fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz, akkor a KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Nukleinsavak

DNS láncSzervezetünk alapvető építőkövei a nukleinsavak, a ribonukleinsav (RNS) és a dezoxiribonukleinsav (DNS). A nukleinsavak ismétlődő nukleotid egységekből álló nagy méretű molekulák (polimerek). Minden nukleotid egy nitrogén tartalmú szerves bázisból (adenin, timin, citozin, guanin), egy pentóz cukorból (dezoxiribóz) és egy foszfátcsoportból áll. Az RNS-ben adenin, citozin, guanin és uracil van, ribóz cukormolekula és foszfát-csoport mellett.

A dezoxiribonukleinsav (DNS) a nukleinsavaknak azon típusa, melyben a nukleotid alegységek dezoxiribózt tartalmaznak. A biológiai információ átadódását az örökítőanyag teszi lehetővé, mely általában DNS formában valósul meg, de vírusokban a genom lehet DNS vagy RNS is. Szerkezete lehetővé teszi az információ tárolását, átadását. Az információ átadás a fehérjék szerkezetére, mennyiségi és időbeli termelődésének szabályozására is kiterjed. A fehérjék szerkezetére vonatkozó információ hárombetűs genetikai kód formájában tárolódik és adódik át. Az információáramlás iránya kevés kivételtől eltekintve: DNS → RNS → fehérje. Tehát minden szervezet RNS-molekulák segítségével szintetizál fehérjéket. A génexpresszióban, tehát a DNS-ben kódolt öröklött tulajdonságok kifejeződésében szerepet játszó RNS-molekulák főbb csoportjai a következők: a hírvivő RNS (mRNS, messenger RNS), transzfer RNS (tRNS) illetve a riboszomális RNS (rRNS).

A DNS tehát minden sejtünk sejtmagjában megtalálható, nélkülözhetetlen információkat hordoz, az RNS segítségével építi fel a sejteket. Nukleinsavban gazdag ételek a búzacsíra, búzakorpa, zabpehely, spárga, spenót, hagyma, gomba. Igen sok nukleinsav található a női anyatejben, amely nemcsak az új sejtek építését, hanem a hasznos bélbaktériumok szaporodását is jelentősen segíti a csecsemő sérülékeny és kezdetben jobban átjárható bélrendszerében. Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy felnőtteknél is hasznos a nukleinsavak adása mind a regenerációs, mind a bélflóra helyreállítási folyamatokban.

Mivel az információtárolásban van jelentős szerepe, fogyasztása által a szervezetbe juttatunk olyan alapanyagokat melyek a saját szervezetünk információ-tárolásához szükségesek, ezért feltételezhetően ezen információ-tároló folyamatokat javítja.

A természetes gyógymódokat alkalmazók az öregedési folyamatokat kívánják lassítani a kintről történő bevitellel, a sejtek megfiatalítását remélik tőlük. A bőr állapotának a javításán túl az általános közérzet javulását, teljesítményjavulást kívánnak elérni az RNS-DNS kúra alkalmazásától. Az ez irányú kutatások jelenleg is folynak.

Felhasznált irodalom

Kürti G.: Vitamin abc, Puedlo Kiadó, 2004, 133
Dezoxiribonukleinsav www.wikipedia.hu
Ribonukleinsav www.wikipedia.hu

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.