fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Könnyen elvégezhető, otthoni tornagyakorlatok időseknek

Köztudott, hogy a rendszeres testmozgás nagyon egészséges. De szabad-e edzeni 65 éves kor felett is? Biztonságos, és szükséges-e? A válasz egyértelműen igen. Ebben a cikkben 5 olyan gyakorlatot mutatunk be, amelyeket kifejezetten 65 év felettieknek ajánlunk, ráadásul otthon, ülve is elvégezhetőek!

Mennyit kell idős korban mozogni?

Az ajánlott testmozgás mennyisége idősek esetében is ugyanannyi, mint fiataloknál: heti 150 perc. Természetesen az intenzitást csökkenteni kell az életkor előrehaladtával. Fontos, hogy ne vigyük túlzásba: osszuk el arányosan a 150 perc edzést a hét során. Az egyensúlyjavító, erősítő, nyújtó és kardió mozgást vegyesen végezzük.

Az alábbi 5 gyakorlatot otthon, egy székben ülve el lehet végezni, minden nap. Ezeket a lehetőségeinkhez mérten egészítsük ki pl. sétával, nyújtó gyakorlatokkal, jógával, könnyű súlyzós edzéssel, kerékpározással (akár szobakerékpárral), úszással, stb.

1. Karemelés oldalra

Ülj egyenesen a székben. A karjaid legyenek leeresztve melletted, befelé fordított tenyérrel. Emeld fel oldalra a karjaidat, olyan magasra, amennyire csak tudod, majd szép lassan ereszd vissza őket a kiinduló helyzetbe. Végezz 10 ismétlést!

2. Vállvonogatás

Emeld a válladat egyenesen felfelé, mintha a füledet szeretnéd megérinteni. Ne hajlítsd be a könyöködet. Lassan ereszd vissza a válladat. Végezz 10 ismétlést a gyakorlatból!

3. Törzsfordítás

Ülj egyenesen, talpak a földön. Tedd a karjaid keresztbe a mellkasod előtt, úgy, hogy a kezeidet az ellentétes vállaidra helyezed. A csípőd maradjon egyenesen, és így fordítsd el a felsőtestedet balra, annyira, ameddig csak kényelmesen tudod. Tartsd ki a mozdulatot 5 másodpercig. Ismételd meg a jobboldalon is. Végezz mindkét oldalból 8-10 ismétlést!

4. Lábnyújtás

Mindkét kezeddel kapaszkodj meg a szék ülésében. Lassan nyújtsd ki a jobb lábadat, és emeld fel magad előtt. Tartsd ki a pozíciót 5-10 másodpercig (ameddig tudod), majd szép lassan ereszd vissza a lábadat. Ismételd meg ugyanezt a bal lábaddal is. Végezz mindkét oldalból 10 ismétlést!

5. Sarok- és lábfej emelés

Ülj le egy székre, a combod legyen párhuzamos a talajjal, mindkét talp a földön. Emeld fel a sarkaidat a földről, majd engedd vissza őket. Végezz 10-15 ismétlést ebből. Ezután a sarkaidat hagyd a földön és emeld fel az elülső lábfejed, majd engedd vissza. Ebből is végezz 10-15 ismétlést.

Az ismétlések száma idővel emelhető, sőt, a gyakorlatsorozat bővíthető egyéb feladatokkal is, amelyekhez akár már fitneszszalagot is igénybe vehetsz. Erre példát az alábbi videóban is láthatsz:

És hogy miért éri meg idősebb korban is fizikailag aktívnak maradni?

A rendszeres mozgás az alábbi területeken fejt ki pozitív hatást:

Immunfunkció. Az egészséges és erős szervezet sokkal könnyebben és gyorsabban le tudja küzdeni a fertőzéseket és betegségeket. A rendszeres testmozgásnak köszönhetően egy betegség leküzdése sokkal kevésbé lesz megterhelő a szervezet számára.

Szív-érrendszeri és légzőszervi funkció. A gyakori fizikai aktivitás csökkenti a szívbetegség és a magas vérnyomás kockázatát. Ha valakinél már magas vérnyomást diagnosztizáltak, a testmozgás nála is hatékonyan képes csökkenteni a vérnyomást.

Csontsűrűség és csontritkulás kockázata. Tanulmányok sora bizonyította, hogy a testedzés védelmet nyújt a csontsűrűség csökkenésével szemben. A jobb csontsűrűség csökkenti a csontritkulás kockázatát, csökkenti az esések kockázatát és megelőzi a csonttörést. A posztmenopauzás nők csontsűrűsége akár évente 2 százalékkal csökkenhet. Az amerikai Tufts Egyetem kutatása kimutatta, hogy mozgással ez a csontvesztés drámaian visszafogható.

Emésztőrendszer működése. A rendszeres edzés segít felpörgetni az anyagcserét, elősegíti a salakanyagok hatékonyabb kiürülését és javítja az emésztőrendszer egészségét.

Krónikus betegségek és rák. A fizikai aktivitás bizonyítottan képes csökkenteni olyan komoly betegségek kockázatát, mint az Alzheimer-kór, a demencia, a cukorbetegség, az elhízás, a szívbetegség, a csontritkulás és a végbélrák – csak hogy néhányat említsünk. Emellett segít a magas koleszterin és az ízületi fájdalmak kezelésében is.

Mindezek mellett a rendszeres testedzés javítja az egyensúlyt, így segít megelőzni az eséseket, jelentősen javíthatja a közérzetet, növeli az önbizalmat, és önálló életvitelt tesz lehetővé (nem szorulunk mások segítségére).

Egyértelmű tehát, hogy ha nem mozgunk eleget, akkor nagyon sok jóból maradunk ki. A fenti példagyakorlatok is jól mutatják, hogy soha nem késő elkezdeni, és bármely életkorban megtalálhatjuk a számunkra ideális gyakorlatokat. Úgyhogy hajrá!

Felhasznált irodalom

http://www.laureategroup.com/blog/exercises-using-chair-older-adults/ https://www.nhs.uk/Livewell/fitness/Pages/sitting-exercises-for-older-people.aspx https://www.agingcare.com/articles/exercise-benefits-for-the-elderly-95383.htm http://home.bt.com/lifestyle/health/wellness/7-benefits-of-exercise-for-the-elderly-11364144390476

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Ezt már láttad?

×
Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.