás is foglalkozott már a zsálya szerepével az Alzheimer és a demencia kezelésében. Mindkét hatóanyag semlegesíti a szuperoxid nevű agresszív szabad gyököt, ami a gyulladás fő okozója.
8. Fekete bors
Végül, de nem utolsósorban; a fekete bors egy piperin nevű alkaloidnak köszönhetően rendkívül hatékony az akut gyulladások esetén. A „fűszerek királyaként” is ismert fekete borsról egy 2009-ben publikált kutatás megállapította, hogy nagy segítséget nyújthat az ízületi gyulladás okozta fájdalom csillapításában.
Felhasznált irodalom
uses-and-benefits.com/healthy-life-style/herbs-for-inflammation/
Hozzászólások