Ha még 5000 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Nem elég a napszemüveg: védd a szemeidet antioxidánsokkal is!

nevemszemNyáron szemünk fokozott veszélynek van kitéve az erős napsugárzás miatt. Tanulmányok kimutatták, hogy a lutein és zeaxantin segít megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.

A lutein a karotinoidok csoportjába tartozó vegyület. A retina középső területén elhelyezkedő sárgafolt (makula) tartalmazza a szervezetben a legmagasabb mennyiségben a luteint. A szem ezen része felelős az éleslátásért, itt találhatók a legsűrűbben látóideg-végződések. A lutein és a zeaxantin sárga színű festékanyag, amely védi a szemet a nap káros ibolyántúli sugarai ellen, elnyelik azokat a fénysugarakat, melyek a sárgafolt degenerációra jellemző homályos látást okozhatják. Semlegesítik a retinában lévő szabad gyököket, amivel csökkentik a sárgafolt sérülésére visszavezethető szembetegségeket és idős kori látásvesztés kockázatát.

Szembetegségek

A szem egészségének a megőrzéséhez az életmódunkon is érdemes változtatni. Az alváshiány, a számítógép előtt való hosszú tartózkodás, a villódzó képernyő, a napszemüveg hiánya, vagy a nem megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüvegek, a passzív vagy aktív dohányzás és a rosszul elhelyezett fényforrás, a rosszul megvilágított író- vagy munkaasztal is bajt okozhat.

A látáscsökkenés két fő oka a nyugati országokban a szürkehályog és az időskori makuladegeneráció (IMD), és mindkét állapot a cukorbetegséggel, az elhízással (étrenddel) és az életkor előrehaladásával függ össze. A nők, a világos szemszínűek, a dohányosok és akik alkoholt fogyasztanak jobban ki vannak téve a betegségnek. Miközben a látáscsökkenés nem közvetlenül életveszélyes, a gyenge látás mégis komoly korlátozást okozhat az önállóságban, a mozgásképességben és az életminőségben. Több kutatás is bizonyította: a lutein és a zeaxantin nevű karotinoidok különösen hatásosan előzhetik meg a szürkehályog kialakulását. A Harvard Egyetem kutatói által végzett vizsgálatok szerint pl. napi 6 mg lutein a makuladegeneráció kockázatát 43%-kal volt képes csökkenteni.1

A szem egészségének oltalmazói

Mindkét szembetegség fő kockázati tényezője az oxidatív károsodás. Több tanulmány szerint a lutein és a zeaxantin segíthetnek megelőzni vagy késleltetni az időskori vakság ezen formáit, megvédeni a retinát a káros hullámhosszúságú fénytől, az UV sugárzástól, mely a szem sejtjeiben káros szabad gyököket képez.2 Ha a lutein és a zeaxantin koncentrációja gyengül az ún. sárgafoltban, a makulában, nem tudják a szűrő funkciójukat betölteni és a fényt érzékelő, agyi jelként továbbító receptorok sérülhetnek.

Tehát lutein hiányában megnő a látásproblémák kockázata, a sárgafolt-degeneráció miatt könnyebben kialakul a homályos látás, amely idős korban akár látásvesztéshez is vezethet. Több tanulmány kimutatta, hogy a lutein és a zeaxantin valóban hatással van a látásra: csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket, javítják a kontrasztot és lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, emellett megnövelik a látótávolságot is. 3-4-5 A szervezet nem tudja előállítani, mindenképpen pótolni kell azt a táplálékokon keresztül. Az élénk színű zöldségek fogyasztásával juthatunk hozzá, érdemes minél több spenótot, brokkolit, káposztafélét, sütőtököt, sárgarépát, kukoricát, paradicsomot, pritamin paprikát az étrendbe illeszteni. A makuláris pigment nagyobb optikai sűrűsége segíthet mérsékelni a napfény által a szemben okozott stresszt. Egy amerikai felmérés azt mutatta, hogy a makula degenerációban szenvedő páciensek körében már három hónap alatt is kimutatható a luteinben gazdag étrend előnye. Sajnos korunkban nem jellemző, hogy ezekből a táplálékokból minden nap fogyasszunk – naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani – ezért javasolt táplálékkiegészítő segítségével bevinni.


Hivatkozások:

1 Johanna M. Seddon et al, 1994, Journal of American Medical Association 272:1413-20.
2  Sasaki M et. al. Biological role of lutein in the light-induced retinal degeneration. J Nutr Biochem. 2012 May;23(5):423-9
3 Chucair AJ, Rotstein NP, Sangiovanni JP, During A, Chew EY, Politi LE. Lutein and zeaxanthin protect photoreceptors from apoptosis induced by oxidative stress: relation with docosahexaenoic acid. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2007 Nov;48(11):5168-77.
4 Nakajima Y, Shimazawa M, Otsubo K, Ishibashi T, Hara H. Zeaxanthin, a retinal carotenoid, protects retinal cells against oxidative stress. Curr Eye Res. 2009 Apr;34(4):311-8.
5 Seddon JM, et al. Dietary carotenoids, vitamins A, C, and E, and advanced age-related macular degeneration. Eye disease case-control study group. JAMA. 1994 Nov 9;272(18):1413-20.

 

Felhasznált irodalom

Újra a tojásnál – tápláló és biztonsággal fogyasztható: FOOD TODAY 05/2011 www.eufic.org
Fókuszban a szem egészsége: FOOD TODAY 02/2002 www.eufic.org
Dr. Papp J.: Mit tegyünk szemünk egészségéért? webbeteg.hu 2012.07.02
Kiss É.: Így táplálkozzon, hogy szeme is egészséges maradjon! www.hazipatika.com 2012.06.04.
Kiss É.: Tíz hiba, amelyet a leggyakrabban követünk el szemünk egészsége ellen www.hazipatika.com 2010.06.18.
Segítenek a szürke hályoggal szemben is Medipress 2012.04.28.
Kovács N.: Egészségtudatos életvitel - előzze meg a bajt! www.hazipatika.com 2010.03.15.
A szem egészségét szolgáló lutein Magyar Orvos 2003 ;11(3):43-43 Melánia Kiadó
A lutein a szürkehályog ellen Americal Journal of Clinical Nutrition, Vol. 70, October 1999, pp. 509-16
Larsen, H.R.: A-vitamin International Health News 2002-07-17
A Parkinson-kór étrenddel összefüggő kockázati tényezői International Journal of Epidemiology, Vol. 28, Dec 1999, pp. 1102-09
Metabolikus terápia az időskori makula degeneráció korai kezelésére Orvosi Hetilap 2007 ;148(48):2259-2268
Dobos L.: Óvjuk a szemünk világát InforMed Hírek 9 2011-04-06

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×