fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

Rekedtség: mi okozza, mit tehetsz ellene, hogyan előzd meg?

tippek rekedtség ellenA rekedtség okozta panaszok szinte biztosra veszem, hogy mindenki által ismertek. A hangod elváltozását rengeteg apróság kiválthatja, a probléma inkább az, hogy ha egyszer megjelenik, akkor általában marad is jó néhány napig, ami megnehezíti a hétköznapokat. Kivéve, ha ismerünk néhány egyszerű trükköt, amit bevethetünk ellene, sőt, akár meg is előzhetjük a megjelenését.

Mitől rekedünk be?

A rekedtség kialakulásának ezer oka lehet, ám a legtöbb esetben a dohányzás, az alkoholos, és koffeintartalmú italok fogyasztása, a hangszálaink megterhelése, allergia vagy a rendszeres köhögés váltja ki.
Az okot nem mindig egyszerű kideríteni, a megoldás azonban minden esetben ugyanaz, a rekedtség ugyanis szerencsére könnyedén gyógyítható, és ha betartjuk a tanácsokat, villámgyorsan megszabadulhatunk tőle.

Mit tehetsz a rekedtség ellen házilag?

Az egyik legkézenfekvőbb, és leghasznosabb tanács, hogy ilyenkor pihentessük a hangszálainkat, azaz amikor csak tudjuk, kerüljük a beszélgetést. Szintén fontos, hogy a suttogást is felejtsük el ilyenkor, ez ugyanis ugyanúgy megviseli a hangszálainkat, mint az ordítás!

Szintén segít, ha beszerzünk egy párásítót. Már néhány ezer forintért lehet találni tökéletesen működőt, ami nedvesebbé teszi a levegőt, így könnyebbé téve a légzést, felszabadítva a légutakat. Párásító berendezés nélkül segítségedre lehet az is, ha a meleg radiátorra egy tál sós vizet teszel, vagy veszel egy jó forró fürdőt.

Nagyon fontos, hogy igyunk ilyenkor sok folyadékot, és kerüljük a koffeint és az alkoholt, valamint amennyire lehet, a cigarettát is, ezek ugyanis rossz hatással vannak a torok egészségére, amitől rosszabbodnak a tünetek.

tippek rekedtség ellenA lényeg tehát, hogy ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a torkunk: ezt a sok folyadék fogyasztása mellett például rágózással is elérhetjük, az extra nyáltermelés ugyanis szintén nyugtatja a torkot, de egy kanál méz „elszopogatása” is sokat segíthet.

FONTOS: a rekedtség bizonyos esetekben komolyabb egészségügyi probléma tünete is lehet, sose vedd félvállról: ha ezek a házi praktikák néhány nap alatt sem hoznak enyhülést, vagy megoldást, akkor feltétlenül fordulj orvoshoz.

Hogyan előzd meg a rekedtség kialakulását?

A hangszálak védelme nem bonyolult, ám ha biztosra akarunk menni, néhány rossz szokásról biztosan le kell mondanunk. A legrosszabb hatással ugyanis – ahogy azt korábban már említettük – a cigaretta, az alkoholos, és a magas koffeintartalmú italok vannak a hangszálainkra.

A káros szenvedélyekről való lemondás mellett szintén segít a gyakori kézmosás, így megelőzve a baktériumok terjedését.

Ezen kívül fontos, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk, illetve, hogy figyeljünk arra, ne köszörüljük a torkunkat feleslegesen. Utóbbi ugyanis különösen megviseli a hangszálakat, és gyulladást okozhat, ami azonnal rekedtséghez vezethet.

Felhasznált irodalom

healthline.com/symptom/hoarseness

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.