Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Minden a kókuszdióról (származás, tápanyagtartalom, feltörés, felhasználás)

A kókuszdió szó hallatán legtöbbünk szeme előtt valószínűleg egy trópusi tengerparti nyaralás képe jelenik meg, és talán bele sem gondolunk abba, hogy mennyire tápláló, egészséges eledel a kókusz. Pedig így van! Az indonézek nem véletlenül mondják azt, hogy a kókuszpálma megad mindent, ami az élethez kell. Tudj meg te is többet az „élet fájáról”, pontosabban annak terméséről: olvass tovább!

A kókuszdió származása, története

A kókuszdió a kókuszpálma termése, aminek pontos eredete nem ismert, de valószínűleg az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról terjedhetett el. Sok helyütt előfordul, mivel a lehullott magok hosszú hónapokig megőrizhetik csírázóképességüket és a tengeren úszva az anyanövénytől akár 4000 kilométerre is kezdhetik a csírázásukat. Ennek köszönhetően ma már a trópusokon – nagyjából a 25. északi és déli szélesség között – mindenütt megtalálható.

Az érett diók önmaguktól esnek le a földre, de akkor már túl szárazak, ezért emberekkel vagy egyes országokban külön e célra betanított majmokkal szedik le a diót a kókuszpálmáról.

A kókuszdiót az Ezeregyéjszaka meséiben is említik, de természetesen a történeti feljegyzések is tanúskodnak jelentőségéről. Az első történeti forrás Kr. e. 545-ből maradt fenn róla, ezt egy Kozmasz Indikopleusztésznevű egyiptomi szerzetes írta, aki Indiában és Srí Lankában látott kókuszpálmákat. Európában Marco Polo számolt be elsőként a kókuszpálmáról.

A kókuszdiónak kulturális és vallási jelentősége is van számos társadalomban, kiváltképpen Indiában, ahol központi szerepe van a hindu szertartásokban. A hindu néphagyomány szerint a kókuszdió 99 -féle betegség gyógyítására alkalmas!

A kókuszdió jótékony hatásai

• A kókuszdió egy nagyon sokoldalú, és egyben létfontosságú élelmiszer a trópusi övezetben élő emberek számára. Teljes értékű, kalóriadús étel, ami vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Egy közepes méretű kókuszdió kb. 40 dkg ehető húst és 30-150 ml iható vizet tartalmaz; egy átlagos testalkatú ember napi vitamin-, ásványi anyag- és energiaigényét szinte teljesen kielégíti.

• 10 dkg kókuszdióbél 354 kalóriát tartalmaz. Ennek jelentős része a zsírokból és fehérjéből származik. Habár a kókuszdió nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, ennek legnagyobb része laurinsav, ami egy közepes láncú zsírsav, kedvező élettani hatásokkal.

• A kókuszdióban található laurinsav megnöveli a jó HDL-koleszterin mennyiségét a vérben. A HDL-koleszterin ((high density lipoprotein – magas sűrűségű lipoprotein) jótékony hatással van a koszorúerekre, mivel megelőzi az érszűkület, érelzáródás kialakulását. Az orvosok emiatt tartják kedvezőnek a HDL-koleszterin magas arányát az összkoleszterinen belül.

• A kókuszvíz egy igazán frissítő ital, ami segít a trópusi nyári szomjúság megszüntetésében. Tartalmaz egyszerű cukrot, elektrolitokat, ásványi anyagokat, és bioaktív vegyületeket (pl. citokinin), továbbá enzimeket (pl. savfoszfatáz, kataláz, dehidrogenáz, peroxidáz, polimerázok, stb.). Együttesen ezek az enzimek segítik az emésztést és az anyagcserét.

• A kókuszdió szárított fehér húsából, azaz a koprából kinyert kókuszolaj kitűnő bőrápoló. Használható sütéshez-főzéshez, bevethető tápláló hajpakolásként, de a természetes gyógyításban is számos téren ősidők óta alkalmazzák.

• Kutatások szerint a kókuszvízben található citokinin vegyületek (pl. kinetin és transz-zeatin) erőteljes öregedésgátló, rákellenes és vérröggátló tulajdonságokkal rendelkeznek.

• A kókuszdióbél kiváló forrása olyan ásványi anyagoknak, mint a réz, a kalcium, a vas, a mangán, a magnézium és a cink.

Nagyon jó forrása a B-komplex vitaminoknak is, például folátok, riboflavin, niacin, tiamin, és piridoxin. Ezek mind esszenciális vitaminok, melyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért külső forrásból kell beszereznünk őket.

• A kókuszhús és a kókuszvíz káliumtartalma sem elhanyagolható. 10 dkg friss kókuszhús 356 mg káliumot, azaz a napi beviteli szükséglet 7,5%-át tartalmazza.

A kókuszdió vásárlása, tárolása

A kókuszdiót egész évben árulják, hipermarketekben, piacon, zöldségesnél és kisebb boltokban is megtalálhatjuk. Friss kókuszdió mellett vásárolhatunk kókusz chipset, kókuszreszeléket, kókuszvizet, kókusztejet, kókuszkrémet, kókuszolajat is.

A Magyarországon kapható kókuszdió vásárlásakor érdemes a gyümölcsöt kicsit megrázni. Ha lötyögést hallunk benne, tehát van benne folyadék, akkor fiatal gyümölccsel van dolgunk, vagyis nyugodtan megvehetjük azt.

Sokan tévesen a kókusz belsejében található folyadékról gondolják, hogy az a kókusztej, pedig az valójában kókuszvíz. A vízbe áztatott és kipréselt kókuszbélből készül a kókusztej, ami alumíniumdobozban, papírdobozban és por formájában is megtalálható a boltok polcain.

A kókuszdió hűvös, száraz, páramentes helyen akár hónapokig tárolható. Feltörés után a friss, érett kókuszhús azonban hamar romlásnak indulhat, ha akár pár óráig is szobahőmérsékleten hagyjuk. A megtisztított kókuszhúst vízbe téve, hűtőben tárolhatjuk néhány napig. A szárított kókuszreszeléket légmentesen záródó dobozban, a konyhaszekrényben kell tárolni.

A kókuszdió feltörése

A friss kókuszdió vásárlása után otthon következik a nagy feladat: a feltörés. Ehhez szükségünk lesz egy éles késre (vagy egy ollóra), egy kalapácsra (vagy egy húsklopfolóra), esetleg egy fúróra és fűrészre.

Első lépésben a kókuszvizet kell kifolyatni a kókuszdió belsejéből. Ehhez az egyik végén található 3 bemélyedés egyikét kell átfúrnunk (ollóval, késsel, fúróval). Ha megvan a lyuk, egy szűrő fölé tartva folyassuk ki a kókuszvizet egy tálkába.

Ezután következik maga a kókuszdió feltörése, amihez többféle megoldást is választhatunk:

• Bugyoláljuk be a kókuszdiót egy régi konyharuhába, és mérjünk rá néhány erős ütést, amíg darabjaira nem hullik. A műveletet mindenképp betonon, vagy egyéb kemény felületen végezzük!
• Egyszerűen fűrészeljük több darabra a kókuszdiót.
• Kezdjük meg vésővel a héjat, majd fejtsük le róla. Ezzel a módszerrel egyben marad a kókuszdió húsa.


Kép forrása: cococave.com

Miután feltörtük a kókuszdiót, a fehér húst többféleképpen elválaszthatjuk a kemény héjtól:

• Ha kisebb darabokra törtük, a legegyszerűbb egy éles késsel levágni, lekaparni a fehér húst.
• Tegyük a kókuszt sütőbe, és 180 fokon 15-20 percig süssük, így könnyebben kijön a fehér hús.
• A kemény héjtól úgy is könnyebben szabadulhatunk, ha a kókuszt egy fél órára a mélyhűtőbe tesszük.

A kókusz felhasználása

A kókuszbél ehető nyersen, sütve, reszelve, szárítva. A kiszárított gyümölcshúst hívják koprának, ebből készül a jól ismert kókuszreszelék, de a kókusz chips, kókusztej és a kókuszolaj is.

A kókuszolajjal kókuszzsírként is találkozhatunk, a kettő ugyanaz, mindössze arról van szó, hogy normál hőmérsékleten a kókuszolaj szilárd halmazállapotú, fehér színű és leginkább zsírra hasonlít. Remekül használható főzéshez, sütéshez – kifejezetten jól tűri az extrém magas hőmérsékletet, így bő olajban sült fogások elkészítéséhez is ideális, semleges olaj.

A kókuszreszelék a hús lereszelésével, szárításával készül: sütemények tésztájába vagy krémekbe keverik, desszertre, fagylaltra szórják. A kókuszreszelék emellett tökéletesen alkalmas bundázásra is, akár önállóan, akár zsemlemorzsába keverve – halakhoz ideális. Gazdagíthatunk vele salátákat is, ilyenkor érdemes zsiradék nélkül kissé megpirítani.

A kókusz chips tulajdonképpen ugyanaz, mint a kókuszreszelék, csak nagyobbak a kissé roppanós darabok. Vitaminokban és fehérjében gazdag egészséges rágcsálnivaló, amit fogyaszthatunk önmagában, müzlikben, vagy használhatjuk sütemények, édességek díszítésére.

A kókusztej ideális desszertek készítéséhez, különféle levesekhez, szószokhoz, szaftos fogásokhoz, currykhoz, desszertekhez. Kókusztejet házilag is készíthetünk, nem muszáj a boltban vásárolni. Mindössze vízre és kókuszreszelékre van szükség hozzá. Daráljunk le 100 gramm kókuszreszeléket kávédaráló segítségével, majd adjunk hozzá 6-8 deciliternyi vizet, aztán botmixer segítségével alaposan dolgozzuk össze. Végezetül egy szűrő segítségével szűrjük át az egészet, és készen is vagyunk. Ízesíthetjük mézzel, vaníliával vagy éppen fahéjjal.

Receptek, amihez mi is használtunk kókuszt valamilyen formában (kattints arra, amelyiket kipróbálnád):

Kókuszos álomturmix >>

Citromos kókuszos proteingolyó >

Bogyós zabkása reggelire >

Kókusztejes görögdinnyeleves >

Csokoládés mogyorókrém házilag >

Ünnepi receptek karácsonyra gránátalmával >

Felhasznált irodalom

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma
www.nutrition-and-you.com/coconut.html
www.mindmegette.hu/a-kokusz-kincsei-48765/
www.nosalty.hu/ajanlo/kokuszdio-feltorese-lepesrol-lepesre
www.hogyankell.hu/K%C3%B3kuszdi%C3%B3t_felt%C3%B6rni

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek