fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Szorongás, pánik, hangulatingadozás: hogyan segíti az inozitol a mentális egészséget?

Természetes segítség szorongás, depresszió, pánikbetegség eseténAz ingerületátvivő anyagok vagy neurotranszmitterek specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig a szinapszison “átúszva” üzenetet szállítsanak. Az inozitol egy olyan tápanyag, amiről méltatlanul kevés szó esik – pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az agy legfőbb neurotranszmitterei (pl. dopamin, noradrenalin, szerotonin, GABA, és acetilkolin) továbbítani tudják üzeneteiket az agysejtek milliárdjai között.

Ha a szervezetben inozitol-hiány alakul ki, a neurotranszmitterek nem tudják hatékonyan ellátni feladataikat, melyeknek része a hangulat szabályozása, a stressz-szint csökkentése, a jó alvás támogatása, a sóvárgások és függőségek megfékezése, és még sok-sok más. A következőkben 5 olyan mentális problémáról lesz szó, melyek kezelésében az inozitol bevitele segíthet.

1. Szorongás és pánikrohamok

A szorongás elleni gyógyszerek nem mindenkinél hatásosak, ráadásul kellemetlen mellékhatásaik is lehetnek. Az inozitol egy természetes segítség lehet a szorongásra és kutatások szerint hasznosnak bizonyulhat számos szorongással járó betegség esetén, beleértve a pánikbetegséget, a kényszerbetegséget, és az agorafóbiát.

Egy 2001-ben publikált tanulmány alapján az inozitol ugyanolyan hatékonyan csökkenti a pánikot, mint a népszerű fluvoxamin nevű gyógyszer. A fluvoxamint szedő kutatási alanyok émelygést és fáradtságot tapasztaltak, ellenben az inozitol nem okozott mellékhatásokat.

2. Depresszió

A depresszió a leggyakoribb modern mentális betegség, ami a nőknél kétszer olyan gyakori, mint a férfiaknál. A depresszióban szenvedő emberek inozitol-szintje az átlagosnál alacsonyabb.

Egy kettős vak, kontrollált vizsgálatban kimutatták, hogy az inozitol jelentős mértékben képes javítani a depressziós tüneteken, még azután is, hogy a betegek abbahagyták az antidepresszánsok szedését. Érdekes módon a pozitív hatás nőknél erősebbnek mutatkozott, mint férfiaknál. Egy 1997-es tanulmány megállapítása szerint a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) gyógyszerekre pozitívan reagáló betegek nagy valószínűséggel az inozitollal történő kezelésre is hasonlóképpen reagálnak.

3. Kényszerbetegség (OCD)

Az inozitol ígéretesnek tűnik a kényszerbetegség kezelésében is. A kényszerbetegség a szorongásos zavarok közé tartozik: fő jellemzői a kényszergondolatok és/vagy kényszercselekedetek visszatérő fellépése, amelyek jelentős mértékben megzavarják a beteg mindennapi életét.

Egy tanulmány szerint az inozitol ugyanolyan hatékonyan képes csökkenteni a kényszerbetegség tüneteit, mint az általában felírt gyógyszeres kezelés, ugyanakkor a gyógyszerrel ellentétben nem jár mellékhatással. A tünetek súlyosságát mérő Yale-Brown Obsessive Compulsive Skálán 50%-os csökkenést értek el a betegeken az inozitol használatával.

4. Bulímia

A bulimia nervosa egy súlyos evészavar, jellemzője a nagy mennyiségű táplálék ismételt, gyors elfogyasztása (habzsolási roham), melyet a felesleges tápláléktól való megszabadulás (purgálás) követ. Kutatások alapján a magas dózisú inozitol (18 gramm) enyhítheti a bulímiával összefüggő depressziót, szorongást és falási rohamokat.

Ahogy a depresszió, úgy a bulímia esetén is nőknél erősebb az inozitol pozitív hatása.

5. Premenstruációs szindróma (PMS)

Könnyen lehet, hogy az inozitol a hölgyek egyik titkos kiegészítője is lehet. Ahogy korábban említettük, depresszió és bulímia esetén is jobban működik a női szervezetben, de ez még nem minden! Úgy tűnik, hogy a premenstruációs szindróma, avagy PMS mentális tüneteit is segít elűzni.

A tudományos vizsgálatok alapján az inozitol csökkenti a premenstruációs szindrómával járó hangulatingadozásokat, depressziót, és szorongást. Sőt, még a súlyosabb premenstruációs diszfóriás rendellenesség (PMDD) esetében is hatásosnak bizonyult.

Felhasznált irodalom

bebrainfit.com/inositol-benefits-mental-health/ puresciencesupplements.com/blogs/articles/how-inositol-benefits-these-5-mental-health-conditions

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.