fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Mesterséges édesítőszerek: többet ártanak, mint használnak?

Mesterséges édesítőszerek káros hatásaiA mesterséges édesítőszerek olyan édes ízt utánzó vegyületek, amelyeket kémiai úton állítanak elő, és amelyeket a természetben semmilyen formában nem találsz meg. A legközismertebbek a szacharin, nátrium-ciklamát és az aszpartam, melyekről rengeteg rémhír kering, a leggyakoribb, hogy rákot okoznak kivétel nélkül. Ez ebben a formában nem igaz, ám ettől függetlenül sok káros hatásuk van. Összegyűjtöttünk most hatot, amelyek miatt érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt mesterséges édesítőhöz nyúlsz!

1. Mert éhes leszel

Bár azt szeretnénk elérni, hogy véletlenül se hízzunk, a mesterséges édesítőkkel pont ellenkező hatás váltható ki. A Yale Egyetemen végzett kutatás alapján ugyanis kimutatható, hogy ezek étvágynövelő hatással bírnak, és sok esetben a fogyasztásuk után éhesebb leszel, mint előtte.1 A képlet egyszerű: a szervezeted az édes ízt a kalóriákkal kapcsolja össze, ám az édesítőkben nincs kalória, így az agyad külön kéri azt, amit ha nem talál, arra „utasít”, hogy juttass be még többet azonnal.

2. Mert még több édesre vágysz

Az édesítőszerek általában sokkal édesebbek, akár több százszor édesebbek, mint maga a természetes cukor. A baj velük csak az, hogy az agyunk örömközpontját így sem stimulálja, sőt, ellenkező hatást ér el itt is, vagyis az édesítő hatására csak még inkább kívánni fogjuk a cukrot és a valódi édes ízt.

3. Mert elfelejted, mi az édes

Mivel az édesítők sokkal édesebbek a valódi cukornál, ha sokat fogyasztunk belőle, a szervezetünk egy idő után elkezd alkalmazkodni hozzá, ez pedig azzal jár, hogy az erős íz legyengíti a korábbiakat. Vagyis a mesterséges édesítő hatására már semmit nem fogunk egy idő után elég édesnek érezni.

4. Mert hizlal

Ez talán a legnagyobb átverés a mesterséges édesítők piacán. Ugyanis míg sokan abban a hitben fogyasztják ezeket, hogy ettől majd könnyebben fogynak, pont az ellenkező hatást érnek el. Egy 2008-as kutatás kimutatta, azoknak, akik rendszeresen édesítőszerrel teletömött üdítőitalokat fogyasztanak, közel 50 százalékkal jobban nő a testtömeg-indexük azokénál, akik ezeket mellőzik az hétköznapjaikból.2

5. Mert nem jó a vércukrodnak

Mivel a mesterséges édesítőt képtelen a szervezet megfelelően azonosítani, nemcsak az agyunkat, hanem a bélflóránkat is összezavarja. Szintén kutatások bizonyítják, hogy az édesítő rendszeres fogyasztása glukóztoleranciához, majd kettes típusú cukorbetegséghez vezethet.3

6. És nem jó a gyomrodnak sem

Ha édesítőszeres étel vagy ital fogyasztása után érezted már, hogy valami nincs rendben a gyomroddal, ne aggódj, nem veled van a baj. Ezek a vegyületek ugyanis a beleidnek sem tesznek jót, és egyeseknél hasmenéshez, gyomorfájdalmakhoz vezethet a fogyasztásuk.

Összefoglalva…

Mivel a mesterséges édesítőszerek ismeretlenek a szervezet számára, ezért sem az agyunk, sem a beleink, sem a gyomrunk nem képesek megfelelően kezelni és feldolgozni azokat. Épp ezért, ha jót akarsz, kerüld az édesítőket, amennyire csak tudod. Inkább édesíts xilittel, vagy kis mennyiségben mézzel, barna cukorral, ezek ugyanis megfelelő mértékben alkalmazva sokkal kevésbé ártalmasak! A hangsúly mindig a mértéken van: az édességek iránti vágyad próbáld meg a mindennapokban inkább gyümölcsökkel csillapítani, egyéb alkalmakkor készíts pl. azokból házi fagyit, vagy használj aszalványokat, ha pedig édesítesz, válaszd inkább a természetest, kis mennyiségben.

Hivatkozások:

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2892765/
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18535548
3 https://www.nature.com/articles/nature13793

Felhasznált irodalom

self.com/story/6-reasons-to-think-twice-about-using-artificial-sweeteners

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.