fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Tényleg könnyebben beteg lehetsz évszakváltáskor?

Te is észrevetted, hogy könnyebben megbetegszel évszakváltáskor?Gyakran előfordult már, hogy a várva várt tavasz beköszöntével, ahogy a hőmérő higanyszála végre egyre többet mutat, lever egy megfázás? Nem vagy vele egyedül.. Bár a legnagyobb megfázásos betegség-hullám ősszel jön, a második csúcsát tavasz elején figyelhetjük meg. Kutatók szerint ennek több oka is lehet.

Egyik, hogy aki szezonális allergiától szokott szenvedni, már ilyenkor legyengült immunrendszerrel tudja felvenni a harcot a kórokozókkal szemben, ugyanis a szervezete már az allergia leküzdésével van elfoglalva.

Ha nem is vagy allergiás, az évszakváltással járó frontok, barometrikus nyomás és hőmérséklet nagymértékű változásai, valamint a szél irritálhatja a légutakat és kikezdheti a szervezet beépített védőbástyáit.

Kutatások szerint a közönséges megfázás erősödik hidegebb hőmérsékletnél. Egy nemrég zajlott tanulmány szerint néhány foknyi lehűlés már nagyban megnehezíti a szervezetnek, hogy megakadályozza a megfázást okozó vírusok elszaporodását.

“Mindig, amikor ki vagyunk téve valamilyen fertőzésnek, a szervezetünk ezt megpróbálja ellensúlyozni interferonok (immunrendszert aktiváló fehérjék) termelésével, melyeknek fontos szerepe van a vírusok blokkolásában”, mondja Akiko Iwasaki a Yale Egyetem immunbiológia professzora. “Megállapítottuk, hogy a hőmérséklet 37-ről 33 Celsius fokra csökkentése már elég ahhoz, hogy tompítsa az immunreakciót és a vírusok szaporodását ne akadályozza.”1

Ez megmagyarázza az őszi megbetegedéseket, de akkor mi a helyzet tavasszal?

Elképzelhető, hogy az egyik oka az, hogy az emberek több időt töltenek kinn a levegőn tavasszal – ugyan az a hőmérséklet tavasszal csábítóbb egy sétára/futásra/biciklizésre, mint télen. Ilyenkor ahhoz még elég hideg van, hogy a megfázást okozó vírusok viruljanak, de már elég enyhe is az idő, hogy a szabadba vágyók és napfényre éhezők elinduljanak valahová.

Te is észrevetted, hogy könnyebben megbetegszel évszakváltáskor?Jó ötlet lehet melegen tartani az orr területét, ez segítheti az immunrendszer védekezőképességét. Vegyél fel egy divatos sálat hidegebb tavaszi napokon és tekerd egészen az orrodig. Természetesen ilyenkor is fontos a rendszeres kézmosás – főleg étkezés előtt. Ne nyúlj a szemedhez, a szádhoz vagy az orrodhoz sem, amíg nem tiszta a kezed – ezzel megakadályozhatod, hogy a mikroorganizmusok a testedbe kerüljenek.

Rendszeres testmozgás és ha szükséges, stresszoldó gyakorlatok csökkentik az esélyt, hogy elkapj betegségeket. Ezen kívül természetesen étrend-kiegészítőket is segítségül hívhatsz: immunrendszered megfelelő működéséhez elengedhetetlen a D-vitamin, amelyhez sajnos még az enyhe tavaszi napsütésből sem tudsz eléghez jutni, de a C-vitamin cinkkel kombinálva is jól erősítheti szervezeted védelmét.


Hivatkozások:
time.com/5198318/seasons-changing-sick-cold/

Felhasznált irodalom

time.com/5198318/seasons-changing-sick-cold/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.