fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Napallergia: útmutató a tünetekről, kezelésről

Hogyan védekezz a napallergia ellenHa itt a nyár, akkor itt a napfürdőzés ideje is. Sokan szeretik a napozást, ám könnyen megeshet, hogy a gyönyörű bronz barna bőr helyett csúnya kiütésekkel végezzük – ezt a napallergia okozza. A probléma sokkal gyakoribb, mint gondolnánk, minden hatodik embert érinti valamilyen formában.

A napallergia (vagy napkiütés) tünetei sokfélék lehetnek, ahogyan a hátterében is többféle ok állhat – okozhatja egyszerűen a napfénynek való kitettség, a napfény és bizonyos gyógyszerek kombinációja, sőt akár a napvédő krémek használata is! Habár az érintettek közül sokan azt hihetik, hogy hőkiütéstől szenvednek, többségük téved. A hőkiütés előfordulása ugyanis meglehetősen ritka.

A napallergia típusai – milyen tünetekből ismerhetők fel, és hogyan kezelhetők?

Polimorf fénykiütés (PLE)

Ez a viszkető kiütés a leggyakoribb a napallergiák közül: minden hatodik embert érinti. Sokan tévesen azt hiszik, hogy hőkiütéstől szenvednek, amikor valójában polimorf fénykiütésről van szó. A hőkiütés egy másfajta, és sokkal ritkább bőrprobléma.

Hogyan néz ki?
A PLE tünetei különbözőek lehetnek. Ide tartozik a dudorodó kiütés, bőrpirosság, felhólyagosodás vagy kipattogás; ezeket általában intenzív bőrirritáció kíséri. A súlyosabb esetekben jóval nagyobb, vérző sebek alakulhatnak ki.

A PLE gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál. Jellemzően 20-40 kor között jelentkezik először. A leggyakrabban érintett területek a mellkas és a karok. Az első megjelenést követően általában évente visszatér a probléma.

Mi ez pontosan?
A PLE egy immunreakció. Amikor fény éri a bőrünket, az apró változásokat okoz a bőrsejtjeinkben. PLE esetén a szervezet reagál ezekre a változásokra, és megpróbálja leküzdeni őket, amitől viszkető foltok vagy hólyagok jelennek meg a bőrünkön.

Hogyan kezelhető?
A PLE megjelenése megelőzhető fényvédő termékek használatával, a napon való tartózkodás csökkentésével (különösen délelőtt 11 és délután 3 óra között), valamint fényvédő ruházat viselésével. Antihisztamin szedése is segíthet, mivel az allergiás reakciók hatására a szervezet hisztamint kezd termelni. A gyógyszeres kezelésről mindig kérdezd ki kezelőorvosodat!

Próbáld fokozatosan egyre több napfénynek kitenni a bőrödet. Kezdd napi 10 perccel, majd lassan növeld az időtartamot. Ha a PLE-s reakciód enyhe, akkor segíthet ha kora tavasszal elkezded a bőrödet hozzászoktatni a napfényhez, így kisebb lesz az allergiás tünetek kialakulásának esélye.

A napfényhiány miatt fontos, hogy naponta szedj D-vitamin tartalmú kiegészítőt. A bőr napfényvédelmét belsőleg is támogathatod, például C-vitaminnal és egyéb antioxidánsokkal (pl. astaxanthin, rezveratrol, gránátalma).

Súlyosabb esetekben a háziorvosod felírhat szteroidot tartalmazó krémet, amit esténként kell használnod. Szóba jöhet még a fényterápia is: ilyenkor a bőr fokozatosan lesz kitéve UV-sugárzásnak, kontrollált környezetben, hogy egyre inkább képessé váljon a napfény tolerálására.


Gyógyszerek okozta fényérzékenység

Gyógyszerek is okozhatnak fényérzékenységet, napallergia tüneteketAz ilyen jellegű kiütések is elég gyakran fordulnak elő: bizonyos gyógyszerek (sőt, akár gyógynövények) érzékenyíthetik a bőrt a napfény hatásával szemben.

Hogyan néz ki?
Napfény hatására, a napsugárzásnak kitett területeken kiütések, duzzanat, bőrpír jelenik meg.

Mi ez pontosan?
Sok mindennaposan használt (akár nem vényköteles) gyógyszer kiválthat napfény okozta bőrérzékenységet. Ilyenkor kétféle módon reagálhat a bőr. Egyrészt, a fényérzékeny hatóanyagok reaktívvá válhatnak és allergiás tüneteket okozhatnak, amikor napfénnyel (UV fénnyel) találkoznak. Másrészt, és ez a gyakoribb, a hatóanyagok csökkenthetik a fény elleni védekezőképességünket.

Több mint 50 különböző gyógyszert azonosították már, ami fényérzékenységet okozhat, például a malária ellenes doxiciklin, egyes antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, de a közismert gyógynövény, az orbáncfű is ide tartozik.

Hogyan kezelhető?
A gyógyszer szedésének abbahagyása általában segít a tünetek enyhítésében, de ezt csak akkor szabad megtenni, ha az adott gyógyszer nem létfontosságú. A legjobb, ha ilyenkor konzultálsz az orvosoddal. Tartósan fennálló probléma esetén a háziorvos továbbutalhat specialistához.


Fotokontakt allergia

Az ilyen jellegű reakciók már ritkábbak, mint a PLE vagy a gyógyszer okozta fényérzékenység. A tünetek azután jelentkeznek, hogy a bőr valamilyen anyaggal érintkezik (pl. naptej, kozmetikum, fű, gyomnövény), majd napfény éri.

Hogyan néz ki?
Viszkető, vörös, a bőrből enyhén kiemelkedő kiütések jellemzik. Ezek minden olyan bőrterületen megjelennek, amely érintkezett bizonyos kemikáliákkal – pl. szappan, parfüm és egyéb piperecikkek – majd napsugárzásnak lett kitéve. Súlyosabb esetekben hólyagok, csalánkiütés is jelentkezhet.

Fotokontakt allergiát okozhat naptej isMi ez pontosan?
Egy allergiás reakcióról van szó: valamilyen, a bőrrel érintkező vegyi anyag a napfény hatására allergénné válik. Ettől elkezdi irritálni a bőrt, ami pedig igyekszik felvenni a harcot vele.

Hogyan kezelhető?
Próbáld megtalálni, hogy milyen anyag okozhatja a reakciót, és hagyd abba a használatát. Emellett kerüld az erős napfényt, szedj antihisztamint, mosd meg alaposan az érintett bőrterületeket és használj kalamin kenőcsöt (cink oxid – vas oxid keverék) a bőr nyugtatására és a viszketés csökkentésére.

Ha elutazol, mindig vidd magaddal a saját tisztálkodószereidet és kozmetikumaidat, melyekről biztosan tudod, hogy nem okoznak fotokontakt allergiát.

Fontos a probléma forrásának pontos beazonosítása, hiszen csak így lehetsz benne biztos, hogy amit tapasztalsz, az fotokontakt allergia. Ha úgy gondolod, hogy ilyen allergiás reakciód van, a háziorvosod továbbutalhat bőrgyógyászhoz, aki el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat.


Hőkiütés

A hőkiütés gyulladásos formája a milaria rubra, amit sokan összetévesztenek a PLE-vel. A milaria rubra előfordulása ugyanakkor jóval ritkább.

Hogyan néz ki?
Vöröses árnyalatú, erősen viszkető hólyagocskák.

Mi ez pontosan?
A hőkiütés, vagyis miliaria akkor jelentkezik, amikor az elhalt hámsejtek, esetleg baktériumok elzárják, eltömítik az izzadságmirigyekből kiinduló csöveket. A verejték így nem tud szabadon távozni, irritációt, gyulladást okozhat.

Hogyan kezelhető?
Tisztítsd meg az érintett területet, majd gyakran mosd meg hideg vízzel.

Felhasznált irodalom

health.harvard.edu/allergies/sun-allergy-photosensitivity
dailymail.co.uk/health/article-58074/Are-allergic-sun.html
mysunallergy.com/the-4-most-common-sun-allergies-photosensitivity/
mysunallergy.com/prevention-treatment-and-prognosis-of-the-four-most-common-sun-allergies/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.