fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Magnézium menstruációs görcsök, PMS esetén: hogyan segít?

Magnézium menstruációs görcsök, PMS esetén: hogyan segít?Az úgynevezett premenstruációs szindróma (PMS) a menstruáció kezdete előtt 5-10 nappal jelentkezik és a hormonális ingadozások okozzák. Ingerlékenységgel, fáradtsággal, hangulatingadozásokkal, sírással, puffadással és bizonyos ételek iránti heves vágyakozással járhat. Az elsődleges diszmenorrea ezzel szemben azokat a fájdalmakat és görcsöket jelenti, melyeket menstruáció előtt, alatt, illetve után érez egy nő.

A nők mintegy felénél kísérik változó erősségű fájdalmak a havi vérzést. A fájdalmakra, illetve egyéb kellemetlen tünetekre általában gyógyszeres kezelést javasolnak az orvosok, például fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok vagy hormonális fogamzásgátlók használatát. Azonban az ilyen kezelés sem éri el sokaknál a megfelelő hatást, arról nem is szólva, hogy szinte senki sem juttat szívesen szintetikus szereket a szervezetébe.

Magnézium: a természetes segítség PMS és menstruációs fájdalmak ellen

Lehetséges, hogy a nők millióit érintő panaszokra egy közismert ásványi anyagban rejlik a megoldás? Ez nem is lenne annyira meglepő, hiszen a magnéziumról tudjuk, hogy rendkívül széleskörű jótékony hatásokkal bír: többek között segíthet szorongás, stressz, álmatlanság, migrének, irritábilis bél szindróma vagy éppen bőrproblémák esetén is.

Kétségkívül úgy tűnik, hogy a magnézium jótékony tulajdonságainak hosszú sorához hozzáírhatjuk a PMS-re és menstruációs görcsökre gyakorolt előnyös hatásait is. Számos szakértő ajánlja a magnézium pótlását menstruáció idején, sőt, egyre több tudományos kutatás is igazolja, hogy nagyon hasznosnak bizonyulhat azokban a „nehéz” napokban.

De mielőtt a kutatási eredményekre kitérnénk, lépjünk kicsit vissza az alapokhoz. Egyik oka annak, hogy legtöbbünknek jobban oda kéne figyelnie a magnéziumbevitelre az, hogy nem jutunk belőle elegendő mennyiséghez pusztán táplálkozás útján. Becslések szerint az amerikai lakosságnak akár 80%-a magnéziumhiányos – és mivel nekünk, magyaroknak is nagyon hasonló a táplálkozásunk és életmódunk, ezért a helyzet nálunk sem lehet rózsásabb.

Az alacsony magnéziumszint jelentős befolyással bír arra, hogy tested miként viselkedik a ciklusod alatt. A magnéziumhiány növeli a simaizmok összehúzódási képességét és a prosztaglandinok szintjét is, melyek a menstruációs fájdalmat okozó gyulladáskeltő vegyületek. Emellett a magnézium a szervezet kortizol szintjét is segít szabályozni – lenyugtatja az idegrendszert, ezért nagyszerű gyógyír a PMS-sel összefüggésbe hozható fejfájásokra és hangulati tünetekre.

Magnézium menstruációs görcsök, PMS esetén: hogyan segít?Mit mondanak a kutatások?

Számos tanulmány készült már arról, hogy a magnézium enyhíti a menstruációval járó görcsöket és egyéb fájdalmas tüneteket. Az egyik ilyen, kettős vak tanulmányban 50 olyan nő vett részt, akik menstruációs fájdalmakban szenvedtek. Közülük 25-en kaptak magnéziumot, és ebből a 25-ből hat hónap elteltével 21-en jelentős javulást jelentettek, vagyis a természetes kezelés 84%-os sikert ért el! Egy 2001-es elemzés három vizsgálat eredményeinek összevetése után arra a megállapításra jutott, hogy a magnézium hatékonyabb az elsődleges diszmenorrea (erős menstruációs görcsök) enyhítésében, mint a hatóanyagmentes placebo szedése.

A premenstruációs szindróma (PMS) kellemetlen tünetek csoportja, melyeket a menstruáló nők 75%-a megtapasztal valamilyen kombinációban. Egy tanulmány kimutatta, hogy a PMS-ben szenvedő nők olyan étrendet követnek, mely többek között 275%-kal gazdagabb finomított cukrokban, 78%-kal gazdagabb nátriumban és 77%-kal alacsonyabb magnéziumban. Kutatások szerint a magnézium szedése csökkentheti a PMS tüneteit, mint például a hangulatingadozásokat, ingerlékenységet, depressziót, szorongást, puffadást, vízvisszatartást, mellérzékenységet, cukor iránti vágyat fejfájásokat és a rossz alvást.

Egy 192 nő részvételével készült tanulmányban napi 400 mg magnézium bevitelétől az alanyok 95%-a kevesebb mellfájdalmat és súlygyarapodást tapasztalt, 89%-uk kevesebb ideges feszültségtől szenvedett, és 43%-uknak kevesebb fejfájása volt. Egy másik kisebb, 32 nő részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy a szájon át szedett magnézium hatékony kezelési módszere a hangulatváltozásokkal összefüggő PMS tüneteknek.

Magnézium menstruációs görcsök, PMS esetén: hogyan segít?Hogyan tudod növelni a magnéziumbeviteledet?

Étrend-kiegészítő napi szedése mellett érdemes – számos egyéb okból is – több leveles zöldséget fogyasztanod, például spenótot, fodros kelt, rukkolát, valamint dióféléket, például kesudiót, mandulát, és diót. A sós feltétek helyett inkább tegyél több tökmagot és avokádót az ebédre, vacsorára elfogyasztott salátádba. Érdemes a teljes sóbeviteledet csökkenteni, így ugyanis a magnézium könnyebben képes megelőzni a puffadást és vizesedést.

Ha magnézium tartalmú étrend-kiegészítőt keresel, akkor mindenképp jól felszívódó és hasznosuló szerves formát válassz. Kiváló forma például a magnézium glicin nevű aminosavval alkotott sója (magnézium-biszglicinát), ugyanis nagyon jól szívódik fel, kevésbé valószínű, hogy hasmenést okoz, ráadásul a glicin külö idegrendszer-nyugtató hatással is bír. A kiegészítő használata során fontos a rendszeres, napi szedés. Javasolt egy három hónapos kúrát tartani, majd kiértékelni, hogy hogyan is érzed magad tőle.

Felhasznált irodalom

wellandgood.com/good-advice/magnesium-for-cramps-pms/ wholesomeone.com/news-articles/magnesium-for-menstrual-cramps sharecare.com/health/painful-periods/dysmenorrhea-different-from-premenstrual-syndrome ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279264/ nursingcenter.com/upload/static/700646/primary%20dysmenorrhea.pdf prnewswire.com/news-releases/magnesium-supplements-may-be-solution-to-pms-300000612.html livestrong.com/article/264715-magnesium-for-menstrual-cramps/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.