fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Resveratrol: egy értékes színanyag

Rezveratrol

A resveratrol növényekben előforduló, nem flavonoid típusú, a polifenolok közé tartozó vegyület. A resveratrol a növény immunválaszként termelt vegyülete, mely a fertőzésektől védi az élő szervezetet. Mennyisége az éghajlat, a talaj és a növénykezelés függvénye. Főleg a gyümölcsök, termések héjában található meg, szőlőben, vörös szőlőben, vörösborban, magban, kocsányban. Itt jegyeznénk meg, hogy sok kísérletben a vörösbor rezveratrol tartalmát vizsgálták, és mivel jótékonynak bizonyult, vörösbor fogyasztását ajánlották. De amit láthattuk a rezveratrol magában a vörös szőlőben van, tehát a jótékony hatást a gyümölcs és a must fogyasztásával érdemes elérni, mivel abban nincsen a sejtkárosító alkoholtartalom jelen. Hasonló antioxidánsokat tartalmaz a kakaóbab és az étcsokoládé is, de ezek fogyasztásakor is elmondható, hogy a káros nem kívánatos hatásai erősebbek mint a jótékonyak.

Állatkísérletekben a vegyület rákellenes, gyulladáscsökkentő, vércukorcsökkentő és a kardiovaszkuláris rendszerre gyakorolt jótékony hatását mutatták ki, fokozta a fizikai teljesítményt. Állatkísérletekben a rezveratrol javította a nagy zsírtartalmú étrenden tartott egerek egészségét, hatással volt a hosszú életért felelősnek tartott SIRT1 gén működésére, és növelte élettartamukat. Segíthet az arthritis (ízületi gyulladás), néhány autoimmun betegség, Alzheimer kór esetében is, és jelentős hatása van a kedélyállapotra. E hatásokat humán vizsgálatokban még kutatni szükséges.

Kutatási eredmények alapján azt gondolják, hogy a rezveratrol olyan tényező, mely javítja a sportolás hatékonyságát, jó irányba változtatva az izomerőt és a szív teljesítményét, és fokozza az energiatermelést. Csökkentheti a trombociták felhalmozódásának veszélyét, ezzel az érelmeszesedés kockázatát, szívbetegség kialakulását. A rezveratrol segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket is, vizsgálatok szerint, akár 80 százalékkal csökkenti a szívinfarktus előfordulásának esélyét. Úgy találták, hogy megakadályozza a hibás erek kialakulását, mely összefügg a rák, illetve a szív- és olyan szembetegségek kialakulásával, mint például a sárgatest időskori degenerációja. Egy kiterjedt kutatás szerint a rezveratrol rendszeres fogyasztása hasonló előnyökkel járhat, mint a kalóriaszegény diéta és az állóképesség edzés. Az anyagcsere csökkentése mellett csökkentheti a májzsír, a vérnyomás és a vércukor szintjét. A vegyület az izmok zsírégetésének sebességét is fokozza, csökkentheti az inzulin-rezisztenciát, és védelmet nyújthat bizonyos öregedéssel összefüggő betegségek, például a 2-es típusú diabétesz és a rák ellen.

Laboratóriumi körülmények között gátolja a zsírsejtek kifejlődését, amivel megelőzhető lehet az elhízás. Az amerikai munkacsoport úgy gondolja, hogy az emberben a rezveratrolból piceatannol alakul ki, ami hatásos védőanyag lehet. A szervezetben az előzsírsejtek 10 nap alatt, vagy még hosszabb időn keresztül válnak igazi zsírsejtekké. A piceatannol az éretlen zsírsejtek inzulin receptoraihoz kötődik, és gátolja az inzulinnak azt a funkcióját, hogy bekapcsolja azokat a géneket, amelyek folytatják az előzsírsejtek igazi zsírsejtekké történő érését. Egy másik kutatás is kimutatta, hogy a rezveratrol segíti a zsírbontást, így megakadályozhatja a zsírok felhalmozódását.

A rákot ma már bizonyíthatóan sok esetben vírusok indítják el, megzavarva a sejt kommunikációját, melynek során ellenőrizhetetlenné válik, s túlburjánzik. A rezveratrolnak rákmegelőző hatást tulajdonítanak, egy tumort serkentő enzim gátlása révén csökkenti a tumor fejlődését és növekedését, valamint gátolja egy olyan enzim működését is, amely a burjánzó sejtek DNS-szintéziséhez szükséges. Antioxidáns hatása miatt gátolja a szabad gyökök káros hatásait, segít megőrizni sejtjeink épségét, így lassíthatja az öregedési folyamatokat. A szabad gyökök a szervezet saját anyagcsere folyamatainak melléktermékeként is létrejöhetnek, valamint a környezetből származó károsító anyagok révén is bekerülhetnek a szervezetünkbe. A szabad gyökök nagy reakcióképességű, molekulák, melyek stabilizálódásra törekednek. A hiányzó elektronjaikat szervezetünk ép sejtjeiből próbálják felvenni. Az antioxidánsok úgy védik a szervezetet, hogy saját elektronjaik feláldozásával semlegesítik a szabad gyököket. E folyamat révén komoly szerepük lehet a gyulladásos és daganatos betegségek megelőzésében.

Felhasznált irodalom

Energiaital lehetne a vörösbor? MTI Hírek 2012 ;9 2012.07.02
Dr Matos L.: Fogyasztószer a szőlőben MTI Hírek 2012;9 2012.05.21
Váczi G.: Növényekkel a rák ellen - Nemcsak finomak, egészséges is a fogyasztásuk! Ideál - Reforméletmód magazin 2007;19(4):63-67 Celsus Kft. 2007.04.15
Balaicza E.: Kell egy kis szíverősítő! Ideál - Reforméletmód magazin 2003;15(3):40 Celsus Kft. 
2004.07.16
Egészséges lehet a kismértékű vörösborfogyasztás www.hazipatika.com 2012.03.04.
Fogyókúra vörösborral? www.hazipatika.com 2011.04.22.
A vörösbor tényleg védi egészségünket? www.hazipatika.com 2012.05.10.
Miért kell vörösbort inni a túlsúlyosoknak? www.hazipatika.com 2011.11.17.
Így védi a szőlő a látást! www.hazipatika.com 2010.06.28.
Fogyás szőlőlével www.hazipatika.com 2012.05.21.
Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04.
Mezei E.: Lila színű, egészséges csemegék www.izekeserzesek.hu 2012.08.11.
Dr. Matos L.: Tablettában szedjük be a vörösbort? www.webbeteg.hu 2012-06-30 12:31

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.