fbpx
×
Ha még 9985 Ft értékben vásárolsz,
akkor a GLS / Foxpost
KISZÁLLÍTÁS INGYENES!
0 db termék
0 Ft

A chlorella alga összetevői és pozitív hatásai

Manapság igen sokat hallhatunk különböző szuperélelmiszerekről, ám valljuk be, egyre több ételre aggatják ezt a címkét felelőtlenül, nem megérdemelten. A chlorella alga azonban valóban méltó az elismerésre: minden kétséget kizáróan egy „superfood”, mely tápanyagtartalma és jótékony hatásai tekintetében is páratlan a világon. Az ázsiai kultúrákban már évszázadok óta fogyasztják, a modern tudománynak köszönhetően pedig a nyugati világ is megismerte. Kutatások szerint többek között a szervezet méregtelenítését, az immunerősítést, a szív, szem és máj egészségét, a fogyást és a fizikai teljesítmény fokozását is támogathatja. Olvass tovább, ha érdekel, mi mindenre képes a chlorella!

Mi az a chlorella alga?Chlorella összetevői és pozitív hatásai

A chlorella egy egysejtű, zöld alga (mikroalga), amely általában édesvizekben fordul elő. Kb. 2-3 milliárd évvel ezelőtt jelent meg a Földön és azóta túlélt minden drámai éghajlati és környezetbeli változást. Több mint 30 különböző faja létezik, de legtöbbet vizsgált a Chlorella vulgaris.

Fontos tudni, hogy a chlorella alga olyan kemény sejtfallal rendelkezik, amit az emberi szervezet nem képes megemészteni. Éppen ezért, ha hozzá szeretnénk jutni a benne rejlő tápanyagokhoz és kiélvezni pozitív hatásait, akkor étrend-kiegészítő formájában szükséges szednünk. Tabletták gyártásakor ugyanis a chlorellát összezúzzák, majd szárítják – így már emészthető számunkra.

A chlorella alga iránti érdeklődés az 1940-es és 1950-es években kezdett el növekedni, a kutatások is ebben az időszakban kezdődtek meg. A második világháború után a népességszám rohamosan emelkedni kezdett és tudósok attól tartottak, hogy az élelmiszer-előállítás nem lesz képes tartani ezzel a lépést. A problémát chlorella termesztésével tervezték megoldani.

Habár a chlorella alga (egyelőre) nem kapható minden élelmiszerüzletben, de étrend-kiegészítőként a világ szinte minden táján nagy népszerűségnek örvend. Hogy miért? Következnek a részletek!

A chlorella alga összetétele

A chlorella alga egy teljes értékű táplálék, amely szervezetünk összes sejtjét táplálja. Rostokat, esszenciális zsírsavakat, esszenciális és nem esszenciális aminosavakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, antioxidánsokat, poliszacharidokat és fitonutrienseket is tartalmaz.

A benne lévő nyomelemek, klorofill és antioxidáns növényi anyagok tették lehetővé, hogy a hosszú évek alatt alkalmazkodni tudott minden szélsőséges körülményhez. A chlorella számos egyedülálló összetevővel is bír, ilyen például a „méregmágnesként” ismert sporopollenin, illetve a természetes antibiotikum, a chlorellan.

Néhány szó a legfőbb összetevőiről:

  • Fehérje: A chlorella alga 50-60%-a fehérje, ráadásul teljes értékű fehérje, ugyanis a legtöbb növényi élelmiszerrel ellentétben mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza. Nagyon jól emészthető és hasznosítható fehérjét tartalmaz.
  • Nem esszenciális aminosavak: A chlorella alga kitűnő forrása például az alanin, arginin, aszparaginsav, glutaminsav, glicin, prolin és szerin nevű aminosavaknak is.
  • Aktív B12-vitamin: Jelenlegi ismereteink alapján a chlorella alga egyetlen növényi forrása a biológiailag aktív B12-vitaminnak. A spirulinában és egyéb alga fajtákban a B12-vitamin inaktív formája található, amely alig hasznosítható a szervezet számára. 3 gramm chlorella a napi B12-szükséglet 3000%-át biztosítja!
  • Vas és C-vitamin: A chlorella alga remek vasforrás, 3 gramm belőle a napi vasszükséglet 32%-át biztosítja. Ráadásul kiváló C-vitamin-forrás is, ami segíti a vas felszívódását.
  • Egyéb vitaminok, ásványi anyagok: A chlorella algában magnézium, cink, réz, kálium, kalcium, foszfor, A-, D- és E-vitamin, folsav és további B-vitaminok is találhatóak.
  • Esszenciális zsírsavak: A chlorella algában a szervezet számára nélkülözhetetlen omega-3 és omega-6 zsírsavak is találhatóak. 3 gramm chlorella kb. 100 mg omega-3-at biztosít.
  • Klorofill: A chlorella alga akár 10-szer annyi klorofillt tartalmaz, mint a spirulina és egyes források szerint a chlorella a legmagasabb klorofill-tartalmú növény. A klorofill tisztítja a vért, méregtelenít és erősíti az immunrendszert.
  • Antioxidánsok: A chlorella alga antioxidánsok széles tárháza, például lutein, zeaxanthin, astaxanthin, fucoxanthin, likopin, béta-karotin. Ezek támogatják a sejtek védelmét a szabad gyökök károsító hatásaival szemben.

11 ok, amiért érdemes chlorella algát szedni

A chlorella alga hatásai szerteágazóak, és az eddigi kutatási eredményekből már egészen részletesen megismerhetőek ezek. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb pozitív hatásokat, az ezekhez kapcsolódó vizsgálatokkal együtt.

1. Immunerősítés Chlorella összetevői és élettani hatása

A chlorella alga összetevői közül az A-, C-, D-, E-, B6- és B12-vitamin, folsav, cink, szelén, réz és vas is hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. A többszörösen telítetlen zsírsavak a gyulladásos folyamatok szabályozásával javítják az immunműködést, a poliszacharidok (különösen a béta-1,3-glükán) serkentik az immunrendszer működését és gátolják a kórokozók szaporodását.

Egy koreai vizsgálatban napi 5 gramm chlorella 8 hét alatt növelte a szervezetben a kórokozók ellen védő immunfehérjék szintjét. Egy japán vizsgálatban versenyre készülő sportolók 5 hétig szedtek chlorellát, ami megőrizte immunrendszerük egészséges működését. A chlorella az influenza elleni oltásra adott immunválaszt is javította idős embereknél.

2. Méregtelenítés

A chlorella algában lévő klorofill aktiválja a PPAR receptort a sejtmagban, ami részt vesz a sejtfal megnyitásában – ez a folyamat elengedhetetlen a sejtszintű méregtelenítéshez. A chlorellában egy sporopollenin nevű anyag is található, ami megköti és kivezeti a biotoxinokat (pl. tuberkolózis, Lyme-kór, tetanusz toxinok, penész), a xenobiotikumokat (pl. ftalátok, dioxinok, peszticidek, ipari mérgek), nehézfémeket (pl. higany, ólom, nikkel, kadmium) és az ételben lévő adalékanyagokat is.

A chlorella a glutation nevű anyag szintjét is növeli a szervezetben, ami központi szerepet tölt be a sejtekben zajló méregtelenítési folyamatokban. A chlorella szálas szerkezetű mukopoliszacharid sejtfala is természetesen kötődik a méreganyagokhoz.

Egy kutatásban a chlorella 2 heti szedése csökkentette a rákkeltő heterociklusos aminok szintjét a szervezetben. Egy másik kutatásban terhes nők szedték 6 hónapon át, amitől csökkent az anyatej dioxin-tartalma (a dioxin erősen mérgező, rákkeltő anyag).

3. Koleszterinszint csökkentése

Számos kutatás arra az eredményre jutott, hogy napi 5-10 gramm chlorella alga szedése csökkenti a teljes koleszterinszintet, az LDL (azaz „rossz”) koleszterinszintet és a trigliceridek szintjét is, a magas vérnyomással és/vagy enyhén emelkedett koleszterinszinttel rendelkező embereknél. Több olyan összetevője is van a chlorellának, ami ezt kiválthatja: a niacin (B3-vitamin), a karotinoidok, a rost és az LDL koleszterin oxidációját (és ezzel az érelmeszesedést) gátló antioxidánsok.

4. Vérnyomáscsökkentés

A chlorella alga támogatja a szív és a vesék egészségét, ami elengedhetetlen a normál vérnyomás fenntartásához. Egy kutatásban enyhén magas vérnyomásban szenvedő betegek 12 hétig szedtek napi 4 gramm chlorellát, amitől jelentősen csökkent a vérnyomásuk. Egy tanulmány 19 korábbi, kiváló minőségű vizsgálat elemzésével arra jutott, hogy a chlorella jelentős mértékben csökkenti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást is, vagyis mindkét mért értéket.

5. Vércukorszint csökkentése

A chlorella alga nagyon hasznosnak bizonyulhat azok számára, akik szeretnék kordában tartani a vércukorszintjüket, inzulinrezisztensek, prediabéteszesek vagy akár már cukorbetegek. Egy 2018-as tanulmány 19 klinikai vizsgálat elemzésével arra jutott, hogy a chlorella jelentősen csökkenti az éhgyomri vércukor szintjét.

Egy 2008-as japán kutatásban a chlorella alga 12 héten át történő szedése csökkentette az éhgyomri vércukorszintet az egészséges egyéneknél és azoknál is, akiknél magas az életmóddal összefüggő betegségek kockázata. További kutatások kimutatták, hogy a chlorella javítja a vércukor-kontrollt és fokozza az inzulinérzékenységet a nem alkoholos zsírmájban szenvedő egyéneknél.

6. Gyulladáscsökkentés

A rövid távú, más néven akut gyulladás általában hasznos, a szervezet így védekezik a kórokozók ellen. Ha viszont hosszú távon fennáll, akkor krónikus gyulladásról beszélünk, ami kiváltó oka lehet számos betegségnek, például szívbetegség, diabétesz, asztma, ekcéma, ízületi gyulladás, autoimmun betegségek.

A chlorella algában lévő erős antioxidánsok (pl. astaxanthin, violaxanthin, likopin) bizonyítottan csökkentik a gyulladásokat, ezzel szerepük lehet a különböző, gyulladással járó betegségek megelőzésében és kezelésében is.

7. Májműködés javítása

A májműködés javult azoknál a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél, akik 8 hétig napi 1200 mg chlorella algát fogyasztottak. Egy másik kutatásban szintén zsírmájban szenvedők kaptak 8 hétig 1200 mg chlorellát, amitől csökkent a testsúlyuk, a vércukorszintjük és a gyulladást jelző anyagok szintje a szervezetükben – ettől jelentősen javult az állapotuk. Egy harmadik kutatásban a chlorella alga krónikus májgyulladásban szenvedőknél csökkentette a májkárosodást jelző ALT enzimek szintjét.

8. Antioxidáns védelem

Az antioxidánsok feladata, hogy a szervezetünket támadó szabad gyököket semlegesítsék. Ha túl sok a szabad gyök és túl kevés az antioxidáns, az oxidatív stresszt okoz, ami idő előtti öregedéshez és olyan krónikus állapotokhoz vezethet, mint a rák, cukorbetegség és szívbetegségek.

Szerencsére a chlorella alga bővelkedik antioxidánsokban! Kutatások szerint napi 3,6-6,3 gramm 6 heti szedése csökkenti az oxidatív stresszt jelző malondialdehid szintjét és növeli számos fontos antioxidáns anyag (pl. C- és E-vitamin, glutation, szuperoxid-dizmutáz) szintjét és aktivitását a szervezetben.

9. Fizikai teljesítmény

A chlorella alga több állatkísérletben is javította a fizikai teljesítményt és az izomanyagcserét, úgy, hogy növelte bizonyos kritikus fontosságú enzimek (pl. a laktát-dehidrogenáz) aktivitását. 2014-ben közzétették egy kutatás eredményét, amelyben felnőtteknek adtak 4 hétig napi 6 gramm chlorellát vagy hatóanyagmentes placebót. A chlorellát szedő alanyoknak javult az oxigénfelvevő képessége és így növekedett az aerob állóképessége. Lehet, hogy ez a pozitív hatás a chlorellában lévő BCAA aminosavaknak volt köszönhető.

10. Testsúlycsökkentés

A chlorella alga hasznos kiegészítője lehet a súlycsökkentő étrendnek és egészséges életmódnak. Az eddigi vizsgálatok alapján hatással lehet a szervezetben lévő zsírsejtek viselkedésére. Egy koreai kutatásban segítette a zsírsejtek méretének csökkentését és gátolta az új zsírsejtek képződését. Egy másik, Japánban végzett kutatásban az alanyok 16 hétig szedtek chlorellát, amitől észrevehetően csökkent a testzsírjuk, a teljes koleszterinszintjük és az éhgyomri vércukorszintjük.

11. Szem egészsége

A chlorella alga antioxidáns összetevői között a lutein és a zeaxanthin is megtalálható. Ezek jelen vannak az emberi szem retinájában és makulájában (sárgafoltjában). Számos kutatás igazolta, hogy a lutein és zeaxanthin segíti a szem káros fénysugarakkal – pl. a Napból érkező UV-sugarakkal – szembeni védelmét. Rendszeres pótlásuk hozzájárul a jobb látáshoz, az időskori szembetegségek megelőzéséhez.

Mennyi chlorella algát szedj?

Nincs hivatalos ajánlás a chlorella alga bevitelére vonatkozóan. Míg egyes kutatások pozitív hatást mutattak ki napi 1200 mg vagyis 1,2 gramm szedésétől, más kutatásokban 3-4 grammot vagy akár 5-10 grammot is szedtek a kutatásban résztvevő alanyok.

Ha a kutatási eredményeket vesszük figyelembe, akkor a napi 1,5-3 gramm chlorella alga szedése ideálisnak tűnik, természetesen a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás és egészséges életmód kiegészítéseként. Ha esetleg a kívánt hatást ezzel nem tudjuk elérni, akkor növelhető fokozatosan a napi adag.

A chlorella alga alapvetően egy rendkívül biztonságos étrend-kiegészítő – akár napi 5-10 gramm szedése esetén is. A kutatásokban mellékhatásokat szinte alig találtak, és ha előfordultak, akkor is csak emésztőrendszeri panaszok. Édesvízi alga, ezért a jódtartalma miatt sem kell aggódni.

Fontos azonban két dolgot szem előtt tartani. 1. Várandósság, szoptatás, betegség és gyógyszer szedése esetén konzultálj a kezelőorvosoddal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő használatába kezdenél. 2. Kizárólag megbízható, ellenőrzött forrásból szerezz be chlorella algát, hiszen csak ez garantálja, hogy valódi, szennyeződésektől és veszélyes anyagoktól mentes termékhez jutsz!

A Netamin Prémium BIO Chlorella Alga tabletta organikus, fenntartható, GMO-mentes európai forrásból származik. PT-BIO-03 Európai Uniós minősítéssel rendelkezik, az ISO 22000 szabvány és a Helyes Gyártási Gyakorlat (GMP) szerint tanúsított élelmiszer-biztonsági rendszer alapján készült.

Felhasznált irodalom

drjockers.com/chlorella-health-benefits/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551956/

supplements.selfdecode.com/blog/chlorella-benefits/

saraschoice.com/?page_id=1797

b12-vitamin.com/algae/

actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-03-0209.pdf

veganhealth.org/vitamin-b12/vitamin-b12-analogues/

healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella

hollandandbarrett.com/the-health-hub/conditions/immunity/discover-health-benefits-chlorella/

ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3581996/

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18800884/

webmd.com/eye-health/lutein-zeaxanthin-vision

Hozzászólások

Kérdése van?

Kíváncsi termékeinkkel kapcsolatban valamire és nem találja a választ?

Írja le nekünk, hogy miről olvasna szívesen és mi utánajárunk Önnek!

Itt írja meg üzenetét

Kapcsolódó cikkek

Kérjük, még VÁRJ, amíg ezt a zöld ikont látod! Ha most bezárod az oldalt, rendelésed sajnos nem kapjuk meg.