fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Október, a mellrák elleni küzdelem hónapja

Október mellrák elleni küzdelem hónapjaA mellráktól szíve mélyén a legtöbb nő fél, de furcsa módon a szűrővizsgálattól még inkább. A legtöbben elhessegetik a gondolatot is, hogy miért pont velük történne. Sajnos a szomorú tény az az, hogy egy 2014-es adat szerint Magyarországon évente 7000 nőt diagnosztizálnak emlőrákkal. Manapság ez a betegség viszont jól kezelhető, de ebben kulcsfontosságú a korai diagnózis, amiben kiemelt szerepe lehet az önvizsgálatnak.

Október 1. a mellrák elleni küzdelem világnapja, sok szervezet a teljes október hónapot a mellrák veszélyeire való figyelemfelhívásnak szenteli. A Netamin mottója, “Az Egészséges ÖNmagad!” mindannyiunkat nap mint nap inspirál munkánk végzésében, ezért nem mehettünk el szó nélkül e nap mellett.

Fontos megjegyeznem, hogy férfiakat is érinthet a betegség, de közöttük jóval alacsonyabb számban fordul elő, ezért forrt össze szimbolikájában is a mellrák elleni küzdelem világnapja a nőkkel. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és a főbb tudnivalókra a betegséggel kapcsolatban. Ezért döntöttünk úgy, hogy erősítve az üzenetet, mi is összefoglaljuk a legfontosabb információkat.

Ér-e valamit az önvizsgálat?

Rengeteget! A betegséggel diagnosztizált nők több mint 40%-a saját maga vette észre, hogy valami gond van. Az önvizsgálatot lehetőleg a menstruációt követően végezd el, a következő lépésekkel:

mellrák önvizsgálat– Egy jól megvilágított helységben állj meztelen felsőtesttel a tükör elé és nézd meg alaposan melleidet, látsz-e rajtuk bármilyen változást, akár a mellbimbókon, vagy a bőröd felületén. Oldalról, szemből is figyeld meg, észlelsz-e alaki változást. Az teljesen normális, hogy a melleid nem tökéletesen egyforma méretűek, de ha jelentős, eddig nem észlelt különbség van a kettő között, az már további vizsgálatokra adhat okot.

– Emeld fel mindkét karod és úgy is nézd meg melleidet, majd előbb a bal kezeddel tapintsd végig jobb melledet (jobb karod maradjon felemelve), azután jobb kezeddel a bal melledet (szintén felemelt bal karral). Figyeld meg, hogy érzel-e csomót, keményebb göböt.

– Feküdj le egy ágyra, emeld fel karjaidat és körkörös vizsgálatokkal ismét tapintsd át a melledet, majd a melled és hónaljad közötti területet, a hónaljadat, a melled fölötti területet is mellkasodon.

– Külön tapintsd végig a mellbimbó körüli területeket is, enyhén nyomd meg a mellbimbót is, hogy nem észlelsz-e váladékozást.

– Figyeld meg, nem látsz-e változást a korábbiakhoz képest akár a melleid, akár a mellbimbóid színében, formájában, alakjában, textúrájában (tapintásában).

Ha bármi gyanúsat észlelsz, akár csak a legkisebb mértékben is felmerül benned, hogy ez talán szokatlan, fordulj bátran nőgyógyászodhoz. Fontos, hogy az önvizsgálat mellett a szűrővizsgálat ugyanolyan fontos!

Kik vannak fokozott veszélynek kitéve?

20 éves kor fölött minden nőnek javasolt a rendszeres szűrővizsgálat. A rizikót néhány tényező tovább növelheti, úgy, mint…:
–    genetika, azaz ha a családban már volt példa emlődaganatra
–    rendszeres dohányzás, alkohol fogyasztás
–    életkor, ugyanis 45 év fölött megnő a kialakulás veszélyének kockázata
–    nagymértékű, hosszan tartó stressz

Életmóddal a megelőzésért

Sajnos nincs olyan tanács, ami 100%-os védelmet nyújt, mégis rengeteg dolgot tehetsz, amivel jelentősen csökkented annak esélyét, hogy egyszer kellemetlen csomót tapints melledben. Ez szinte kötelező azoknak, akiknek családjában volt már ilyen megbetegedés. A legfontosabbak a következők:

–    zöldségek és gyümölcsök napi, rendszeres fogyasztása
–    paradicsom, brokkoli, sárgarépa és a citrusfélék szerepeljenek gyakran menüdben
–    alumínium-tartalmú dezodorod cseréld le alumíniummentesre
–    testsúlyod normalizálása, amennyiben túlsúllyal küzdesz
–    a dohányzásról való leszokás
–    rendszeres testmozgás (legalább 20 perc, intenzív mozgás, heti minimum 4 alkalommal)
–    az alkohol fogyasztást kerüld, vagy maximum napi 1 dl vörösborban szabj határt
–    próbálj meg minél kevesebb vegyszert, oldószert, tartósítószert használni, keress természetes takarítószereket és kozmetikumokat
–    szűrt csapvizet fogyassz, BPA mentes műanyag edényeket használj, melegíteni lehetőség szerint semmilyen műanyag edényben ne melegíts (az előző tanáccsal együtt mindezek a teendők az ún. xenoösztrogének elkerülése miatt fontosak számodra)
–   ügyelj a hormonháztartásod szempontjából különösen fontos D-vitamin megfelelő, állandó pótlására
–    keresd a harmóniát, törekedj arra, hogy találj módot a stressz megfelelő kezelésére – ez lehet jóga, meditáció, természetben való rendszeres séta, bármi, ami számodra segít a feszültség csökkentésében

Kedves Olvasónk, arra kérünk, beszélgess erről a témáról barátnőiddel, hölgyrokonaiddal, beszéld meg velük is cikkünk tartalmát, hívjuk fel együtt a figyelmet a mellrák elleni küzdelem világnapjára!

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.