fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Sosem edzettél korábban? Így kezdj neki!

StartAz egészséges életmódnak elengedhetetlen része a fizikai aktivitás, a mozgás. Elkezdeni bármilyen edzésformát azonban sosem egyszerű. „Mit csináljak? Hogyan csináljam? Vajon jól csinálom?” Gyakran megforduló kérdések ezek a kezdők fejében. Ha még ezelőtt sosem edzettél, mi most 4 egyszerű pontban összefoglaltuk neked, hogy miként fogj neki!

Az elhatározás.

Minden út az első lépéssel kezdődik. Az edzés elkezdéséhez először is el kell határoznod, hogy a mai naptól életed hátralevő részében rendszeresen fogsz sportolni. Bizony, ez nem pár hétre vagy hónapra szóló dolog, hanem egy életforma! A következő annak az eldöntése, hogy milyen mozgásformát választasz. Választhatsz persze egynél többet is, de nem érdemes egyszerre túl sok mindenbe kezdened, főleg ha azelőtt még sosem edzettél. Először próbálj ki egy neked szimpatikus sportot, aztán ha tetszik, vágj bele! Később új dolgokba is belefoghatsz mellette, ha már elég tapasztalatod van, vagy válthatsz, ha meguntad az adott edzésformát. A lényeg, hogy megtedd az első lépést, bőven van lehetőséged később igazítani, változtatni.

Ha meghoztad a döntésed, utána állíts fel célokat! A céljaidat írd le magadnak, kövesd a fejlődésedet! A célok legyenek viszonylag egyszerűek, teljesíthetőek, specifikusak, és mérhetőek. Egyszerre csak egy célra koncentrálj, és legalább egy hónapig azt a célt kövesd, ne változtass rajta.

Merj tanácsot kérni!

Senki sem indul neki úgy bármilyen edzésformának is, hogy egyből szakértő a témában, és mindent tud. Éppen ezért ne félj attól, hogy megkérdezz másokat, akik már több tapasztalattal rendelkeznek edzés terén! Próbálj meg minél több véleményt és tanácsot kikérni. Nagy valószínűséggel mindegyik kicsit el fog térni egymástól, de ez ne riasszon el téged. Mivel nem vagyunk egyformák, mindenkinek mások az adottságai, ezért mindenkinek más válik be. Te szűrd le a lényeget, keresd meg a tanácsokban a közös pontokat, fogadd meg őket, majd alakítsd te is az edzésedet egyéni igényeidhez!

Lassú víz partot mos.

Az emberek többsége úgy kezd az edzésnek, hogy tele van erővel, motivált, és nagyra törő terveket dédelget magában. A motiváció remek dolog, de egyben kétélű kard is tud lenni. Miért? Először is mert a motiváció soha nem állandó, ingadozik, ezért nem szabad kizárólag rá támaszkodni, rutint kell kiépíteni. Másodszor: a nagyfokú lelkesedés miatt könnyen eshetünk túlzásokba. Sok kezdő túl sokat akar fogni, és végül csak csalódott lesz, rosszabb esetben túledzi magát, lesérül, lebetegszik. Ezért fontos, hogy kicsiben kezdj – nem kell rohanni, a lassú, de folyamatos fejlődés sokkal jobb, mint a folyamatos sérülések, betegségek miatti stagnálás vagy a teljes kudarc! Hiszen éppen a hosszú távú egészség és fittség az edzés egyik legfontosabb célja! Ha például a futást választod, ne akarj rögtön 5 vagy 10 km-t futni, kezdd először 1-2 km-es távval, sőt, először mindenképp csak sétával!

Legyen élvezet a mozgás!

Az edzés elkezdése egy egész életre szóló változtatásnak kell, hogy a része legyen. Mindennél fontosabb az elkötelezettség, a motiváltság, és az, hogy amit csinálsz, valóban örömet okozzon neked! Ne kerülj bele egy monoton mókuskerékbe, ne legyen a testmozgás nyűg! Hogy mindig motivált maradhass, próbálj ki új dolgokat is, változtass az edzésprogramodon, állíts magad elé új kihívásokat! És mindvégig lebegjen szemed előtt a munkád gyümölcse!

A hangsúly a konzisztencián van. A testmozgás legyen része a mindennapjaidnak – ez nem kell, hogy napi 1-1,5 órás edzés legyen. Lehet egy 10-15 perces jóleső átmozgató torna, vagy akár egy kellemes séta a lakóhelyeden. Akkor sincsen gond, ha kimarad 1-1 nap, főleg ha kifejezetten azt érzed, most pihenésre vágysz.
Önmagában egyetlen edzés szervezetre gyakorolt pozitív hatása elenyésző, de ha sok-sok elvégzett edzést egymás után rakunk, akkor már egészen hamar látható, érezhető eredményeket lehet elérni. Az emberi test mozgásra “készült”, éppen ezért az energikus, egészséges önmagad megtapasztalásához fontos elsősorban a mozgás és nem a külsőségek miatt.
A mozgás örömforrás lehet, ha megtalálod azt, ami számodra a legmegfelelőbb formája és egy idő után már olyan szerves része lesz az életednek, hogy nem is kell külön tervezned rá az időt.

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.