fbpx Outlet
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Kondroitin: miért olyan fontos az ízületi porcoknak?

Kondroitin támogatja az ízületek megfelelő működésétA kondroitin az egyik legkeresettebb ízület támogató anyag az étrend-kiegészítők piacán, ami annak köszönhető, hogy természetes úton segíti a porcok újjáépítését, valamint fokozza a szövetek regenerációját sérülés vagy edzés után. Gyakran olyan formulákban találkozhatunk vele, melyek glükózamint és MSM-et is tartalmaznak. Az ilyen készítményeket javasolják ízületi fájdalmak, porckopás vagy a porcok életkorral járó természetes kopása, elhasználódása esetén.

Ezeket a hatóanyagokat azért használják gyakran együttesen, mert hasonló mechanizmus révén csökkentik a gyulladást és enyhítik a fájdalmat – ráadásul rendkívül biztonságosak, és nagyon alacsony a mellékhatások kockázata. A kondroitin biztonságosságát és hatékonyságát kutatási eredmények is megerősítik, erre vonatkozóan számos bizonyítékkal szolgálnak.

A Természetes Gyógyszerek Átfogó Adatbázisa (Natural Medicines Comprehensive Database) szerint a kondroitin „valószínűleg hatékony” a térdízületi porckopás tüneteinek kezelésében, és számos egyéb szakértői szervezet is támogatja használatát az ízületi fájdalmak természetes leküzdésére.

Mi az a kondroitin?

A kondroitin az emberi szervezetben természetesen előforduló vegyület (glükózaminoglikán) és az ízületi porcok egyik fő összetevője. Kiváló vízmegkötő képességének köszönhetően „olajozást” és rugalmasságot biztosít a szöveteknek és ízületeknek.
Ha táplálék útján szeretnénk hozzájutni kondroitinhez és glükózaminhoz, akkor valószínűleg a legjobb módszer erre csontleves gyakori fogyasztása.
Ha étrend-kiegészítőt választunk, akkor a kondroitin-szulfát formával fogunk találkozni, ami kondroitin és ásványi sók kombinációja, melyek segítenek javítani a felszívódását.

A kondroitin legfőbb jótékony hatásai

1. Segít a porckopás (artrózis) okozta ízületi fájdalom kezelésében

Ízületi gyulladás, erős térdfájdalom esetén is alkalmazható a hialuronsav és a glükozaminAz artrózis, azaz porckopás az ízületi megbetegedések messze leggyakoribb formája, amely különösen a kézfejet, a térdet és a csípőt érinti. Hazánkban közel 1,5 millió ember szenved a porckopás valamelyik formájában – ennek során a porc elpusztul és fokozott ízületi fájdalom lép fel.

Az eddigi kutatási eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a kondroitin tartalmú készítmények mérsékelten képesek enyhíteni az ízületi fájdalmat több hónapos használatot követően, habár egyesek már ennél hamarabb is észlelik a javulást – különösen, ha más hatóanyagokat is bevetnek, és életmódjukon is változtatnak. A legjobb eredmény érdekében legalább 3 hónapos kondroitin kúrára van szükség.

A Utah Egyetem végezte el az eddigi legnagyobb tanulmányt, ami a kondroitin és glükózamin ízületekre való hatásáról elérhető: több mint 1500 beteg bevonásával vizsgálták meg a kondroitin-szulfát és a glükózamin-hidroklorid szerepét a térdízületi porckopás kezelésében. Megdöbbentő, de a két hatóanyag kombinációja hatásosabban csökkentette az ízületi fájdalmakat a közepes és az enyhe fájdalmat tapasztaló betegek csoportjában, mint egy gyulladáscsökkentő gyógyszer (celecoxib). Fontos megjegyezni, hogy ez egy 6 hónapig tartó, nagyon jó minőségű (randomizált, placebo-kontrollos) kutatás volt.
Egy másik klinikai vizsgálatban 162 kézartrózisban szenvedő betegnek adtak napi 800 mg kondroitin-szulfátot. A kísérleti alanyok 3-6 hónap rendszeres használat után mérsékelt csökkenést tapasztaltak a fájdalomérzetben, a reggeli merevségben és javult az ízületi funkciójuk.
A kutatók azt is megállapították, hogy a kondroitin a betegek többségénél nem okozott mellékhatást. Ugyanez nem mondható el más fájdalomcsillapító gyógyszerekről, melyek fekélyt, emésztési problémákat, vérnyomás problémákat és egyéb kellemetlen mellékhatásokat válthatnak ki.

2. Segíti a sérülések és edzések utáni regenerációt

Térdfájdalom sportolóknál is gyakoriA kondroitin azok számára is hasznos lehet, akik nem szenvednek ízületi porckopásban: bizonyított, hogy glükózaminnal együtt használva segít megőrizni a porcok épségét, növeli a fizikai funkciót és idősebb korban könnyebbé teszi az önellátást. A kondroitin csökkentheti a fokozott aktivitás (pl. edzés) vagy sérülés okozta ízületi stresszt, mivel segíti a szervezetet a porcképzésben, rugalmasan tartja az ízületeket és szabályozza a test természetes gyulladásos folyamatait.

3. Javíthatja a sebgyógyulás folyamatát és a bőr egészségét

A kondroitint (a glükózaminnal együtt) a sebgyógyulás elősegítésére, bőrproblémák kezelésére, a bőr gyulladásának csökkentésére is alkalmazzák. A kondroitin segíti a szervezet kollagén-termelését, ami nélkülözhetetlen a bőr egészségének fenntartásához, a gyógyuláshoz és a bőröregedés jeleinek leküzdéséhez.
Kondroitin és glükózamin kombinációját gyakran használják sebkötözéskor, még súlyosabb sebek esetén is, emellett horzsolásokra, égési sérülésekre és egyéb bőrsérülésekre is alkalmazzák helyileg, hogy a sebet nedvesen tartsa és felgyorsítsa a bőr regenerációját.

Hogyan is működik pontosan a kondroitin?

A kondroitin az emberi extracelluláris mátrix egyik fő összetevője, amely összekapcsolja a cukor- és fehérje-molekulákat, és fontos szerepet játszik a szövet szerkezeti integritásának fenntartásában. Elsődleges hatásmechanizmusa és előnye, hogy serkenti a porcok regenerálódását, vagyis azt a kötőszövetet, ami kipárnázza a csontok közti területet. Ha a porc elkopik, akkor csontok dörzsölik az ízületek szélét.
A kondroitin belül szorosan együtt lévő szulfátcsoportok alkotnak olyan gátat, amely ellenáll az összenyomásnak, a sokknak és az elektrosztatikus töltéseknek, amelyek károsítják a szövetet. A kondroitin egy összetett szénhidrát, ennek köszönheti sokk- és vízelnyelő képességeit, és emiatt kritikusan fontos ahhoz, hogy az ízület/csont súrlódás nélkül tudjon mozogni. Ezért van, hogy a porcban lévő kondroitin mennyiségének csökkenése az ízületeket degeneráló porckopás (artrózis) egyik fő oka.
A kondroitin a test további részeiben is fontos összetevője a szöveteknek, például a bőrben, a béltraktusban, és az agyban.

Képes-e a kondroitin-szulfát tartalmú étrend-kiegészítő felszívódni?

A kutatások során kérdésessé vált, hogy a szájon át szedett kondroitin-szulfát képes-e egyáltalán közvetlenül beépülni az ízületi porcba. Egyes vélemények szerint a kondroitin-szulfát metabolikus melléktermékei felelnek valójában a klinikai tanulmányokban tapasztalt pozitív eredményekért. Mást mutat azonban az a tanulmány, melyben 20 embernek adtak szájon át szedhető kondroitin-szulfátot, és ennek hatására több mint 200%-kal megemelkedett a kondroitin plazmában mérhető szintje (a csúcsérték a beszedés után 2 órával jelentkezett).
Ebből következően ma már egyértelműen bizonyított, hogy a szájon át szedett kondroitin-szulfát jól felszívódik, és nagy mennyiségben kerül be a porcba, illetve az ízületi folyadékba.

Felhasznált irodalom

https://draxe.com/chondroitin/ http://blog.lifeextension.com/2017/10/the-health-benefits-of-chondroitin.html https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/supplements-herbs/glucosamine-chondroitin-osteoarthritis.php https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150191/

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.