fbpx Outlet
×
Ha még 8999 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS futárszolgálatos KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

N-acetil-cisztein influenza idejére is – miért érdemes többet tudni róla?

N-acetil-cisztein influenza idejéreNAC. Talán te is találkoztál már ezzel a rövidítéssel, de nem tudtad hova tenni. Az NAC az N-acetil-cisztein rövidítése: ez a cisztein nevű aminosav egy formája, melyben a cisztein nitrogénatomjához egy acetilcsoport kapcsolódik. De ez talán még nem sokat segített. Ahhoz, hogy megértsük az NAC jelentőségét, ennél mélyebbre kell ásnunk. Olvass tovább!

Kezdjük azzal, hogy mi is az a cisztein. Mint említettük, az NAC ennek a szemi-esszenciális aminosavnak az egyik formája. A cisztein szemi-esszenciális besorolást kapott, hiszen a szervezetünk elő tudja állítani más aminosavakból, név szerint a metionin és a szerin felhasználásával. A cisztein csak akkor válik esszenciálissá, amikor a metionin és szerin étrendi bevitele túlzottan alacsony.

A cisztein a legtöbb magas fehérjetartalmú ételben megtalálható, így például a csirke- és pulykahúsban, a joghurtban, a sajtokban, a tojásban, a napraforgómagban és a hüvelyesekben. Az N-acetil-cisztein lényegében a cisztein étrend-kiegészítőkben fellelhető formája, ami segít abban, hogy a cisztein-bevitelünk elérje a megfelelő szintet. Köptető gyógyszerek összetevőjeként is találkozhatsz vele.

Az NAC több szempontból is rendkívül fontos szerepet tölt be az emberi egészségben. A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb jótékony hatásait.

1. Elképesztően erős antioxidáns

Az NAC erős antioxidáns hatásait széles körben tanulmányozták. Közvetlen antioxidáns-tulajdonsága mellett az NAC másik figyelemre méltó képessége, hogy növeli a glutation termelését, ami az emberi szervezet leghatásosabb antioxidáns és méregtelenítő vegyülete. A glutation különösen fontos a megfelelő agyi funkciók, a tüdő funkciók és a máj méregtelenítő folyamatai szempontjából. A glutationt testünk a cisztein aminosavból képes saját maga előállítani, ugyanakkor számos egészségügyi probléma létezik, ami a glutationszint csökkenését okozhatja.

Kémiai szerkezetéből kifolyólag a szervezet nem képes az étrend-kiegészítés útján bevitt glutationt felszívni. Szerencsére létezik hatékony megoldás: kutatások igazolták, hogy a cisztein aminosav N-acetil-cisztein formában történő szedése megemeli a glutationszintet az agy és a test szöveteiben is.

2. Nyákoldó hatású

Az NAC képes feloldani a nyákot, különösen a tüdőkben és a légutakban. Ebből eredően az NAC nem csak glutation-növelő hatása miatt bizonyul rendkívül hasznosnak, hanem nyákoldóként is sikerrel bevethető; felszakítja, illetve fellazítja a köpetet, vagyis az alsó légutakban (a hörgőkben és a tüdőben) termelődő, köhögéssel ürülő váladékot. Az NAC ezt a nyákban levő fehérjék közötti diszulfid kötések bontásával éri el.

3. Megóvja az agy egészségét

Az NAC azon vegyületek közé tartozik, melyek képesek a glutamát nevű anyag szintjét befolyásolni, ami az agyban legnagyobb mennyiségben jelenlevő serkentő neurotranszmitter (kémiai idegingerületátvivő anyag). A glutamátnak nagy szerepe van a tanulás folyamatában, a viselkedés szabályozásában és a memória kialakulásában. Kimutatták például, hogy az NAC képes csökkenteni a túlzottan magas glutamátszintet, mely toxikus károsodásokat okoz olyan agyi rendellenességekben, mint a skizofrénia vagy a függőség.

Az NAC jótékony hatásai tüdő- és légúti betegségek esetén

Antioxidáns és köptető, nyákoldó hatása miatt az NAC enyhíti a légúti betegségek tüneteit. Tudományos bizonyítékok sora támasztja alá, hogy az NAC hatékony és biztonságos választás krónikus hörghurut, illetve krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esetén is, mint természetes kezelési módszer.

Tanulmányok szerint az NAC a hörgőkben letapadt váladék elfolyósítása, feloldása, illetve a glutationszint emelése révén csökkentheti a hörghuruttal járó zihálás, köhögés és légzési rohamok súlyosságát és gyakoriságát. Egy 1 évig tartó tanulmány szerint stabil COPD esetén napi 2×600 mg NAC szedése jelentős mértékben javítja a tüdő funkciót, illetve enyhíti a tüneteket.

Az NAC szedése a téli hónapokban segíthet megelőzni és hatékonyabban kezelni az influenza-szerű tüneteket. Egy kettős vak tesztben a felnőtteknek adott napi 2×600 mg NAC jelentős mértékben csökkentette az influenza-szerű epizódok gyakoriságát, súlyosságát, és az ágyhoz kötöttség időtartamát.

Az NAC egyéb tüdő- és légúti betegségek, például a cisztás fibrózis, az asztma, a tüdőfibrózis, valamint az allergia vagy fertőzés miatt kialakuló orr- és orrmelléküreg-dugulás kezelését is segítheti.

Az NAC jótékony hatásai az idegrendszerre és hangulati zavarok esetén

Az NAC az agyra, illetve idegrendszerre is kifejezetten pozitívan hat. Növeli a glutation, az egyik legfontosabb agyi antioxidáns mennyiségét, emellett változtatni képes a glutamát nevű fontos agyi neurotranszmitter szintjét.

A glutation-készletek kimerülése és a rendellenes glutamát neurotranszmisszió egyaránt olyan jelenségek, melyek kapcsolatban állnak különböző mentális zavarokkal, idegrendszeri problémákkal. Ilyen többek között a bipoláris zavar, a skizofrénia, a kényszerbetegség (OCD), a kóros szerencsejáték és a kokainfüggőség.

Tudományos kutatások szerint az NAC tartalmú kiegészítők fogyasztása segíthet kokainfüggők számára mérsékelni az elvonási tüneteket, illetve megelőzni a visszaesést. Előzetes vizsgálatok alapján az NAC a marihuána és nikotin használatot, illetve az ezek iránti vágyat is képes lehet csökkenteni.

A függőségi zavarokhoz hasonlóan az autizmus is egy olyan agyi rendellenesség, melynél egyensúlyzavar áll fenn az agy serkentő/gátló rendszerében, mert a glutamátot szabályozó folyamatok nem működnek megfelelően. Emellett az agy antioxidáns rendszereiben szintén egyensúlytalanságok figyelhetők meg autizmus esetén. Két kettős vak, placebó-kontrollált vizsgálat is igazolta, hogy az NAC pótlás autista gyerekek esetében jelentősen csökkenti az ingerlékenység tünetét.

Az NAC a bipoláris zavarban szenvedőknél csökkentheti a depressziós és mániás tüneteket. Kisebb méretű kutatások biztató eredményeket hoztak még kényszerbetegség, figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, skizofrénia, depresszió, Alzheimer-kór, és Parkinson-kór esetén is.

Felhasznált irodalom

universityhealthnews.com/daily/nutrition/nac-benefits-helps-lung-problems-addictions-autism-bipolar-and-more/ healthline.com/nutrition/nac-benefits

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.