fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mikor beszélünk magas koleszterin-szintről? Miért fontos figyelni rá?

Koleszterinszint – a szó, amit nap, mint nap hallunk, és amiről általában csak annyit tudunk, hogy ha magas, az nem jó. De mit is jelent pontosan ez, és miért fontos figyelnünk rá a hétköznapokban? Rövid összefoglaló következik!

A reklámokat felületesen figyelve sokakban az rajzolódik ki, hogy a koleszterin életveszélyes, és mindenkinek figyelnie kell arra, hogy csökkentse. Ez azonban erős túlzás, hiszen maga a koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható és létfontosságú az élethez, az alacsony koleszterinszint pedig épp olyan káros tud lenni, mint a magas! Az azonban valóban igaz, hogy figyelnünk kell arra, hogy ne lépjen át egy bizonyos szintet az úgynevezett „rossz koleszterin”.

A koleszterinnek ugyanis két típusa van: a jó (HDL-koleszterin) és a rossz (LDL-koleszterin).  A koleszterinszint ennek a két típusnak az összegét mutatja a szervezetben, ha pedig túl magas az érték, az azt jelenti, hogy a sejtek nem tudják felhasználni az összes koleszterint, a felesleg lerakódik az erek falában, ez pedig szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.

A magas koleszterinszintet több dolog is okozhatja. Az esetek legnagyobb százalékában a helytelen táplálkozás váltja ki a koleszterinszint emelkedését, ha ugyanis nem elég változatos és kiegyensúlyozott az étrendünk, a szervezetünk képtelen a megnövekedett számú felesleges koleszterint feldolgozni, ami így megtapad az erekben.
A magas koleszterinszintet olyan tényezők is okozhatják, amelyeknek a táplálkozáshoz nincs közük, ám azt idézik elő, hogy a koleszterint nem tudja feldolgozni szervezet. Ilyen a cukorbetegség és a pajzsmirigybetegség például. Mindezeken felül is rengeteg további tényező befolyásolhatja a koleszterintet: a nem, a kor, de akár a szedett gyógyszerek is.

Az ideális koleszterinszint 5.2 mmol/liter alatti érték, ha az 5.2 mmol/litert eléri, átlagos kockázatról, 5.2 és 6.4 között enyhén fokozott kockázatról, 6.4 mmol/liter feletti értéknél pedig fokozott kockázatról beszélhetünk.

A koleszterinszint csökkentése szerencsére könnyedén megoldható természetes eszközökkel, azaz, ha odafigyelünk arra, mit eszünk (kevesebb telített zsírsavat, több zöldséget és gyümölcsöt), és rendszeresen mozgunk. Ha azonban tudjuk, hogy magas a koleszterinszintünk, első lépésként mindig forduljunk szakorvoshoz, aki segít kialakítani a megfelelő diétát.

További cikkeink a témában:

Az elhíresült koleszterin-kérdés 1. rész

Az elhíresült koleszterin-kérdés 1. rész

A legnagyobb ellenség – a szívinfarktus 1. rész

A legnagyobb ellenség – a szívinfarktus 2. rész

3 tipp a megfelelő koleszterin-szinthez

Mitől alakulhat ki érelmeszesedés?

12 apró, de hatékony dolog a megfelelő koleszterin-szinthez

 

Felhasznált irodalom

https://www.healthline.com/health/cholesterol-ratio https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/ http://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/6370/koleszterin-osszkoleszterin-hdlldl

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.