A B3-vitaminnak a fehérje-, a zsír- és a szénhidrát anyagcserében van szerepe, valamint hozzájárul az energiatermelő folyamatokhoz. Ezen kívül hozzájárul az ideg-, a keringési- és az emésztőrendszer normális működéséhez, egyes hormonok szintéziséhez. Olvasd el cikkünket, hogy még többet megtudj róla!
A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, a szervezet nem tudja raktározni, ezért mindennap ügyelnünk kell a megfelelő mennyiség bevitelére a táplálkozás vagy vitaminkészítmény révén. A B2 (riboflavin) vitamint az emberi bélflóra is termeli, de vitaminkomplexek alkotóelemeiként is alkalmazzák.
A B1-vitamin (tiamin) nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez, a szénhidrátok, zsírok, alkoholok lebontásához és átalakításához. Mivel vízben oldódik, a fölösleges mennyiség a vizelettel kiürül – ezért is fontos időről időre gondoskodni a pótlásáról.
A B-vitamin csoport (B-vitamin család) tagjai a vízben oldódó vitaminok közé tartoznak, melyek a szervezetbe kerülve felszívódnak, a feleslegben bevitt mennyiség pedig a vizelettel távozik. Ha nem gondoskodunk megfelelő napi B-vitamin vitaminpótlásról, könnyen elfogynak a szervezet raktárai is, hiányállapot léphet fel.
Ázsiában, ahol legmagasabb a szója fogyasztás, ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, hormonfüggő daganatok, menopauzális tünetek, a csontritkulás. Mi a szója titka? Kiderül a cikkből!
A ginzeng jótékony hatást fejt ki a mellékvesére, növeli a szervezet stresszel szembeni ellenállását. Növeli a test ellenálló képességét a fizikai sérülésekkel és a stresszel szemben. Serkenti az agy vérellátottságát, így növelve a szellemi teljesítőképességet. Olvasd el a teljes cikket róla!
A páfrányfenyőfélék családjába tartozó ősi fa. A ginkgofát a hagyományos kínai orvoslás és a népi gyógyászat ősidők óta használja. Kínában a magját 5000 éve használják a gyógyításban. A ginkgo áltermését, “gyümölcsét” a kínaiak csemegeként is fogyasztják.
Gyomor-és bélpanaszok, gombás betegségek, nátha, rák: mi köze ezekhez a fokhagymának? Valóban hatékonyabb, mint a penicillin? Mitől olyan egészséges a fokhagyma? Kutatások a fokhagymáról cikkünkben!
Az echinacea, vagyis bíbor kasvirág egy kutatás szerint a nátha esélyét 58 százalékkal csökkentette, és a betegség átlagos időtartamát is csökkentette. Hogyan működik ez a csodás gyógynövény? Cikkünkből kiderül!
Az A-vitamin segít a bőr fiatalságának megőrzésében, a kollagén lebomlását csökkenti, új kötőszövetrostokat segít felépíteni. A csontok, fogak egészséges növekedését is biztosítja, főleg gyermekeknél fontos a megfelelő bevitele, szintén náluk a nyers táplálékkal bevitt béta-karotin csökkenti az allergiahajlamot.