fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolás

Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolásA migrén kezelése gyakran még fájdalomcsillapító gyógyszerekkel sem egyszerű feladat, ezért sokan igyekeznek alternatív megoldásokat találni a megelőzésre. Egyik ilyen lehetséges megoldás a magnézium. Cikkünkből többek között megtudhatod, miként segíthet a magnéziumbevitel migrének esetén, mit mondanak a kutatások, illetve azt is, hogy mi az ilyenkor ideális dózis.

A migrén típusai

A migrén a fejfájások egyik speciális változata, gyakran az erős, hosszan tartó fejfájás szinonimájaként említik – habár ennél jóval összetettebb jelenség. Az egyik leggyakoribb neurológiai, azaz ideggyógyászati betegség, melynek számos különböző típusa létezik.

Tény: a migréntől szenvedő nők 60%-át, illetve a férfiak 70%-át nem diagnosztizálják megfelelően. Pedig a megfelelő kezelés, és az elkerülés érdekében is fontos tudni, hogy milyen típusú migrénről van szó.

A migrén két fő típusa:

Migrén aura nélkül (korábbi nevén közönséges migrén). Ez a migrén leggyakoribb típusa. Tünetei közé tartozik a mérsékelt vagy erős pulzáló fejfájás, ami előjel nélkül érkezik és általában csak a fej egyik oldalán érződik. Hányinger, zavartság, homályos látás, hangulatváltozások, fáradtság és fény-, hang- vagy szagérzékenység kíséri. A rohamok tipikusan 4-72 óráig tartanak és évente 1-2 alkalommal, vagy akár heti többször is ismétlődhetnek.

Migrén aurával (korábbi nevén klasszikus vagy komplikált migrén). Ez a migrén típus vizuális zavarokkal (pl. a szem előtt villódzó színes foltok) és egyéb neurológiai tünetekkel jár, melyek a fejfájás előtt 10-60 perccel jelentkeznek és általában egy óránál tovább nem tartanak. Ideiglenesen előfordulhat részleges vagy akár teljes látásvesztés. Az aura jelentkezhet fejfájás nélkül is és bármikor lecsaphat.

Kevésbé gyakori aura tünetek: érzészavar, zsibbadás, vagy izomgyengeség a test egyik felén; bizsergő érzés a kezeken vagy az arcon; beszédzavar; és zavartság. A fejfájást megelőzheti hányinger, étvágyvesztés, és fokozott fény-, hang- vagy zajérzékenység.

Sok betegnél az aurával kísért migrén mellett aura nélküli migrén és tenziós fejfájás is jelentkezik, tehát előfordul, hogy egy migrénes eset nem csak egyetlen kategóriába sorolható be.

A migrénnek egyéb altípusai is léteznek:

 • Migrén agytörzsi aurával. Vizuális, érzékelési és/vagy beszédbeli vagy nyelvi tünetekkel jár, valamint legalább 2 jelen van ezekből az egyéb tünetekből: zavaros beszéd, szédülés, fülzúgás, kettős látás, bizonytalan egyensúly, és fokozott hangérzékenység.
 • Krónikus migrén. Több mint három hónapig, minden hónapban legalább 15 napon át jelentkező fejfájás, amelyből legalább 8 migrénnek felel meg.
 • Hemiplégiás migrén. A hemiplágiás migrén olyan aurával jár, mely ideiglenesen (kevesebb mint 72 óráig) legyengíti/lebénítja a test egyik felét.
 • Menstruációs migrén. Általában 2 nappal a menzesz előtt jelentkezik, illetve annak harmadik napjáig tart. Jellemzően aura nélküli.
 • Retinális migrén. Nagyon ritka típus. Vizuális zavarral jár, ami csak az egyik szemben jelentkezik: ez lehet vakfolt, vakság, villódzás vagy szikrázás is.
 • Vesztibuláris migrén. Ez a típus szédüléssel is jár. A forgó érzés néhány percig vagy akár órákig is tarthat.

Migrén ellen magnéziummal: kutatások, tippek, adagolásMagnéziummal a migrén ellen

Jelentős kutatások kimutatták, hogy a migréntől szenvedő emberek szervezetében nagyon gyakran alacsonyabb a magnézium szintje, mint azokéban, akik nem szenvednek migréntől. Egy tanulmány például azt találta, hogy a migrénes emberek felének agyában alacsony volt a magnézium-szint, amikor migrénes roham jelentkezett náluk.

Egy másik tanulmány konkrétan igazolta, hogy a magnézium rendszeres szedése 41,6%-kal képes csökkenteni a migrénes rohamok gyakoriságát. További vizsgálatok azt is bemutatták, hogy a menstruációs migrén szintén összefüggésben állhat az alacsony magnézium-szinttel, sőt, a magnéziumhiány előfordulása még gyakoribb menstruációs migrén alatt, mint a más időpontokban jelentkező migréneknél.

2008-ban török tudósok megvizsgálták a magnézium-kiegészítés hatását aura nélküli vagyis közönséges migrén esetében. 30 beteg kapott napi 600 mg magnézium-citrátot, míg 10 betegnek hatóanyagot nem tartalmazó placebót adtak. A három hónapig tartó vizsgálat végén az eredmények alapján a magnéziummal történő kezelés jelentős mértékben csökkentette a migrénes rohamok gyakoriságát és súlyosságát.

A magnézium a nyugalom ásványi anyaga, segít leküzdeni a stresszt és a szorongást, javítja az alvást, hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez. Hiánya hozzájárulhat az ún. agykérgi kúszó depresszióhoz (ami az aurát és a migrént kiváltja az agyban), a vérerek összehúzódását okozza, hatással van a szerotoninra (ami rendkívül fontos szerepet játszik a migrén kialakulásában), és befolyásolja számos ingerületátvivő anyag szintjét.

Megdöbbentő, de igaz: a magnéziumhiány rendkívül gyakori, egyes források szerint akár az emberek 80%-át érintheti!

Mennyi az ideális magnéziumbevitel a migrén megelőzésére és kezelésére?

A napi ajánlott magnéziumbevitel felnőtt nők számára 300 mg, férfiak számára 350 mg, míg kismamák számára 450 mg. Ezeknél ugyanakkor minden bizonnyal magasabb dózisra van szükség a migrén leküzdéséhez. A tudományos kutatások, illetve szakértői vélemények alapján migrén esetére a napi ajánlott magnéziumbevitel 400-600 mg, szerves kötésű magnéziumból (glicinát, malát, taurát, stb.). Ha hosszú ideig, magas dózisban tervezed a magnézium szedését, mindenképp konzultálj erről orvosoddal!

Különösképpen ajánlott forma a magnézium-citrát, ugyanis széles körben tanulmányozott és számos intézmény, többek között az Amerikai Fejfájás Társaság (American Headache Society) is, javasolja szedését migrén megelőzésére. Szintén ajánlott a magnézium-glicinát, ami magas biológiai hasznosulással rendelkező és kifejezetten jól tolerált forma. Szedése az érzékeny gyomrúaknak különösen ideális, mivel kevésbé valószínű, hogy hasmenést okozna, szemben a magnézium többi, kevésbé felszívódó formáival.

Milyen forrásból juthatsz hozzá a szükséges magnéziumhoz?

A bevitt magnézium mennyiségét étrend-kiegészítő szedésével tökéletesen tudod kontrollálni, de emellett nem szabad megfeledkezned a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozásról sem. A magnézium kiváló forrásai az alábbi ételek:

 • Zöld leveles zöldségek, például spenót, sóska
 • Hüvelyesek, például babfélék
 • Diófélék
 • Teljes kiőrlésű gabonák
 • Magvak
 • Szójából készült ételek
 • Banán
 • Avokádó

Felhasznált irodalom

americanmigrainefoundation.org/resource-library/what-type-of-headache-do-you-have/ migraineagain.com/10-types-of-migraine-which-do-you-have/ webmd.com/migraines-headaches/migraine-headache-types medicalnewstoday.com/articles/322596.php ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586582/ migraineagain.com/magnesium-deficiency-migraines/ migraine.com/migraine-treatment/natural-remedies/magnesium-for-migraine-headaches/ functionalnutritionanswers.com/what-is-the-best-magnesium-supplement-for-migraines/ americanheadachesociety.org/wp-content/uploads/2018/06/Tepper-Nutraceuticals.docx

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.